Zadarski klapčić

  • Ante, jesi li vidija onoga klapčića, Šarića? Ajme meni dobar je.
  • Što kuži bavadur kao ti o košarci?! Dvi trice je promašija. Dražen je bija bene, a ne on.
  • Ajme meni Ante, klapčić je.
  • Marko, i Kreša je bija klapčić pa nije mašija zicere, zabija ih je stari, a ne ko ovi Šibenički bovan…

Zadar volim iz tri razloga. Svastića Vite, đira po starom gradu i košarke. Razgovor koji sam vam preneo desio se posle jedne utakmice odigrane u čuvenim Jazinama, a između domaćeg kluba i Cibone. Više se i ne sećam ko je pobedio, znam samo da sam razmišljao koliko je dobar jedan osamnaestogodišnjak koga sam upravo gledao. Sa namerom da sredim utiske uz jedan pravi italijanski espreso, sedam u „moj“ kafić koji se nalazi tik uz Donat a baš pored pomenuta dva gospodina, a kako me ugleda konobar, tok misli mi prekide uz opasku: „ ponova je doša ovi što tvrdi da je Bodiroga najbolji igrač Zadra u povjesti“…pa dodaje posle kratke pauze…“a Kreša, a Komazec?“. Marko, jedan od dvojice gospodina čiji sam razgovor nenamerno čuo me upita: „Mladi gospodičiću, kužite li vi koliko je Dario bija dobar danas? Evo, Ante ne kuži“

Hrvatska je, kroz istoriju, dala neke od najboljih igrača sa ovih prostora tako da su ljubitelji sporta u ovoj zemlji u neku ruku razmaženi. Kako se pojavi neki novi igrač koji obećava, istog momenta porede ga sa Draženom, Rađom, Kukočem, a sa njima ide i breme uspeha koje mladom čoveku nikako ne može da prija. Tim momcima se odmah nametne da moraju da dostignu kvalitet koji su pomenuti imali i uz to predstavljaju najveća imena evropske košarke. Ta poređenja mogu da prijaju samo u početku. Kako se dalje igrač razvija, a to nije ni brzo ni lako, potenciranje sličnosti sa takvim „veličinama“ nimalo ne pomaže. Dražen je jedan jedini i neponovljiv, zemlje na ovim prostorima nemaju veliku igračku bazu, a i sa time što se ima rad je diskutabilan. Na jednog novog Kukoča, Rađu i Krešu će morati još malo da se pričeka.

Dario Šarić je sa osamnaest godina vladao sa svakim košarkaškim elementom bez premca. Kada sam prvi put gledao ovog talentovanog hrvatskog košarkaša, stekao sam utisak da ima bar deset evroligaških sezona u nogama. Šut je umeo da promaši, kao i svi, međutim nije to radio iz nerezonskih situacija. Zatim, u svakom trenutku je nešto korisno radio na ternu, postavljao blok bilo na strani akcije bilo na slabijoj strani, utrčavao u prazan prostor, popravljao ugao za pas pri prodorima saigrača, gradio u odbrani, uvek išao na skok, dobro rotirao na preuzimanjima, gotovo uvek dizao ruku na šutu.

Igrajući za Zagrebačku Cibonu, od 2012. do 2014, osvaja po jednu domaću ligu a zatim i kup, a kao vrhunac i Jadransku ligu, a na ovom pohodu je izabran za MVP igrača kako regularnog dela a tako i final four-a. Na draftu 2014. godine je izabran kao 12. pik od strane Orlando Medžika i odmah biva trejdovan za Elfrida Pejtona pa se seli u Filadelfiju.U dogovoru sa novim klubom odlučeno je  da još neko vreme ostane u Evropi, tako da ubrzo prelazi u Efes Pilsen i to na zahtev legendarnog trenera Dušana Dude Ivkovića, gde stiče dalju afirmaciju i svoju igru iz godine u godinu diže na jedan viši nivo. Godine 2016. počinje njegova NBA karijera, i to kako.

Dario sa svojih 208 cm igra na poziciji visokog krila. Za prosečno 28 minuta koliko provodi na terenu, postiže 9.8 poena, 5.8 skokova i 1.6 asistenciju, šutirajuću skoro 40% iz igre za dva poena, i 36% za tri, uz fenomenalnih 80% sa linije slobodnih bacanja. I dalje je njegova glavna osobina pouzdanost u svakom aspektu igre. Napadački, malo šta mu se ima zameriti. Ono što od lopte dobije generalno jako dobro iskoristi. Moje mišljenje je da je njegov glavni problem, uostalom kao i svih Evropljana koji igraju na ovoj poziciji, taj što je čki fizslabiji od konkurencije na „četvorci“ a znatno sporiji od igrača koji igraju na poziciji „tri“ (isti problem ako mene pitate ima Nemanja Bjelica). Šarić ima jako dobar osećaj za prostor, tako da i na pozicijama kada koš napada leđima ima dobru realizaciju. Napad driblingom u face up situaciji nešto ređe koristi, i više se nudi kao spot up opcija. Defanzivno, takođe je jako kvalitetan. U nekoliko navrata imao je fenomenalne blokade sa slabije strane! Čak je pre neko veče svaki put uspeo i Hardena da isprati u preuzimanju a da ovaj ne probije do koša, bar ne svaki put. Solidan je u građenju reketa i jak na skoku. Posebno impresionira Šarićeva igra iznad obruča, tačnije njegov osećaj za blokadu. Dario je protiv Toronta udario dve blokade za pobedu svog tima, a još mi je u pamćenju i način nakoji je Kroaciji doneo pobedu protiv Španjolaca kada je u zadnjoj sekundi na poster stavio Gasola.

Za ovo pola sezone koliko je odigrao ne bih imao šta da dodam ili oduzmem, sem da kažem da je Hrvatska dobila jednu novu košarkašku zvezdu. Šarić je jako dobro  iskoristio povredu Bena Simonsa, i predstavio se Filadelfiji, ostaje nam da vidimo koliko će prostora za njega biti u nastavku. Vrlo verovatno je da će Ben imati ograničene minute i putovanja, pa se nadam da će broj minuta i uloga ostati nepromenjeni bar do kraja sezone.

Ante, bavaduru, popij jednu biru. Dobar je klapčić.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *