Varničenje u Oklahomi

Posle odigranih dvadeset i sedam utakmica ove sezone, a ako mislimo na ekipu Tandera, na pamet mi pada jedna amaterska ekipa u malom fudbalu koja je igrala tirnire po Zapadnoj Srbiji, tj njeno ime, a zvala se JOKS…Jebo nas Onaj Ko nas Sastavio.

Kako sam celu prošlu sezonu proveo u pisanju kako je Rasel egocentrični –loptoposedujući- čudo od deteta-manijak čiji je jedini cilj da popuni stastističku kolonu i uzme MVP nagradu (a posle bude pregažen u prvom kolu plejofa), ove sezone ću da nastavim sa prezentacijom dokaza koliko je prošlogodišnje priznanje za najboljeg igrača regularnog dela lige stvar nepoznavanja košarke kao sporta, a samim tim bi se ime mog omiljenog amaterskog futsal tima moglo upotrebiti i za ljude čiji glasovi odlučuju o ovim nagradama. Onda se tu nadovezuju i novinari, koji obožavaju Rasela, a obožavaju ga zato što on prodaje tiraž. NBA ne bi trebao da postane žuta štampa, da se izjednačava sa porodicom Kardašijan i sličnim glupostima. Znam ja da nije ništa novo kad Kari pogodi 6 trojki, Brada izvuče 8 bacanja ili Kralj ode na 28 – 8 – 8, ali to je način na koji košarka treba da se igra. Ne želim da slušam više o tripl dabl statistici sa neverovatno velikim trošenjem lopte i još gorim brojem izgubljenih lopti. Možda način na koji on igra košarku diže adrenalin, koji onda podstiče lučenje insulina od koga padne šećer u krvi , pa umesto da pojedete jedan hot dog i popijete koka-kolu vi morate da odete na repete, pa svi lepo zarade, ali meni tu priču da prodaju neće ni ove godine. Rasel je „tunel“ igrač kome u principu treba još jedan da mu izvede loptu, odnosno četvorica da se ispuni minimum uslova da bi utakmica mogla da se odigra. I tu se svaka priča završava. Hoćete dokaz? Počnimo sa izjavom: „Moj jedini prijatelj je lopta. Nemam druge drugare.“ Al aj. Možda nam se učinilo.
Ko su bili igrači prošle nedelje u NBA? Na istoku Viktor Oladipo, a na zapadu Kevin Durent. Oba igrača su napustila našeg glavnog protagonistu, i obojica igraju bolju košarku od kako su otišli. Dok o Durantuli ne bih trošio reči, o Oladipu imam i te kako šta da kažem. Momak igra košarku života, i ako pogledamo sve ukupno, sa sigurnošću možemo da kažemo da je kvalitet svoje igre podigao viši nivo, i to sad deluje da je na all star nivou.
Enis Kanter je napustio OKC! Znate šta se desilo? Postao je efikasniji igrač. Procenti su skočili, efikasnost je povećana, brojke su bolje.
Damantas Sabonis je otišao iz ekipe u trejdu, njegova statistika je daleko bolja.
Pol Džordž je otišao kod Rasela. Prošle godine je šutirao 46% iz igre. Ako upotrebimo logiku, ako odete kod još jednog igrača all star kalibra, vaši procenti bi trebali da skoče jer ste u ekipi sa igračem čiji kvalitet privlači odbranu. Ovo zači da svi ostali bi trebalo da imaju nešto više otvorenih šuteva…logično zar ne? PG je na 42% ove sezone.
Melo? Najgori procenti od kako igra košarku. Jeste da je rizično na vatru dodavati ulje, ali situacija je takva i problem treba rešavati.
Setimo se velike trojke u Bostonu? 23 -3. A kada je Bron otišao u Majami? 18-10, pa se vratio kod Kajrija? 16 – 10.
Posle dvadeset sedam odigranih utakmica, u Oklahomi se ne postavljajau prava pitanja. Da je ovo neka krimi priča, FBI bi imao kejs. Imao bi osumljičenog, imao bi gomilu dokaza. Umesto da se problem reši, stvari se guraju pod tepih a prašina izlazi ispod krajeva. Već se postavlja pitanje da li će Džordž dočekati kraj sezone ili je bolje dobiti bilo šta za njega, kao i da li bi Melo trebao da se preseli na klupu, jer očigledno ne može da igra zajedno sa Vestbrukom.
Niko ne kaže da Rasel nema individualni kvalitet i da nije jedinstven igrač. Niko ne misli da nije ok lik. Jednostavno, postoje igrači sa kojima je jako teško igrati i koji zbog tih svojih karakteristika nisu dobri po franšizu u kojoj se nalaze.
Da me ne shvatite pogrešno, razumem ja da ljudi vole da vide čoveka od 190cm kako prekače divove od 215, kako pretrčava komletne petorke i lomi table po dvoranama. To ima svoju čar, svoj kvalitet i svoju publiku, ali to nikada neće dovesti do timskog uspeha. Cilj je pobediti, a ne biti najbolji na terenu. Ako mislite da grešim, postavite sebi ovo pitanje. Oko koga bi od navedenih gradili svoju franšizu: Stef Kari, Kevin Durant, Džejms Harden, Lebron Džejms, Rasel Westbruk?
Viktor
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *