Trinaest godina renoviranja

Svaki put kada pomislite da nekoj ekipi treba nov start ili renoviranje…tzv. rebuild, pogledajte kako su prošle franšize koje su se odlučile na ovaj korak. Jedna od ekipa koja se naročito namučila je Minesota T-Vulvsi. Trinaest godina ovaj tim nije zabeležio pojavljivanje u plejofu, još od vremena Kevina Garneta i onog čuvenog finala konferencije odigranog protiv Lejkersa.

Posle sinoćne pobede ovog tima nad Portlandom, koji je jedna od ekipa sa kojom imaju šansu da se susretnu u prvom kolu doigravanja a koja im možda i najmanje odgovara u smislu match making-a, i posle svega što sam video u ovih 40-ak utakmica, dolazim do zaključka da su dve stvari definisale moment u kome će potencijal prerasti u kvalitet, a taj moment se desio u prvoj trećini meseca Decembra: Džimi Batler je postao Džimi Bakets i igra svoju MVP sezonu,  a KAT je počeo da igra odbranu – kakvu takvu!

Moje lične simpatije prema Tibsovom načinu vođenja ekipe ne postoje, i sve do početka Decembra sam ovu ekipu pratio isključivo zbog činjenice što su ekipe koje gledam igrale protiv njih. Prizma kroz koju ja mislim da Tibs posmatra košarku je isklesana devedesetih godina i zasniva se na čvrstoj odbrani i ofanzivnim kretnjma postavljenim unutar margina napadačkih šema, koje em nisu dovoljno efikasne da u današnjoj košarci daju rezultat, em su  ružne za gledati.  Aludirajući na količinu talenta sa kojim raspolažu, Vukovi su do početka Decembra igrali po principu toplo hladno, sa apostrofom na činjenicu da su polovinu utakmica dobili sa razlikom koja nije veća od 6 poena. Igra koju su prikazivali je bila troma i nekreativna u napadu, dok se odbrana igrala sa visokim intenzitetom ali sa greškama u rotacijama kao i tzv. “ispadanjima” pojedinih igrača i zakasnelim pomaganjima sa strane pomoći (Swish Swish Swish, another one in the basket).

I dok je Džimi tražio svoje mesto pod suncem, javno govoreći da Vukovi nisu „njegov“ tim i da će imati nešto laganiji pristup pri uklapanju u hemiju ekipe, a što se kasnije i obistinilo ali samo u ofanzivnom smislu gde svakako nije ništa forsirao već je pustio da se momci naviknu na njegovo prisustvo. Što se tiče defanzive, pristup je bio sve samo ne lagan.  Osim što je davao primer svojim delima, postavio se i kao mentorska figura a  posebno kao produžena ruka Tibidoa na parketu. Naravno da je na sebe preuzeo čuvanje LeBrona, Durenta, Vestbruka…dok je pustio Viginsa i KATa da vode navalu. Nivo na kome se Minesota brani je elitni, i trenutno su četvrta odbrana lige koja svojim ekipama dopušta 106 poena po utakmici, a treba navesti i niz od 6 uzastopnih utakmica u kojima im niko nije dao preko 100 poena.

Generalno ako posmatramo Minesotu, i ako obratimo pažnju na ofanzivni kvalitet, možemo da primetimo da nemaju veliki potencijal da rašire reket i otvore linije prodora . KAT je najbolji trojkaš petorke sa 40% uspešnosti, ali isto tako ima problem da podeli izlazni pas kada je udvojen na low post-u. Tu sposobnost je imao u prvih 14 dana svoje karijere kada je bacao fenomenalne asistencije preko cele odbrane, i onda je ta moć od jednom nestala da bi se ovih dana na isti način i vratila. Niotkud. Magija. Međutim, njegova odbrana je i dalje kamen spoticanja ovog tima. U prvoj ovosezonskoj utakmici protiv Portlanda, staff je došao na brilijantnu ideju kako da aktivira Taunsa kao weak side difendera, a zamisao je bila da ide na svakog napadača a sve u cilju da ga izblokira, dok je Bizmark Bijombo svaki četvrti napad kupio “otpadke”,  imao prikucavanje ili tip in jer prosto nije imao ko da ga zagradi. Na kraju prvog poluvremena, ili kasnije u nekom intervjuu nisam više siguran gde sam čuo, mislim da ga je Doris Burk pitala da li zna koliko Blezersi imaju ofanzivnih skokova na šta je on odgovorio da zna ali da radi ono što mu je rečeno. Alal mu ….

Način na koji Minesota igra napad nije ni malo u skladu sa tendecijama ostatka lige, a opet je u isvesnoj meri i efikasan. KAT i Džimi (kada je u Bakets fazonu) su igrači koje jedan na jedan skoro niko ne može da brani, i upravo iz ovih situacija stvara se višak u napadu zbog konstantne potrebe da se dvojica defanzivaca bave njima,  i to za sada jako dobro funkcioniše. Tig i KAT su za sada na oko 40% uspešnosti u šutu iza luka, dok je Vigins po prvi put u karijeri uspeo da stabilizuje praćku sa poluodstojanja. Treba naglasiti da je odsustvo dobrih šutera u ekipi nateralo Taunsa da u svoj repertoar doda i dalekometnu paljbu jer je u toku prošle sezone gotovo svaki put bio udvojen kada bi dobio loptu na niskom postu, a ovakva odbrana na njemu je davala rezultate em zbog njegovih loših pasova iz reketa em zbog manjka preciznosti spoljnih igrača. Sada je konačno došlo sve na svoje mesto a kao rezultat svega je niz od fantstičnih 10 utakmica u kojima se ostvario record od 7 pobeda i 3 jako tesna poraza, a treba naglasiti da su neke od pobeđenih ekipa Kavsi, OKC i Portland.

Za poslednje razmišljanje ostavio sam analizu pozicije visokog krila, koju pokrivaju Taž Gibson i Nemanja Bjelica. Iako je moje mišljenje da je Bjelica daleko upotrebljiviji u napadu, a ovu moju tvrdnju podupirem statistikom od neverovatnih 52% za 2 i 44% za 3 poena, kao i odličnim organizatorskim sposobnostima u smislu da može da probije prvu liniju odbrane, navuče igrača pomoći, odigra pik i podeli asistenciju, moram da primetim da je Taž u svoj arsenal dodao šut za dva poena sa razdaljine od oko 4 metra od koša, što ga uz neverovatan kvalitet ofanzivnog skoka kao i brzo otvaranje iz pika i građenje pozicije ispod koša, stavlja u poziciju da je jako upotrebljiv u napadu. Ono što mu po mom mišljenju daje prednost u odnosu na Belog je kvalitet odbrane, jer nivo koji drži u defanzivi je na visokom nivou i služi da se sakriju nedostatci koje KAT ima na ovom kraju terena. Onog trenutka kada Tauns dobije epitet pristojnog defanzivnog igrača, verujem da je moment kada će Tibs uvrstiti Nemanju u petorku i otvoriti teren u meri koja nije viđena do sada u igri Vukova.

Minesota je za sada na pobedu iza San Antonio Sparsa, i zauzimaju četvrto mesto Zapadne konferencije i  gotovo je izvesno da će sa njima voditi bitku za neko od ova dva mesta. Niže od četvrtog mesta ne verujem da mogu da padnu, i za tu poziciju im eventualno može konkurisati OKC sa napomenom da su već odigrali sve svoje mečeve ove sezone a rezultat je 3-1. O spekulacijama da li mogu predstavljati pretnju za Hjuston i GSW, mislim da ne mogu. Fakat je da u Batleru imaju igrača koji može  u pristojnoj meri da uspori sve najbolje igrače ove lige, međutim njihov nekonvencionalan i po malo zastareo način napada im neće doneti dovoljno vatrene moći da uđu u ozbiljniju konverzaciju sa najboljima.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *