Večno vraćanje istog

Dok gledate Los Anđeles Kliperse niste sasvim sigurni u kojoj ste godini: Kris Pol je još uvek najbolji čisti plej u ligi koji baca savršen lob-pasove za Grifina i Džordana, uzgred lajući na sve oko sebe; Grifin i dalje više vremena provodi na kapici nego ispod koša; Džordan i danas baca cigle sa linije milosrđa a Redik pogađa sve otvorene šuteve. Protok vremena može se prepoznati samo po Redikovim novim tetovažama i sve boljem procentu šuta za tri poena, kao i po uvek podjednako lošem petom članu početne petorke! U poslednjih pet godina, najbolji timovi su se “smanjivali” kako bi postali brži i precizniji a Klipersi su tvrdoglavo ostajali isti, osim ako ne računamo kao veliku promenu to što je Grifin počeo da šutira trojke.

Još mi je čudno kada napišem, bolji tim iz LA, zasluženo je dobio nadimak Lob City: Klipersi imaju veliki broj spektakularnih zakucavanja svake sezone, a odavno smo navikli da su oni najbolja ekipa u igri iznad obruča. To im je donelo rekordan broj mesta u dnevnim pregledima najboljih poteza i – malo toga još. Dok Rivers je isticao pre početka ove sezone da im je namera da se njihove fizičke predispozicije osete i ne defanzivnoj strani terena. “Da biste pobeđivali morate da budete među prvih deset ekipa i u odbrani i u napadu. Tako se postaje pobednik!” kaže trener Klipersa. Klipersi su trenutno najbolja odbrana u ligi, a ofanzivno su među najboljih deset. Za pomak u defanzivnom učinku Klipersi najviše duguju Blejku Grifinu, koji je napokon počeo da igra ozbiljnu odbranu, kao i solidnom Džej Džej Rediku, čija odbranu je često podcenjena.

Ove jeseni Kris Pol i Blejk Grifin, bar u prvih par nedelja, igraju najbolju košarku u svojim karijerama. Za Grifina je sjajno što se napokon o njemu govori isključivo iz perspektive onoga što se dešava na parketu. On je na početku karijere bio poznat po zakucavanju preko automobila (tokom takmičenja u zakucavanju). Prošle godine imao je bizarnu povredu (van terena!) kada je tokom večere udario timskog fizioterapeuta. U međuvremenu, Grifin je postao fenomenalan igrač, prepoznataljiv po zakucavanjima i onome što radi van terena – u slučaju novog kolapsa Klipersa u plejofu, najveće pitanje biće: gde će Blejk nastavati karijeru?

Kris Pol se opasno približava notornoj skupini velikih igrača koji nikada nisu uzeli titulu. Pol je ušao u svoju dvanaestu sezonu i još uvek je najbolji čisti plejmejker u ligi (pitanje je kako bismo definisali njihove uloge jer igra Lilarda, Karija i Irvinga ni najmanje ne podeća na ulogu klasičnog pleja, ulogu u kojoj je Pol već više od decenije najbolji u ligi). Pre 12 godina, Pol je bio najbrži igrač u ligi, dok je danas bar za korak sporiji ali i dalje je najbolji odbrambeni plej u NBA (takođe i nosilac nezvanične titule za najprljavijeg igrača i najvećeg lajavca na terenu). Ipak, on više ne mora da brani protivničke plejeve po čitav meč – u meču protiv Blejzersa, Lilarda je na početku čuvao Luk Mba a Mute. Istina, to je jedini ustupak njegovim godinama.

Kada su zajedno na terenu Pol, Grifin, Redik i Džordan (slobodno upišite ime petog člana petorke po nahođenju), Klipersi imaju drugi najbolji ofanzvini učinak u ligi! Njih četvorica uvek ostavljaju petog člana startne postve slobodnog, ali nezavisno od toga o kome se radi (Mba a Mute, Džonson, Pirs), taj igrač nikako ne uspeva da u kontinuitetu kažnjava protivničke odbrane.

Već je izanđali kliše reći da je menadžer Dok Rivers napravio ogromnu štetu treneru Riversu jer je brzopleto i pomalo nepromišljeno ostavio Kliperse bez klupe. Međutim, ni trener Rivers nije sasvim nevin. Nepotizam u košarci nije česta tema u NBA košarci, ali moguće je da Dok Rivers svog sina drži u timu, poput trenera iz “beton lige”, da bi imao koga da – psuje! Mlađi Rivers mu neprestano daje dovoljno povoda za to, a što bi rekao moj trener iz kadetskih dana, “na to ima zakonsko pravo”. Poslednji sezona Kraford i mlađi Rivers bili su jedini igrači koji su koliko-toliko pomagali sa klupe. Kraford je čak dobio priznanje za najboljeg šestog igrača lige, iako je bio član petorke koja je bila prepoznatljiva po tome što uspešno proćerda sve ono što startna petorka napravi. Ove godine Klipersi bi napokon mogli da imaju nešto veću pomoć sa klupe: Moris Spejts i Rejmond Felton trebalo bi da donesu dragocene poene i rezernu petorku učine malo pouzdanijom nego. Jedan od problema je to što Dok Rivers uporno odbija da Grifina ili Pola drži na terenu sa rezervama čime bi zvezde imale više loptu u svojim rukama dok bi učinak rezervnih igrača nesumnjivo bio veći. Stive Ker na terenu uvek drži Duranta ili Karija, Teru Stauts Lilarda ili Mekaluma, dok je Rivers čvrst u uverenju da Pol i Grifin uvek moraju da budu zajedno na terenu. To utiče na celu ekipu jer su Ostin Rivers i Kraford moraju da imaju loptu u svojim rukama, jer kada nemaju loptu kod sebe, oni ničim ne dorpinose svom timu. Upravo zbog toga Klipersima su potrebni igrači sposobni da sami kreiraju svoje šuteve.

Košarka se u međuvremenu promenila, ali Klipersi, što će reći Dok Rivers, ni najmanje ne brinu za to. Čini se da su oni uvek sa pogrešne strane istorije: ne draftuju dobro (mogli su da uzmu Alena Krabea, igrača koji bi im itekako koristio), ne razvijaju mlade igrače, a čak i najbolji Riversov potez – dovođenje Redika – plaćeno je (pre)skupo, jer su morali da puste Erika Bledsoa.

Začuđuje da Klipersi ništa nisu iz toga naučili. Rivers neumorno menja ocvale veterane sa kratkim ugovorima i ne unosi nikakve inovacije u igru svoje ekipe. Ne radi se o (ne)sreći jer Klipersi, iz sezone u sezonu, uvek ponavljaju istu stvar – hoću reći prave iste greške – očekujući drugačiji ishod. Zbog toga sve njihove sezone liče jedna na drugu ili na večno vraćanje istog.

Grifin i naročito Kris Pol zaslužuju više. Izvesno je jedino da njima na kraju ove sezone ističu ugovori i da im je ovo verovatno poslednji zajednički pohod na titulu. Prvih nekoliko nedelja u novembru, Klipersi su igrali najbolju košarku u ligi. Nevolja je što sve velike ekipe formu tempiraju za april.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *