Zašto su Kingsi morali da izgube? (II deo)

Zašto nam sudije pre početka utakmice nisu rekle da nemamo šanse da pobedimo?

                                                                                                        Vlade Divac

Večeras nismo imali šanse. Neću reći šta mislim o suđenju da me ne bi kaznili. Svoje mišljenje sačuvaću za sebe.

                                                                                                         Kris Veber

Kingsi i Lejkersi nisu se pitali da li će ova serija otići u sedam utakmica. Sudije su to odlučile za njih.

                                                                                  Majkl Vilbon, novinar Vašington Posta

 

Šta mislite, ako u pretraživač na Youtube-u unesete na engleskom jeziku „NBA nameštene utakmice“, kakav će biti rezultat?

https://www.youtube.com/results?search_query=nba+rigged

Nesumnjivo je da šesta utakmica Finala Zapadne konferencije 2002. godine jedna je od najsramnije suđenih utakmica u savremenoj plejof istoriji. Opštoj istoriji beščašća lige možemo da dodamo još nekoliko trenutaka iz novijeg doba: 2006. godine Maveriksi nisu imali šanse protiv Hita jer je Dvejn Vejd u poslednje četiri utakmice Velikog finala izvodio 18,3 slobodnih bacanja po utakmici (!!!), 2000.godine u sedmoj utakmicu Finala Zapada Lejkersi su šutirali 37 slobodnih bacanja a Blejzersi 16, uz to suPipen i Sabonis ispali iz igre zbog šest ličnih. Godine 2006. ligi je očajnički trebala nova superzvezda a Vejd je bio logičan izbor. Godine 2000. NBA je htela da Lejkersi opet postanu veliki, a 2002. trebalo je da ekipa iz LA tri puta zaredom uzme titulu. Tako nekako glasile bi teorije zavere – koje su, istina, potkrepljenje činjenicama. Ipak, Blejzersi nisu uspeli da sačuvaju prednost od 15 poena u zadnjoj četvrtini i sami su krivi (u poslednjih šest minuta utakmice, dok je trajao povratak iz mrtvih Lejkersa, trener Portlanda Majk Danlivi nije tražio nijedan tajmaut?!), a Sakramento je brutalno pokraden samo u šestoj utakmici (u četvrtoj je samo malo pokraden, dovoljno da Lejkersima pruži šansu da se vrate!). Znate li da je Sakramento u sedmoj utakmici šutirao slobodna bacanja 16/30, da je Peđa za tri poena šutirao 0/6, a cela ekipa Kingsa 2/20?

Sve ovo, razume se, ne čini sudijske spletke nimalo nevinijim. Naprotiv. Pre početka odlučujuće, sedme utakmice između Lejkersa i Kingsa, Kris Veber je izjavio da se oseća kao da su Kingsi dobili seriju sa 4-1. Nema sumnje, Veber je aludirao na kriminalno suđenje kojim je Kraljevima ukradena šesta utakmica igrana u LA-u, kao i na četvrtu u kojoj je Sakramento imao prednost od 24 poena razlike, pre nego što su Lejkersi, uz pomoć sudija, uspeli da preokrenu rezultat u poslednjoj sekundi meča, legendarnom trojkom Roberta Orija.

    Šesta utakmica postala je kotraverzna pre nego što se završila: tokom prenosa, tadašnji komentator ESPN-a Bil Volton nije mogao da veruje šta sudije rade ekipi Sakramenta, Vlade Divac je u jednom trenutku, nakon neopravdano dosuđenog faula, pogledao Krisa Vebera rekavši mu: „Pokrašće nas“, dok je Rik Adelman sa klupe u neverici posmatrao šta se dešava na terenu (i dalje mi nije jesano kako je moguće da se nije potrudio da bar dobije tehničku?). Veber je kasnije govorio da se osećao kao da igraju protiv osmorice igrača Lejkersa. Kontraverze su se nastavile odmah nakon utakmice, a američki zaštitnik potrošača, kasnije i kandidat za predsednika, Ralf Nader,pismom se obratio Dejvidu Šternu. Ipak, sve ovo je bila bura u čaši vode naspram lavine koju će pokrenuti pismo bivšeg NBA sudije, Tima Donahija.

