Vins Karter: uspomene i dugo trajanje

Vins Karter je počeo da gubi kosu kada je imao 23 godine ali i dalje ide kod frizera i daje mu instrukcije. Prošle nedelje je želeo da trimuje bradu.

,,Vidi, hoću da mi skratiš bradu tako da se ne vide sede”, rekao mu je.  

Kao košarkaš, Vins Karter je prihvatio svoje zrele godine i adaptirao svoju igru. Trebalo mu je samo petnaest godina da savladu tu lekciju.

Više nema eksplozivnih zakucavanja preko najboljih centara u ligi sa laktom u košu, to je zamenio skok-šutevima oko linije za tri poena. U prethodnoj eri, Karter je bio leteća ikona koja je na poster stavljala sve koji su imali hrabrosti da mu stanu na put. Međutim, Vins je danas u ligi zato što je pristao da se promeni u poslednjih nekoliko godina.

,,Mislite da ćete zauvek biti ol-star igrač i glavni na terenu”, izjavio je prošle sezone. ,,Ali kada vas stvarnost ošamari, tada nastaje izazov – kako se nositi sa godinama?”

Nakon 18 sezona i 8 učešća na olstar utakmicama, posle svih akrobacija i reklamnih ugovora, laskavih poređenja sa najboljim letačima u istoriji lige, Karter je pronašao sreću – u ulasku u igru sa klupe u Memfis Grizlijima. Postao je spot-up šuter, kao što je bio i u prethodne tri sezone sa Dalas Meveriksima, a čak je i uzor je nekim saigračima.

,,Gledao sam Vinsa kao mali, kao i svako drugi. Taj atleticizam koji je nekada imao i prihvatanje činjenice da više nije isti kao ranije, govore o njegovom profesionalizmu i zrelosti. Jer promene su teške. Mnogo igrača nije umelo da uradi što i on”, rekao je Karterov bivši saigrač u Grizlijima, Džef Grin.

Karter je najstariji aktivni igrač u NBA. Nema problema sa samopouzdanjem, niti je ikada imao i ne treba da mu se dobacuje sa strane kad da šutne. Sa godinama, Karter je postao kompetitivniji nego što je to iakda bio. To se moglo primetiti i prošle sezone kada je isključen iz igre jer se prepucavao sa sudijom na utakmici protiv Kavalirsa. Vinsov san se ne razlikuje od snova drugih velikih igrača u ligi – osvajanje prstena. Međutim, nikada nije bilo talentovanijeg igrača od njega koji se manje trudio da ostvari svoj san. U stvari, dok je bio zvezda, činilo se da mu je sve važnije od prstena i plejof košarke. Danas su stvari potpuno drugačije.

,,Ne mogu da zamislim da ne igram košarku, ne mogu to da prihvatim. Još nisam u tom stadijumu gde se probudim i pomislim da mi je dosta, da sam umoran od svega. To što sam okružen mladim momcima čini da se ja osećam mlađe. Sve dok ne stignem kući i ne shvatim – ej, pa nisam toliko mlad.”

Kada su Grizliji gostovali u Torontu pretprošlog novembra, Raptorsi su ukazali čast Karteru tako što su pustili montažu njegovih snimaka dok je bio član njihovog tima. Karter je proveo prvih šest i po sezona svoje karijere sa Raptorsima i imao ogromnu ulogu u popularizaciji košarke u Kanadi, i bio glavno lice franšize.  Komentator koji prenosi utakmice Grizlija je tada rekao: ,, Ljudi zaboravljaju koliko je on igrao iznad obruča. Gledajući ove snimke, pomislim da ništa od toga nije moguće da čovek izvede.”

S druge, starne nije bilo igrača u kratkoj istoriji franšize iz Toronta koji je više unazadio klub od Kartera: nikad se nije trudio, nije igrao odbranu a na kraju je igrao tako sramno loše da su nesrećni Reptorsi morali da ga trejduju.

Tek u poznim godinama je shvatio da biti glavna zvezda nije smisao igre. Želja da se takmiči sa najboljima i velika strast prema igri su na prvom mestu. Na neki način je taj pristup mu je pomogao da se prilagodi u poslednjim godinama.

Takođe je prepoznao da se tržište igrača, posebno onih u zrelim godinama, neprestano smanjuje i još brže menja. Kako bi ostao zaposlen, morao je da postane neko drugi.

,,Nije bilo lako i to je bila veoma teška unutrašnja borba”, rekao je Vins dok se prisećao dana kada je ulazio u igru sa klupe kad je nastupao za Finiks Sanse. ,,Sedeo bih tamo i išao kući frustriran. Ali šta sam mogao da uradim po tom pitanju? Mogao sam da šutiram stolice po svlačionici, ali to nije u mom stilu. Nisam čovek koji pravi javnu buku oko toga. Morao sam da nađem način da budem od neke koristi.” Istina je da je Karter bio nezadovoljan što je završio u Finiksu i da se iz petnih žila upinjao da ga klub negde trejduje.

Proces njegovog preobražaja u igrača koji se trudi i kome je stalo do pobede, počeo je kada je potpisao za Dalas Meverikse 2011. godine. Karter je proučavao snimke Manua Đinobilija, jednog od najboljih šestih igrača u ligi svih vremena. Takođe je pretraživao internet u potrazi za snimkom Vinija Džonsona, nekadašnjeg beka loših momaka iz Detroita.

,,Studirao sam momke koji su bili šesti igrači ali i dalje imali veliku minutažu i bili veoma efektivni”, rekao je.

U isto vreme, Karter je oštrio svoje dalekometne šuterske sposobnosti. Znao je da će mu to obezbediti zaposlenje. I dalje je imao odličan prodor ka košu. I dalje je mogao da zakucava iako je doskok bio bolniji u odnosu na mlađe dane, ali je bio realan u pogledu svojih fizičkih sposobnosti. Njegova prepoznatljiva eksplozivnost u dvadesetim godinama, koja ga je pretvorila u globalnu ikonu, neće biti moguća u tridesetim.

,,Svako se bori sa promenama. Plašimo se. Nismo sigurni da li su dobre. Ni sam nisam bio ali hteo sam da probam.”

Stju Džekson, nekadašnji trener koji sada radi kao analitičar za NBA TV je primetio da su samo tri igrača – Medžik Džonson, Majk Džordan, i Džejson Kid – imali predstavu da će njihova igra morati da se promeni kako karijera bude odmicala.

,,Ti igrači su, zbog svoje veličine, znali kako da evoluiraju i da se promene. Po meni, i Vins Karter spada u tu kategoriju. Ponovo je pronašao sebe”, rekao je Džekson.

Karter je postao elitni šuter za tri poena sa 35 godina (naravno, pravo pitanje je zašto to nije uradio sa 22 godine?). U prvih 13 sezona u ligi, samo 22% od njegovih šuteva bile su trojke. U poslednjih pet sezona, skoro 50% šuteva su bili van linije za tri poena.

,,Mislim da njegov primer pokazuje da, ako čovek vodi računa o sebi i realan je u pogledu svojih mogućnosti, može da produži svoju karijeru”, rekao je Kris Volas, generalni menadžer Grizlija. Karter je, samo od igranja košarke,  zaradio preko 165 miliona dolara u karijeri.

Kada je prošle sezone bio povređen, Karter je par puta bio kao gost analitičar na televiziji Grizlija. Vrovatno je tražio je sledeću ulogu u svom životu nakon košarke. Tada je rekao da bi želeo bi da radi na televiziji, a ni trenerski posao nije van opticaja. Kad bi nekako uspeo da nađe način da radi oba posla, to bi bilo najbolje.

,,Možda mogu da se pojavim na treningu i da mi trener malo pomogne oko toga”, rekao je.

Zna da taj dan dolazi. Imao je nešto manje od 200 saigrača u svojoj karijeri, neki od njih su sada analitičari (Grent Hil), sudije (Hejvud Vorkman) ili treneri (Derek Fišer).

Karter ih je ,,nadživeo” sve.

Vins Karter, po mnogima najbolji letač i najatraktivniji “zakucavač” u istoriji lige, odnedavno se nalazi na 5. mestu najboljih trojkaša u istoriji NBA.

Kakav obrt!

Filip Pantelić

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *