Trenersko stablo Grega Popovića

U utakmici protiv Sakramenta, Stiv Ker izveo je nešto nesvakidašnje: nezadovoljan odbranom svoje ekipe zatražio je tajmaut posle samo 18 sekundi! Cela košarkaška javnost njegov potez pozdravila je istim komentarom: Ker je upravo izveo Popovu tačku. Nakon utakmice znatiželjni novinari pitali su Kera kako je izgledalo kada to isto uradi Popović. Trener Dabsa je iskreno odgovorio: „kada počne da psuje na srpskom onda smo znali da smo žestoko zeznuli stvar“. Ipak, ovaj nesvakidašnji potez, upravo zbog uticaja koji Pop ima na sve trenere u ligi, postao je prepoznatljiva odlika jednog trenerskog koncepta koji ne preza od radikalnih poteza kako bi igračima pokazao gde greše. Legendarna je njegova izjava: „Nemam na raspolaganju 14 tajmauta da rešim sve vaše probleme. Morate međusobno da komunicirate tokom utakmice“. Kada je pre par godina počeo da odmara igrače i raspoređuje njihove minute tako da nijedan igrač iz startne petorke ne provede na terenu više od 30 minuta, svi su ga optuživali da on ne poštuje regularnu sezonu i vlasnike ulaznica. Danas svi treneri strogo vode računa da zvezde ne igraju previše kako bi im ostalo dovoljno snage za maj i jun.  

Pitanje je kako je jedan trenerski koncept koji se, uz pomoć generalnog mendažera Sparsa, Ar Si Bjuforda, u San Antoniju razvio u jednu kulturu i postao toliko dominantan da se širom lige primenjuje kao recept za uspeh?  Ipak, Popova košarkaška filozofija nalaže oprez jer su njegove ekipe tokom dve decenije igrale toliko različito – u početku sporo i dosadno igrajući najbolju odbranu, kasnije brzo i atraktivno igrajući najbolji napad u ligi – da je u strogom smislu nemoguće govoriti o jasno određenom konceptu. Popović nema ustaljen sistem igre poput Fila Džeksona i njegovog napada u trouglu ili Majka Dantonija i njegove „trci i pucaj“ košarke. Jedna od tajni Popovićeve dugotrajnosti i uspešnosti tiče se njegovog pristupa ekipi i igračima: on ne pokušava igračima da nametne određeni sistem, već se trudi da sistem prilagodi njima tako da na najbolji način iskoristi njihove individualne kvalitete i što bolje sakrije njihove mane.

Pop je često govorio da nije teško pobeđivati kada u ekipi imate Tima Dankana. Međutim, čak i kada Dankan nije bio ni blizu svoje MVP forme, Sparsi ne samo što su pobeđivali, nego su uspeli da odigraju dva finala i dominantno osvoje jednu titulu. Dankan se u međuvremenu povukao a Sparsi i dalje pobeđuju. Štaviše, opet su na putu da imaju preko 60 pobeda! Solidan odgovor na pitanje kako je to moguće ponudio nam je Popov pomoćnik, legendarni italijanski trener Etore Mesina: „Veliki klubovi više drže do principa nego do ljudi. Ako odustanete od principa, pre ili kasnije, bićete izgubljeni“ (dovoljno je pogledati Lejkerse). Ukratko, koji su to Popovi principi? Odgovor bi bio: nesebičnost, iskrenost, fleksibilnost i racionalnost. Na ulazu u Popovićevu košarkašku salu moglo bi da stoji: „Svi koji želite da ostanete ovde, ostavite svoj ego ispred vrata“.

San Antonio ima ubedljivo najkvalitetniji razvojni program za igrače u celoj NBA, kao i daleko najbolji skauting „preko mora“, kako novinari često nazivaju Evropu, a uz to klubom upravlja menadžment koji već više od dve decenije uspeva da održi klub među NBA elitom. Popović je trener sa najdužim stažom u ligi, trenutno je u nizu od 19 pobedničkih sezona, tri puta je bio trener godine, jedan od je 0d svega 9 trenera sa više od 1000 pobeda u regularnoj sezoni, nalazi se među četvoricom trenera koji su osvajali 5 titula u karijeri itd, ali na bilansu njegovih uspeha nigde se nalazi njegov uticaj na ligu, ostale trenere i klubove. Tokom godina Pop je uvek imao sjajan tim ljudi oko sebe pa se može govoriti o Popovom trenerskom stablu. Uspešne karijere njegovih nekadašnjih asistenata, skauta, direktora košarkaških operacija najbolja su potvrda kulture koju on neguje u Sparsima pune dve decenije.

Popovićevo  trenersko stablo:

Stiv Ker (glavni trener Voriorsa) – igrao je za Sparse tri godine. Uvek ističe koliko je naučio igrajući za Fila Džeksona i Popa. „Ponosan sam na to što smo zadnje tri godine uspešni u Golden Stejtu. Sparsi su uspešni 20 godina. To je neverovatno“.

Dok Rivers (glavni trener Klipersa) – zadnje dve sezone igrao je za San Antonio. Istina, Pop je tada bio u ulozi asistenta glavnog trenera. „Igrači žele da budu kao Džordan, treneri hoće da budu kao Popović“.

Alvin Džentri (glavni trener Pelikansa) – jednu sezonu bio je pomoćni trener u Sparsima.

Del Demps (gen. menadžer Pelikansa) – igrao je godinu dana za Sparse, a nakon povlačenja radio je u klubu kao potpredsednik košarkaških operacija.

Deni Feri (bivši gen. menadžer Houksa) – igrao je tri godine za San Antonio.

Majk Buldenhozer (glavni trener Houksa) – 18 godina je bio Popovićev asistent. Proglašen za trenera godine 2015. U dirljivom govoru povodom nagrade, izjavio je: „ Trebalo bi da zaključim sa istinskim Trenerom godine, Gregom Popovićem. Ova nagrada ima stalno mesto na njegovom stolu San Antoniju. On je samo svakih par godina podeli sa nama da bi se mi slikali sa njom. Moraću ću da se ušunjam u njegovu kancelariju i vratim je na mesto.“

Sem Presti (gen. menadžer Oklahome) – proveo je u Sparsima 7 godina. Počeo je kao asistent zadužen za video sesije a 2001. ubedio je ljude u klubu da draftuju Tonija Parkera.

Rob Henigan (gen. menadžer Orlanda) – 4 godine je proveo u SAS-a. Tokom šampionske 2006/7 bio je direktor košarkaških operacija.

Bret Braun (glavni trener Filadelfije) – ukupno je 12 godina radio u Sparsima kao pomoćni trener zadužen za razvoj mladih igrača.

Denis Lindzi (gen. menadžer Jute) – 5 godina je bio pomoćnik Ar Si Bjufordu.

Kvin Snajder (glavni trener Jute) – vodio je Ostin Torose (podružnicu Saprsa) tri godine.

Vini del Negro (nekadašnji glavni trener Klipersa i Bulsa) – igrao je za Sparse 6 sezona. Dve poslednje trenirao ga je Pop.

Majk Braun (danas pomoćni trener Stiva Kera u Golden Stejtu; nekadašnji glavni trener Kavalirsa i Lejkersa) – bio je pomoćni trener Popoviću 2000-2003.

Ejveri Džonson (danas je trener univerzitetskog tima Alabame; nekadašnji glavni trener Dalasa i Bruklina) – igrao je 7 godina za Sparse i bio jedan od ključnih igrača prve šampionske generacije iz ’99. Bio je trener godine 2006, kada je sa Dalasom igrao finale protiv Majamija.

Majk Dantoni (glavni trener Hjustona; nekadašnji trener Sansa i Lejkersa) – bio je skaut Sparsa tokom sezone 99/00.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *