Svetlosnim godinama ispred?

 

Golden Stejt je daleko najbolji tim u ligi samo kad Stef Kari zaigra na MVP nivou. Poslednjih nedelja on nam opet pokazuje formu zbog koje je postao prvi jednoglasno izabrani MVP u istoriji lige.  

Jedna izreka kaže da pod velikim pritiskom sve puca ili nastaju dijamanti – u zadnjih desetak utakmica Voriorsi su napravili, izbrusili i pred svetom izložili najlepši dragi kamen u NBA. Neposredno po povredi Kevina Duranta, Golden Stejt je delovao zbunjeno, uzdrmano i često izgubljeno – to su stvari koje se dešavaju svim ekipama kad izgube svog najboljeg strelca i skakača – ali i bez KD-a, Ratnici su imali tri olstar igrača i dvostrukog uzastopnog MVP-ja, na papiru su i dalje delovali kao ekipa koja najlakše može da podnese takve udarce. Međutim, na terenu je sve izgledalo jako loše: Stef i Klej su prolazili kroz najgore šuterske periode u svojim karijerama – u jednom trenutku oni su na gostovanjima za tri poena šutirali jedva preko 20% – Iguadala i naročito Lilvingston su ličili na igrače koje su stigle godine, Ian Klark nije mogao ni okean da pogodi sa palube broda, Džaval Mekgi je podsećao na starog sebe – onog koji čuva vazduh i ne zna tačno gde se nalazi niti šta bi trebalo da radi, Dejvid Vest je tražio formu posle pauze zbog povrede, Barns se tek privikavao na saigrače i značajnu ulogu koju je dobio usled Durantove povrede, Patrik Mekau je pokazivao potencijal ali bilo je jasno da još nije spreman za konstantnu produkciju na visokom nivou, a jedini koji nije delovao izgubljeno, sasvim neočekivano, bio je – Dremond Grin.

Dremond i zdrav razum?

Verovatno najnižu tačku ove sezone Golden Stejt je dotakao u utakmici protiv Filadelfije: napad je bio stagnantan, nije bilo pravog protoka lopte, Klej i Stef su bacali toliko cigli na tom meču da je od njih mogla da se sazida jedna pristojna kuća u Zalivu, produkcije sa klupe nije bilo ni u tragovima – a početkom poslednje četvrtine semafor je dramatično pokazivao da Fila vodi sa 12 poena razlike! Dario Šarić je delovao kao ruki godine a „odbrana“ Voriorsa je pretvorila Džalila Okafora u ofanzivnog džina. Kari i Tompson su većinu vremena provodili pitajući se zašto njihovi šutevi ne ulaze u koš – neverica se sa njihovih lica prenosila na sve koji su ih gledali tih mučnih dana, a prisebnost je jedini sačuvao Grin. Dok su se ostali pitali šta nije u redu sa Braćom sa dna mrežice ili zbog čega Ker toliko luta sa rotacijama, Grin je radio ono što najbolje ume – igrao je vanserijsku odbranu! Trenutak kada je bukvalno stavio svoje, navijačkim žargonom, „srce na teren“ desio se sredinom četvrte četvrtine kad je instiktivno zaigrao presing po celom terenu. Kad su se njegovi saigrači pognutih glava vraćali u odbranu, Dremond je jurio bekove Filadelfije na njihovoj strani terena kao da su u pitanju poslednje sekunde sedme utakmice velikog finala, usput je podelio 6 blokada. Onda je Kari posle dugo, dugo vremena pogodio dve trojke kad je to bilo najbitnije i Voriorsi su nekako iščupali pobedu. Posle meča, svi igrači Golden Stejta držali su se otrcanih klišea o tome kako će sve doći na svoje mesto, kako je sve u redu sa njima, kako će šutevi početi da ulaze a Grin je nasuprot svima njima delovao kao glas razuma [1]Znate da je vaš tim u gadnom problemu ako je igrač sa Grinovim mentalnim sklopom glas razuma u svlačionici. Možete li da zamislite Rodmana kako smiruje Džordana i Pipena, radeći na terenu sve ono što je najpotrebnije ekipi, a posle utakmice izgovarajući prave stvari pred medijima? Ne mogu ni ja.. „Moramo da se borimo za pobedu, poen po poen, skok po skok. Kad igrate odbranu i dajete sve od sebe, bićete nagrađeni“, izjavio je Dremond posle pobede nad Filom.

Posle „utakmice“ u San Antoniju, kad su oba trenera uznemirili duhove širom lige jer su odmarali svoje najbolje igrače [2]Ker bi mogao da se pohvali da je u stvari razigravao Iana Klarka jer Klark igra najbolju košarku u karijeri posle tog „zloglasnog“ meča protiv Sparsa kada je zabeležio rekordnih 36 poena uz šut iz igre 15/21!, Voriorsi su zaigrali najbolju odbranu u ligi. Klej Tompson je odjednom ušao u odličnu šutersku formu dok se Kari polagano vraćao u ritam posle razdoblja u kom je njegov brat imao bolje procente šuta za tri poena [3]Kad smo kod porodice Kari treba dodati da tata Del i dalje tvrdi da je bolji trojkaš od svojih sinova!. Uz najbolju odbranu lige, Voriorsi su dobili i najboljeg šestog igrača u NBA u Iguadali (on, naravno, neće dobiti tu titulu ali Andre je bio najbolji igrač Dabsa u martu i nesumnjivo je, ma koliko statistika govorila u korist Erika Gordona i Lua Vilijamsa, najkorisnija rezerva lige), Šon Livigston se setio da ume da igra košarku a Dejvid Vest je pokazao koliko će dragoceni biti njegovi minuti tokom plejofa. Vest je bio briljantan u meču protiv Sparsa kada su Dabsi pokazali zašto će postati šampioni u junu: gubili su sa 22 poena razlike u prvoj četvrtini a da nisu posumnjali u sebe ni na trenutak. Posle mesec dana očajne forme, Džaval Mekgi se vratio igrajući verovatnu najbolju košarku svog života – protiv Hjustona je podelio čak 6 blokada –  jer se njegov učinak napokon preneo i na defanzivni kraj terena. Forma Kleja Tompsona najbolje se očituje ne u šutu za tri već u njegovoj defanzivnoj igri: kada mu ide šut Klej postaje jedan od najboljih odbrambenih igrača u NBA. Golden Stejt je dva puta dobio Hjuston i jednom San Antonio a Harden i Lenard su, nimalo slučajno, u tim mečevima imali najlošija izdanja ove sezone – za to su se pobrinuli, pre svih Tompson i Iguadala, uz povremenu Grinovu pomoć. Ovo nasumično nabrajanje dobrih partija i karijernih statistika skoro svih igrača najbolje svodoči o tome da je cela ekipa zaigrala najbolju košarku ove sezone u pravo vreme – pred početak plejofa – a najbolji igrač tek treba da im se priključi! Treba očekivati da će povratak Kevina Duranta malo uzdrmati doprinos igrača sa klupe, ali KD je najbolji odgovor na pitanje sa kojim će se Golden Stejt, pre ili kasnije, suočiti tokom plejofa: šta raditi kad ne ide šut za tri poena?

Ratnici igraju daleko najbolju košarku ove sezone u zadnje dve nedelje a sa Durantom će biti – još bolji. Grin može da bude zadovoljan jer su Voriorsi, igrajući košarku kako treba, opet u milosti košarkaških bogova – Dabsi su od početka pobedničkog niza najbolji ofanzivni i defanzivni tim u NBA.Ta utakmica protiv Filadelfije označila je početak serije od trenutno 13 uzastopnih pobeda, a Kari je na početku tog niza najpre bio solidan, zatim dobar da bi u zadnjih par utakmica postao odličan. Neko je dobro napisao: kada je Stef solidan Golden Stejt je dobar, kad je on dobar oni su odlični, kad je on odličan oni su, kako je to tašto i sa viškom samopuzdanja izjavio vlasnik kluba, svetlosnim godinama ispred ostalih [4]Nesrećna izjava Džoa Lejkoba da su Voriorsi “svetlosnim godinama ispred svih ostalih” postala je, sasvim zasluženo, omiljena šala u košarkaškom svetu, naročito posle poraza od Klivlenda. Neuporedivo uspešnije organizacije od Golden Stejta nikad se nisu razmetale svojim uspesima. Tim Voriorsa – a ne organizacija tj. klub – trenutno je ispred ostalih zahvaljujući talentu koji su okupili oko Stefa Karija. Međutim, iako se radi o jednom od najtalentovanijih sastava u istoriji košarke, oni postaju istorijski tim samo kad Kari zaigra svoju najbolju košarku! Lejkob je hvaleći klub, želeo malo da istakne značaj dobre organizacije i pametnog menadžmenta, čime je uzgred hteo da pohvali i sebe, ali je – čak i on – prenebregao da oda priznanje najzaslužnijem za sve uspehe Golden Stejta. Sa i bez Kevina Duranta.

Fusnote   [ + ]

1. Znate da je vaš tim u gadnom problemu ako je igrač sa Grinovim mentalnim sklopom glas razuma u svlačionici. Možete li da zamislite Rodmana kako smiruje Džordana i Pipena, radeći na terenu sve ono što je najpotrebnije ekipi, a posle utakmice izgovarajući prave stvari pred medijima? Ne mogu ni ja.
2. Ker bi mogao da se pohvali da je u stvari razigravao Iana Klarka jer Klark igra najbolju košarku u karijeri posle tog „zloglasnog“ meča protiv Sparsa kada je zabeležio rekordnih 36 poena uz šut iz igre 15/21!
3. Kad smo kod porodice Kari treba dodati da tata Del i dalje tvrdi da je bolji trojkaš od svojih sinova!
4. Nesrećna izjava Džoa Lejkoba da su Voriorsi “svetlosnim godinama ispred svih ostalih” postala je, sasvim zasluženo, omiljena šala u košarkaškom svetu, naročito posle poraza od Klivlenda. Neuporedivo uspešnije organizacije od Golden Stejta nikad se nisu razmetale svojim uspesima. Tim Voriorsa – a ne organizacija tj. klub – trenutno je ispred ostalih zahvaljujući talentu koji su okupili oko Stefa Karija. Međutim, iako se radi o jednom od najtalentovanijih sastava u istoriji košarke, oni postaju istorijski tim samo kad Kari zaigra svoju najbolju košarku! Lejkob je hvaleći klub, želeo malo da istakne značaj dobre organizacije i pametnog menadžmenta, čime je uzgred hteo da pohvali i sebe, ali je – čak i on – prenebregao da oda priznanje najzaslužnijem za sve uspehe Golden Stejta.