Skip to content

Да ли и ти купујеш пола-пола? Сремска Митровица и џиновске кугле сладоледа

Тренд куповине пола кугле сладоледа је сада већ опште познат у Митровици, а ево шта кажу београдске посластичарнице на овај тренд

Фотографија: Редакција Кораци

Летња сезона је време када сви вапимо за освежењем, било кроз омиљено пиће или омиљени сладолед. Митровчанима и Митровчанкама је лето без сладоледа незамисливо, а свако има своју пола-пола комбинацију укуса.

У митровачким посластичарницама је могуће купити пола кугле једног укуса, а пола другог укуса сладоледа. Тако да је на пример могуће узети пола кугле малаге, а пола страћателе уместо две целе кугле. Овај тренд је постао устаљено правило, а продавачице сада за пола кугле заграбе као некада за целу. Сада када тражите два укуса, раднице зачуђено питају - Мислите пола- пола? Морате да нагласите када хоћете целу куглу, јер Митровчани масовно купују ”пола-пола”.

Фотографија: Редакција Кораци

Из посластичарнице Музеј сладоледа из Београда кажу да се и код њих дешава да купци траже по пола кугле, али је код њих пракса мало другачија.

- Чест је случај да нам гости траже да једну куглу сладоледа поделе на два укуса. То је разумљиво, али због техничког праћења потрошње и продаје, одлучили смо да то непрактикујемо, већ гостима омогућимо да пре него што се одлуче на тај један укус, дегустирају било који од укуса које имамо у понуди. Тако имају могућност да пробају више укуса, а неретко се пријатно изненаде када по први пут пробају неки који их одмах освоји. - кажу из Музеја сладоледа из Београда.

Фотографија: @muzej_sladoleda Инстаграм профил

Питали смо и да ли је пракса да се у Београду посластичарнице током зимског периода затварају, с обзиром да је то чест случај код нас.

- Циљ је да се култура конзумације сладоледа не везује само за топле месеце, већ да се ова посластица једе током целе године. Зато бројне познате сладолеџинице у Београду већ дужи низ година раде током целе године, као и наша, па тако понуда, варијација укуса и квалитет сировина прати све већу потражњу.

Са друге стране, из сладолеџинице Бубамара из Београда Младен објашњава - Ми тај феномен (пола кугле сладоледа) имамо од почетка нашег рада из разлога што не радимо на куглу него на укус тако да од почетка нудимо ту опцију нашим купцима. Наш сладолед се једе и зими, наравно у много мањим количинама. Што се тиче укуса, они варирају од годишњих доба, лети иду више воћни освежавајући укуси, док зими јачи млечни.

Фотографија: @bubamara.gelato Инстаграм профил

Ево које укусе бирају Београђани - Подједнако тражени укуси су воћни, јер су врло освежавајући, обзиром да се праве на воденој бази и од правог воћа, као и млечни, кремасти и чоколадни, прављени од пуномасног млека, млечне павлаке и најквалитетнијег какаа.

Фаворити су дефинитивно малина, јагода и манго, као и пистаћи, млечна чоколада, ванила и бајадера.

Ипак, нешто што сигурно додатно раздваја сремскомитровачке сладолеџинице је величина порције.

Београђани, чујте и почујте - у граду римских царева, римској престоници Сирмијуму немамо само највећи затвор у региону - већ и једне од већих кугли сладоледа.

Ко жели и сам да се увери, може посетити Сремску Митровицу и на пешачкој зони у центру града одабрати у којој посластичарници ће направити своју пола-пола комбинацију укуса.

Који су вама омиљени укуси у митровачким посластичарницама?

Аутор: Живко Гвозденовић

Comments

Latest