Zima Jusufovog nezadovoljstva

 

Kada je Jokić u igri više od 35 minuta Denver ove godine ima skor 7-2. Nikola je sinoć mogao da bude „krivac“ jer je na terenu proveo samo 21 minut, ali i to mu je bilo dovoljno za novi dabl-dabl: 19 poena (iz igre 8/11) i deset skokova i pobedu Denvera nad Klipersima 123-98.

Denverov napad je i dalje fenomenalan. Nagitsi su protiv, istina značajno oslabljenih, Klipersa postigli 123 poena! Da nije reč o ekipi koja je u glavni grad Kolorada stigla bez dva najbolja igrača, Pola i Grifina, takođe bi mogla da raduje i dobra odbrana jer je Denver prvi put još od  5-og decembra prošle godine, kada su igrali sa najlošijim napadačkim timom lige – Filadelfijom, zadržao neku ekipu ispod 100 poena. Pravi test predstoji im večeras protiv Minesote, ali dobra stvar je što niko iz startne petorke nije proveo na terenu više od 30 minuta.

Jokić je sinoć majstorski počeo utakmicu jer je u prvih pet minuta imao 6 poena, 4 skoka  i par asistencija. Onda je hteo da iznudi Džordanov faul ali sudije su to prozrele pa je posle samo 5 minuta bio na klupi zbog dve lične greške. Srećom, Nurkić je igrao sjajno pa su Jokićevi nepotrebni fauli prošli nekažnjeno.

Sinoć je Jusuf Nurkić pokazao koliko može da bude dobar kad mentalno spreman uđe u utakmicu: Jusuf je bio najbolji igrač druge petorke Denvera koja je prednost povećala sa 4 na 11 poena prednosti. Denevrova klupa jedna je od najslabijih u ligi ali sa Nurkićem i Čendlerom to bi moglo da se promeni. Nurkić je za desetak minuta u prvom poluvremenu imao 7 poena, 5 skokova i 2 asistencije. Ne čini vam se – igrao je kao Jokić: delio je svima lopte, predvodio kontre i uvek bio na pravom mestu.  Šteta što Nurkić ne pristaje na smanjenu ulogu i na to da predvodi drugu petorku, jer u Nagitsima na centarskim pozicijama ima sasvim dovoljno mesta za njega. Uz to, Nurkić je bolji odbrambeni igrač od Jokića a Nikola još uvek brzo pravi lične greške (sinoć je u prvom poluvremenu na parketu proveo samo 9 minuta).

Iako je dobro započeo utakmicu Jokić nije znao kako da izađe na kraj sa fizički daleko jačim Džordanom. Nikola još uvek nema mišiće pa je bilo očekivano da će centar Klipersa imati prednost u skoku. Ipak, u trećoj četvrtini mladi Somborac uspeo je da trudom i remplovanjem iznervira Džordana koji je za par minuta dobio dve lične i jednu tehničku grešku. Za to vreme Nikola ga je dva puta prelepim fintama šuta „ostavio u retrovizoru“ za lagana polaganja; u ¾, jedinoj koju je celu odigrao, Jokić je postigao 13 poena uz 4 skoka.  Nikola je sa prosekom od 24,9 poena šesti strelac lige u januaru a njegova efikasnost je san svih pobornika napredne statistike: Jokić ukupno šuta preko 60 posto iz igre a sa udaljenosti između 2 i 3 metra od koša, on ima najbolji prosek u ligi – 70,6%!

Mudeij je početkom drugog poluvremena imao nula ubačenih lopti iz osam pokušaja (uverljivije izgleda kad se predstavi brojevima 0/8)! Nevolja sa Emanuelom je što u mečevima kada mu šut ne ide, on ničim ne pomaže svojoj ekipi: preskače očigledna dodavanja, ne trudi se da ulazom skupi odbranu i pronađe nekog slobodnog saigrača i, naravno, ne igra odbranu. Denveru je potreban još jedan igrač koji će izrasti u zvezdu i pomoći Jokiću u budućnosti: teško je razumeti zašto u Nagitsima misle da će on biti dobar. U Jokiću je Denver dobio ugaoni kamen frašize za narednu deceniju, ostaje nada da će umeti oko Nikole da izgrade dobar tim.

Zima Jusufovog nezadovoljstva

Krajem decembra prošle godine, samo dve nedelje pošto je izgubio mesto u startnoj petorci, vidno nervozni Nurkić je izjavio: „Teško mi je. Imam 22 godine i mesto mi je na parketu. Ne mogu da utičem na to da li ću igrati. Prepustiću stvar mom agentu. Nisam ovde da bih sedeo na klupi“. Nije tajna da Denver otvoreno nudi Nurkića drugim timovima, kao što nije ni tajna da je Nurkić nezadovoljan svojim statusom. Preko mesec dana Jusuf podseća na nekoga kome se ne igra i to se vidi u njegovom govoru tela isto koliko i u njegovoj (lošoj) igri. Čudno je da momak sa 22 godine ima stav da mu minuti „pripadaju“: zbog čega se Jusuf ne bi potrudio da popravi svoju igru i dokaže treneru Melounu da mora da računa na njega? Kada se Bosanski Medved pre dve godine pojavio u ligi, impresionirao je svojim prgavim stavom, hrabrošću i spremnošću da dobaci nešto zvezdama poput Marka Gasola ili Bugija Kazinsa. Tada se u Koloradu pričalo da je liga u njemu dobila ono što joj je bilo potrebno: dobrog mladog igrača koji se ne povlači ni pred kim i uvek je spreman, što bi rekao Čarls Barkli, „da uđe u frku“! Njegov, nekada obožavani, prgavi mentalitet sada mu je najveće prepreka u karijeri.

Nevolje je u tome što Nurkić ne šuta trojke, nema dobar pregled igre, a od svake ekipe gde eventualno pređe, zahtevaće minute i aktivno učešće u napadu. U situaciji kada liga ne oskudeva u kvalitetnim centrima nema puno timova u kojima bi se Bosanski medved osećao dobro. Ipak, kao moguće destinacije spominju se Dalas (nemaju centra, jer će Bogut najverovatnije uskoro napustiti tim, a Maveriksima predstoje bolne godine ponovne izgradenje franšize), Milvoki (u slučaju da solidni Greg Monro poželi da proveri svoju vrednsot na tržištu na kraju sezone), Klivlend (nemaju pouzdanog rezervnog centra) i Nju Orlins (konačno su digli ruke od Omera Ašika, a Dejvisu je potreban kvalitetan centar). Međutim, osim u Dalasu, u svim ostalim klubovima Nurkić bi imao ulogu sličnu onoj kakvu trenutno ima u Denveru, što znači da promenom kluba njegovi problemi neće nestati. Naprotiv, mogli bi da postanu još gori.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *