Vr(e)line Majamija

Sa 11 pobeda i 30 poraza na polovini sezone, Majami je imao čitavih 0.03% šanse da se plasira u plejof. Ukoliko uspe da zadrži trenutnu poziciju, Majami bi postao tim sa najlošijim skorom na polovini sezone kome bi pošlo za rukom da se plasira u plejof.

U prvoj sezoni bez ijednog od superprijatelja (Lebron ispunjava obećanja, Vejd pokušava da se seti ko mu je sipao drogu u piće i odveo ga u Čikago, a Boš koristi nametnutu pauzu u karijeri kako bi se oprobao na televiziji), Majamijevih tričavih 11 pobeda u prvoj polovini sezone prihvaćeni su bez iznenađenja, kao novi standard. Jedini čovek koji očigledno nije dobio dopis da bi Majami ove sezone trebalo da bude loš bio je Erik Spolstra. Tvorac i praktičar “Hit Koda“ , pisanog vodiča u kome je misija franšize predstavljena kroz niz ideja i citata, Spo ovako definiše identitet tima: “Želimo da budemo: najvredniji, najspremniji, najprofesionalniji, najnesebičniji, najžilaviji, najgadniji, najomraženiji, najpripremljeniji tim u NBA ligi.“ Nakon polusezone prilagođavanja, od grupe NBA lutalica čiji je jedini epitet pretio da bude “najraštimovaniji“ , Erik Spolstra je uspeo da napravi drugi najuspešniji tim u ligi u drugom delu sezone (24 pobede i 8 poraza), sa istim učinkom kao i Golden Stejt, i lošijim jedino od besmrtnih San Antonio Sparsa.

Tranzicija nije tekla glatko. Tokom prvog dela sezone, bilo je potrebno uklopiti sva ta nova lica, navići se na činjenicu da Dvejna Vejda više nema, i ponovo osmisliti šeme (pre svega u napadu) koje će biti prilagođene osoblju koje je na raspolaganju. Ofanzivni rejting od 100.6 bio je drugi najlošiji u ligi (ispred sirotih Netsa), i predstavljao je pravu meru tadašnjeg stanja tima. Uzimajući u obzir i drugu stranu terena (na solidnom 13. mestu po defanzivnom rejtingu), Majami je u prvoj polovini sezone po net rejtingu jedva uspeo da se nađe ispred timova u permanentnoj tranziciji (poput Finiksa, Orlanda i ostalih koji su već godinama pri dnu po svakom kriterijumu) i nesrećnih Maveriksa koji su delovali kao da svake nedelje imaju nekog novog igrača koji u startnoj postavi menja nekog povređenog igrača (a ni oni nisu daleko od tranzicije). Izgledalo je da je tih 11-30 bilo pravo vreme da se Rajls, Spo, Dragić i Vajtsajd spakuju, uđu u tenk i nanišane jednog od sjajnih prospekata sa ovogodišnjeg drafta.

“Imamo pik na ovogodišnjem draftu. (…) Izgledalo je kao da to može biti i prvi pik. Ali ne treba se igrati sa pobedničkom karmom. Nikada. Treba dozvoliti igri da te odvede tamo gde treba da budeš. A ja mislim da nas može odvesti tamo. Zbog toga, rado ću žrtvovati pik zarad pobede. To je ono što mi ovde radimo.“ , rekao je Rajli tokom nedavnog pobedničkog niza, sumirajući tako Spolstrin vodič kroz kulturu Majami Hita. I zaista, počev od 17. januara i 42. utakmice u sezoni, Hit je dobio 24 od 32 odigrane utakmice, dovoljno za osmo mesto istočne konferencije i realne šanse za plasman u plejof. Spolstrine rotacije su se stabilizovale, način igre se iskristalisao, i deluje kao da igrači iskreno uživaju jedni u drugima na obe strane terena. “Kada imate momke koji navijaju za vas da šutirate i pogađate, sve je lakše.“ , kaže nekadašnja slika i prilika nediscipline i protraćenog talenta, ove sezone fenomenalni Džejms Džonson. “Petorica igrača na terenu moraju da pomažu jedan drugome. Prosto kao pasulj. Ne radi se samo o tome da li možete zaustaviti svog igrača. Potrebno je da svi deluju kao jedan.“ Verovali ili ne, ove reči potiču od direktora, premijera i predsednika Vejters Ostrva, Diona Vejtersa!(?) U drugoj polovini sezone, Majami je šesti u ofanzivnom rejtingu (neverovatni napredak od 23 pozicije i skoro 10 postignutih poena) i treći u defanzivnom rejtingu (napredak od 10 pozicija), dovoljno za treći net rejting u ligi u tom periodu, iza nestvarnih Voriorsa i Sparsa. Kako je tako nešto uopšte moguće?

Frenetična odbrana oduvek je bila deo identiteta Hita. To je prvo što se zahteva od igrača koji žele malo duže da borave u Majamiju. Uz Vajtsajda u sredini i gomile igrača sličnih gabarita oko njega, sposobnih za preuzimanja u spoljnoj liniji, Spolstra je očekivano uspeo da održi kvalitet na tom delu terena i pored velikog broja novih lica. Kako su se igrači bolje upoznavali, tako su i bolje funkcionisali kao jedan, kako to poetski reče predsednik Vejters. Ofanziva je ono što je zahtevalo malo više prilagođavanja. Po prvi put bez ijedne od zvezda (pre svega Dvejna Vejda), Spo je morao potpuno da redizajnira napad svoje ekipe. Umesto šema u kojima se sve vrti oko jednog (ili dvojice) igrača, Spo je dizajnirao napad baziran na deljenju i jednakim mogućnostima. Hasan Vajtsajd je podredio svoj talenat timu. “To je najviše doprinelo da postane bolji saigrač, ne samo da je dozvolio da se njegov glas čuje, već je i naučio kako da bude uzor drugima.“ , opisao je Vajtsajdov napredak Erik Spolstra. Goran Dragić igra najbolju košarku još od sezone u kojoj je izabran u all-NBA tim. Dion Vejters je shvatio da uspehu tima može doprineti i asistencijama (4.3), skokovima (3.3) i šutem za 3 poena (39.5%) – sve rekordi karijere – a ne samo (uglavnom promašenim) šutevima sa poludistance. “Braća Džonson“ , Džejms i Tajler, predvode klupu Majamija koja predstavlja jang jinu startne petorke. Igrači zadatka – Vejn Elington, Vili Rid, Okaro Vajt i talentovani Džoš Ričardson sa klupe, i Rodni Mekgruder i Luk Babit u startnih pet – zaokružuju Spolstrinu viziju savršeno izbalansiranog tima koji dobro poznaje sopstveni identitet. A tu je i UD, Judonis Haslem, čovek koji će nekako, siguran sam, vući konce u svlačionici Amerikan Erlajns Arene i dugo nakon što Sunce implodira i sprži našu voljenu planetu.

Ustaljivanje rotacije i kristalisanje stila igre koji krasi Hit u drugoj polovini sezone paradoksalno se poklopilo sa povredom jednog od vesnika budućnosti ove organizacije – Džastisa Vinsloua. Vinslou, koji je ovih dana napunio tek 21 godinu, deluje kao da na terenu može sve, osim – da pogađa šuteve. U prosečno 34.7 minuta po utakmici, Vinslou je na 18 utakmica ove sezone šutirao 35.6% iz igre i svega 20% za 3 poena. Iako veruje da Vinslou itekako može da napreduje – “Ne postavlja se pitanje. Samo pogledajte naše mlade igrače, koliko su napredovali i koliko brzo je taj napredak vidljiv.“ –  Spolstra je njegovo odsustvo iskoristio da osmisli napad koji se bazira na prodorima do koša i šutiranju za 3 poena. Dragić je ponovo otkrio radost postojanja, a Dion Vejters naučio da je otvoreni šut za 3 poena nekog od njegovih saigrača efektivniji od nasumičnog bacanje lopte iza glave, postrance ili preko table uz uzaludni povik “and-1!“. Štaviše, Dragić se nalazi na trećem, a Vejters na šestom mestu po broju prodora po utakmici, ispred, između ostalih, Hardena, DeRozana, ili Lilarda. Međutim, umesto da završavaju ove prodore poenima, košarkaši Majamija ih pre svega koriste kao mehanizam urušavanja protivničke odbrane i otvaranja šuteva za 3 poena. Tako, iako nisu među prvih deset po poenima iz prodora, Dragić i Vejters su na drugom i trećem mestu po broju asistencija iz prodora (iza najboljeg asistenta lige, Džejmsa Hardena). Posledično, Majami u drugom delu sezone uzima 3.2 šuta za 3 poena više nego u prvom delu sezone, i realizuje ih u 39.1% slučajeva (5.3% uspešnije nego u prvom delu sezone). Ovi prodori postaju još opasniji sa Vajtsajdom koji postavlja pik i prati Dragića ili Vejtersa u potencijalnoj pick-&-roll akciji, koja dodatno zbunjuje odbranu i ostavlja je da bira između ponižavajućeg posterizovanja i napuštanja jednog od ubojitih šutera Majamija pozicioniranog van linije za 3 poena. Džejms i Tajler Džonson preuzimaju štafetu od Dragića i Vejtersa kada se ovi odmaraju, omogućavajući mašineriji Majamija da funkcioniše bez stilskog zaokreta. Erik Spolstra je na taj način uspeo da pretvori grupu odbačenih, temperamentnih i prežaljenih igrača u jedinstvenu celinu koja ima zajednički cilj, podsećajući sve zainteresovane još jednom da nisu igrači ti koji čine “Hit Kod“ , već da je “Hit Kod“ taj koji grupu igrača pretvara u pravi tim.

Majami Hit (35-38) trenutno zauzima poslednje mesto koje vodi u plejof na istoku, 2 utakmice iza Indijane (37-36) na sedmom mestu i 0.5 utakmica ispred Čikaga (35-39). Iako su već odradili ogroman posao samim tim što su se vratili u konkurenciju za plejof, zaposleni u Hitu neće biti zadovoljni ukoliko se ne upišu u istoriju kao tim sa najlošijim skorom na polovini sezone kome je pošlo za rukom da se plasira u plejof. Osim aktuelne neizvesnosti vezane za mesto u plejofu, produbljene nedavnom povredom članka Diona Vejtersa i nezgodnom posekotinom desne šake Hasana Vajtsajda, Majami očekuje i dugoročna neizvesnost vezana za konstrukciju tima – koga zadržati od igrača koji će imati mogućnost da potpišu nove ugovore ovog leta (trojici ističe ugovor na kraju ove sezone, a trojica imaju mogućnost da testiraju tržište)? Da li će “karma pobednika“ privući neku od zvezda na Floridu? Kako najbolje iskoristiti mnoge talente oporavljenog Džastisa Vinsloua? Jedno je sigurno: čak i ako se ne plasiraju u plejof i na leto promene ceo tim, Hit će ostati Hit. Rečima Erika Spolstre: “Da biste uradili sve što možete kako biste pobedili, morate posedovati neumoljiv, beskompromisan takmičarski duh. Morate razvijati takav mentalitet. To ste vi. To će zauvek ostati identitet Majami Hita. Uvek će biti opasnih j***** u dresu Majami Hita.“

*Statistika sa sajta stats.nba.com. Sva statistika validna zaključno sa ponedeljkom, 27. martom 2017.

Marko Radivojević

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *