Voriorsi: detalji na putu do titule

Po prvi put u istoriji lige dva ista tima igraće tri uzastopna finala. U svojevrsnoj trilogiji između Kavsa i Voriorsa nastaće novi mitovi, oni stari postaće još jači, a možda ćemo teška srca morati da se oprostimo od nekih – u međuvremenu svedočićemo nastajanju istorije, bez obzira na to ko će na kraju postati šampion. Stef Kari i Klej Tompson želeće da pokažu svima da mogu da igraju na najvišem nivou u finalnoj seriji. Lebron će pokušati da se popne još jedan stepenik bliže Njegovom letećem veličanstvu. Drejmond Grin pokušaće da se iskupi za prošlogodišnju suspenziju koja je Dabse verovatno koštala titule. Kajri Irving će probati još jednom svima da pokaže da igra najbolje kad je to najbitnije za njegovu ekipu. Kevin Durant će pokušati da celom svetu pokaže da nije pogrešio kad je prošlog leta prešao u Voriorse i da je bolji igrač od Kralja. Kevin Lav namerava da nastavi sa izuzetnim partijama iz finala Istoka etc.

Svi očekujemo da finale bude nadoknada za dosadu koju nam je doneo ovogodišnji plejof jer ipak se radi o sudaru dve ekipe koje su ukupno izgubile samo jedan meč na putu do sudara džinova. Dabsi su rutinski ove godine stigli do samo 67 pobeda i tako postali najuspešniji tim u istoriji lige u tri sezone sa ukupno 205 pobeda – da, u tri godine imaju više pobeda od onih Bulsa[1]Kad se govori o Voriorsima kao najuspešnijem timu u istoriji regularnog dela lige, neminovno se dolazi do poređenja sa jednom od najboljih ekipa svih vremena – Bulsima ‘96-‘98. Majkl Džordan je vlasniku Voriorsa Džou Lejkobu – taštom biznismenu koji tvrdi da je njegova ekipa svetlosnim godinama ispred svih – s dobrim razlozima rekao: “Rekordi iz sezone su sranje. Ništa ne znače ako na kraju nema titule”.. Uprkos tome što je Golden Stejt veliki favorit na kladionicama, postoji niz stvari koje njegovi igrači moraju da urade kako bi opravdali ulogu favorita.

Klej Tompson mora da se vrati u šutersku formu. Klej je, uz Grina i KD-a, ključ odbrane Voriorsa, ali mlađi “Brat sa dna mrežice” je u prve tri runde plejofa podsećao na igrača iz prošlogodišnjeg finala – što je samo lepši način da se kaže da je bio očajan. Tompsonovi procenti su značajno pali ali Voriorsi se nisu sreli ni sa jednom ekipom sposobnom da kazni njegovu lošu šutersku formu. Ukoliko se Klej pretvori u “momka sa rukama od betona” – svi koji su gledali prošlogodišnje finale dobro znaju da je Harison Barns zaslužio ovaj nadimak – to bi Klivlendu dalo veliku šansu da uspori Karija i Duranta. Tompson je često sklon tome da probleme sa jednog kraja terena prenese na drugi – početkom sezone njegova očajna šuterska forma uticala je da bude slab i u defanzivi. U seriji protiv Kavalirsa, Klejova odbrana na Irvingu može da bude jedan od odlučujućih faktora za osvajanje titule.

Najveći problem Golden Stejtu mogao bi da predstavlja ofanzivni skok Klivlenda jer su Tompson i Lav izuzetni u tom segmentu igre. Kavalirsi u ovogodišnjem plejofu nisu dominirali u skoku u napadu – 8,3 skoka u protivničkom reketu dovoljni su za skromno deseto mesto u doigravanju. Štaviše, sa 45,8 skokova po utakmici Voriorsi su bolji skakački tim od Kavsa, ali posle prošlogodišnjeg finala kada su Lebron i Tristan Tompson uništili Dabse, jasno je, bez obzira na statistiku, na šta Golden Stejt mora da obrati pažnju. Prošle godine, Voriorsi su dopuštali 11,7 skokova u napadu iz kojih je proisticalo 16, 3 poena. Tompson je imao 4 ofanzivna skoka po utakmici. Durantovih 8,3 skoka značiće puno ali kombinovani tim centara – Pačulija, Vest i Mekgi, uz Grinovu pomoć – moraće dobro da se potrudi, ne treba zaboraviti ni Stefa koji u proseku beleži između 5 i 6 skokova po meču. Ako Voriorsi uspeju da održe kontrolu u skoku, naročito onih lopti koje se daleko odbijaju posle promašenih trojki, onda će moći da krenu u brzi tranzicioni napad koji bi mogao da uništi Kavse. Opet, ako se centri Kavsa izbore za desetak “ničijih” lopti po utakmici to bi moglo da uspori Dabse i onemogući ih da igraju svoju igru.

Jasno je da će Lebron, kao i obično, dolaziti do svog proseka od tridesetak poena i desetak skokova i asistencija, bez obzira na to koliko dobro će ga čuvati KD, Igudala, Tompson i Grin. Zato je ključ dobre odbrane u usporavanju ili potpunom zaustavljanju Kevina Lava i Kajrija Irvinga. Lav je najranjiviji igrač u odbrani Kavsa, ali takođe i igrač čiji ofanzivni učinak može da bude dragocen za Kavse. Prošle godine svi su, s dobrim razlozima, pretpostavljali da Lav neće moći da ostane na terenu protiv Voriorsa i – bili su u pravu. Bar do sedme utakmice. U ključnoj utakmici Lav je bio sjajan u skoku, a odbranom protiv Karija iskupio je sebe za lošiji učinak u prethodnim mečevima. Lav u finale ulazi u životnoj formi – trojke šutira 47,5%, sa lakoćom ubacuje između 15-20 poena i hvata po desetak lopti po utakmici. Njega će najverovatnije čuvati Grin i KD, zavisno od toga da li će u igri biti neki od tradicionalnih centara, a najveću pažnju moraće da posvete tome da Lav nema ofanzivnih skokova i dobroj odbrani na perimetru. Lav će imati velike probleme da ostane na terenu zbog svoje odbrane – treba očekivati da će Kari i Grin (ili Pačulija) biti nemilosrdni u p&r igri i da će nastojati da krilnog centra Kavsa što pre pošalju na klupu.

Voriorsi i Kavalirsi su drugi i prvi najbolji ofanzivni timovi u plejofu sa 115, 7 poena  tj. 120,7 poena na 1oo poseda. Međutim, postoji drastična razlika u defanzivnom učinku. Voriorsi su tokom sezone bili drugi najbolji odbrambeni tim u ligi dok su u plejofu postali najbolji. S druge strane, Kavsi su bili tek dvadesetdrugi u sezoni i treći su u doigravanju. S obzirom da Golden Stejt ima trojicu najboljih šutera lige, neobično deluje činjenica da Klivlend bolje šutira trojke. Da bi kaznili lošu odbranu Kavsa, Voriorsi moraju da se drže oprobanog recepta Stiva Kera: puno kretanja, blokova i strljenja u napadu “dok dobar šut ne postane odličan”. Grin će morati neumorno da kažnjava Lava, Kari ne sme da dopusti da ga Irving i Smit sačuvaju, Klej mora da kažnjava svako udvajanje na Kariju i Durantu etc. Uloga KD-a, naročito u napadu, može da bude presudna.Ukoliko Durant bude igrao svoju igru i terao Džejmsa da se troši u odbrani na njemu, to će sigurno uticati na njegov ofanzivni učinak. Ako se Tajron Lu bude kockao, rešen da odmara Dejmsa na nekom drugom kako bi mu ostalo snage za napad, KD će to morati da kazni sa MVP učinkom i tako donese svojoj ekipi ogromnu prednost. Problem za Voriorse mogla bi da predstavlja stara Durantova navika igre u izolaciji koja povremeno ume da uspori dobro podmazani napad. Da bi napad Voriorsa funkcionisao dobro potrebno je da se igra sa brzim tempom a tu se opet vraćamo na njihov skok u odbrani – prošle godine Lebron je uspeo da uspori tempo, natera ih da igraju jedan na jedan čime im je oduzeo najjače oružje: protok lopte u napadu, napad u tranziciji i kontre. Kavsi očajno brane napad u tranziciji i tu slabost bi brzi tempo Voriorsa morao da koristi.

Povrede su prošle godine znatno usporile Stefa Karija ali, nevezano od toga, prvi jednoglasni MVP u istoriji lige bio je nadigran od strane Kajrija Irvinga, naročito u ključnim posedima. Kari ne sme da dozvoli da ima još jedno osrednje finale i posebno ne sme opet da bude nadigran od strane pleja Kavalirsa. Irving je u proseku postizao 4,5 poena više od Karija – što i nije naročito puno – ali svi Karijevi brojevi doživeli su upadljiv pad u odnosu na regularnu sezonu, dok je Irving najbolje partije u karijeri pružao kad ga je Lebron najviše trebao. Karijeva igra u velikim finalima ima jedan neprijatan trend – on zadnje dve godine ne uspeva da bude na proseku iz sezone, o najboljim partijama kad je najteže ne treba ni govoriti! Nasuprot njemu, Irving podiže svoju igru kako ulog raste. U regularnom delu sezone Kari je toliko bolji igrač od Irvinga da je smešno porediti ih. O tome svedoče ne samo titule MVP-ja, izbori u idealne petorke itd. Svaka Stefova statistika bolja je od Kajrijeve – on je bolji u šutu za dva i tri, efikasniji je, ima više asistencija i skokova, bolji je u odbrani… sve oko sebe pravi boljim itd. Ne postoji nijedna statistika, tradicionalna ili napredna, koja pokazuje da je Irving bolji igrač. Međutim, Irving je uvek bio najbolji kada ga je to najpotrebnije, Kari nije. U istorijskoj perspektivi, ukoliko Golden stejt pobedi, Kari ide među tri najbolja plejmejkera u istoriji – po broju titula ispred njega su samo Medžik Džonson i Bob Kouzi. S druge strane, ničiji legat neće pretrpeti veću štetu u slučaju poraza od Karijevog.

Stef dosada igra najbolji plejof u karijeri: za svega 34,3 minuta on ubacuje 28,6 poena uz istorijsku efikasnost tzv. 50/40/90 (procenti šuta za dva i tri poena, slobodna bacanja), uz to dodaje 5,5 skokova i 5,6 asistencija. Ukoliko Kari bude na svom proseku iz doigravanja, Kavsi mogu da se nadaju jednoj pobedi. Ukoliko Kari konačno podigne svoju igru kad je to najpotrebije njegovoj ekipi, Kavsima lako može da se desi da dobiju metlu. Ukoliko Kari bude igrao kao u prethodna dve finala, Kavsi imaju velike šanse da naprave podvig veka i pobede najtalentovaniju ekipu u istoriji NBA.

P.S. U slučaju pobede Golden Stejta, izvesno je da ćemo, bez imalo stida, umesto najtalentovanija moći da pišemo najbolja.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fusnote   [ + ]

1. Kad se govori o Voriorsima kao najuspešnijem timu u istoriji regularnog dela lige, neminovno se dolazi do poređenja sa jednom od najboljih ekipa svih vremena – Bulsima ‘96-‘98. Majkl Džordan je vlasniku Voriorsa Džou Lejkobu – taštom biznismenu koji tvrdi da je njegova ekipa svetlosnim godinama ispred svih – s dobrim razlozima rekao: “Rekordi iz sezone su sranje. Ništa ne znače ako na kraju nema titule”.