Donahi je 2008. godine javno izneo optužbe na račun svojih kolega i lige u kojima je tvrdio da pouzdano zna da su NBA utakmice često nameštene. Tokom finala između Lejkersa i Seltiksa, Donahi je izjavio da je „Sakramento 2002. godine imao najbolji tim u NBA, ali sudije/liga nisu dopustili boljem timu da pobedi“. Ozloglašenu utakmicu sudili su Dik Beveta, Ted Bernhart i Bob Dilejni. Donahi je tvrdio da je Beveta uvek bio sudija spreman da obavi prljave poslove za ligu. Nevolja je što je Donahi nije pouzdan svedok jer je svoj kredibilitet izgubio zbog klađenja u utakmicama u kojima je on sudio. Ipak, mnogi su ga smatrali za „čoveka iznutra“ – otpadnika koji je zbog javnog poniženja prekinuo zavet ćutanja i svetu objavio istinu. Donahi je napisao da su zvaničnici lige nameštali utakmice zbog TV rejtinga a sudijama su savetovali da se uzdrže od davanja tehničkih grešaka određenim zvezdama jer bi to moglo da utiče na pad gledanosti. Dejvid Štern je pohitao da opovrgne optužbe oprobanom metodom difamacije – to su bile reči osuđenog prestupnika, neumorno je ponavljao. Najviše je kritikovan sudijski Metuzalem, Dik Beveta. Sasvim zasluženo i potpuno opravdano. Sudija Ted Bernhart priznao je kasnije da su njegove kolege očajno sudile: „Nije mi se sviđalo kako je utakmica tekla. Uopšte nisam bio zadovoljan sa mojim kolegama“. Nisu bili ni Kingsi!

Lejkersi su te večeri šutirali 40 slobodnih bacanja, od čega zapanjujućih 27 u poslednjoj četvrtini (pogodili su 21). S druge strane, Kingsi su sa linije penala imali 7/9. Sakramento je čitavih šest minuta držao tim iz LA bez pogotka iz igre, a Lejkersi su u poslednjih 12 minuta ubacili samo pet koševa. Ostalo su na poklon dobili od sudija pa su poene postizali sa linije milosrđa. Vlade Divac i Skot Polard, centri Sakramenta, isključeni su jer su obojica imali po 6 ličnih grešaka. Posebno bolan bio je Vladov šesti faul. Ipak, Vlade je na terenu proveo 21 minut. Polard je dobio 6 ličnih grešaka za svega 11 minuta! Tim iz LA je u zadnjih šest minuta šutirao 18 slobodnih bacanja, a tim iz prestonice Kalifornije samo 4. Centarska linija Sakramenta imala je ukupno 20 faulova, a Šek se nekako provukao sa samo 4 lične greške. Vrhunac smehotresne krađe odigrao se na 12 sekundi pre kraja utakmice kada su Kingsi gubili sa jednim poenom razlike – Majku Bibiju je dosuđen faul kada je glavom zaustavio lakat Kobija Brajanta, čime su Kingsi izgubili šansu za poslednji napad. Nakon Bibijevog faula, bek Sakramenta ostao je da leži na parketu dok mu je iz nosa curila krv! Bibi se podigao sa parketa uveren da je faul dosuđen Kobiju, a onda je u neverici pogledao sudije: „Meni ste dosudili faul?“

Iscrpan izveštaj o svakom spornom faulu naći ćete ovde.

(http://www.82games.com/lakerskingsgame6.htm)

Najbolje od svega te večeri bila je igra Kingsa: Bobi Džekson je pogađao trojke dok je Bibi bio siguran sa distance. Divac je pogodio trojku u poslednjoj sekundi prvog poluvremena. Iako im je svima bila jasno šta se dešava, odbijali su da se predaju. Kris Veber je iza leđa dodao loptu Vladu Divcu za zakucavanje. Međutim, utakmica je bila nerešena do poslednjih sekundi i Kobijevog faula u napadu koji mu nije sviran. Skot Polard je jednom novinaru rekao da su u Kingsi „u suštini dobili utakmicu, samo nam je isteklo vreme“.

„Bila je to smešna utakmica ali nimalo se nismo smejali“, izjavio kasnije najbolji igrač Sakramenta. Veberova izjava dobro sažima kako su se Kingsi osećali posle utakmice. Stvar je u tome da Lejkersi nisu toliko pobedili u toj seriji, koliko su Kingsi bili pokradeni u ključnoj utakmici. Sedma utakmica nije ni trebalo da se igra, ali ipak se dogodila. I sudije su besprekorno obavile svoj deo posla…

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *