Strategije trenera i greške Stiva Kera

U svetlu čudnih odluka Stiva Kera donosimo jedno sećanje na najlošiji trenutak njegove izuzetne trenerske karijere.

Sve pobede Golden Stejt Voriorsa tokom sezone su imale mnogo roditelja: čudesne partije Stefa Karija, pouzdanost Kleja Tompsona, raznovrsnost Dremonda Grina, kvalitetne rezerve u vidu pre svega Šona Livingstona i Andrea Iguadale, odlični treneri (ne treba zaboraviti da je ekipu sjajno predvodio u prve 43 utakmice Luk Volton), sjajan menadžment, najbolja publika na svetu,…(pošto uspeh ima mnogo roditelja, niz nastavite sami). S druge strane, svi dobro znamo da je neuspeh siroče ali porazu Golden Stejta u sedmoj utakmici kumovalo je mnogo toga, između ostalog i nelogični potezi Stiva Kera.

Da je trener godine nekim slučajem donosio bolje odluke u pogledu ko i kada treba da izađe na teren, možda bi to izvuklo Voriorse i dovelo ih do titule. Najupadljivije greške tiču se načina na koji je Ker koristio, u Bogutovom odsustvu, tradicionalne centre Festusa Ezilija i Andersona Varežaoa. No, pre nego što stignemo do njihovog učinka, ostaje pitanje zašto Ker nije stavio Andrea Iguadalu u petorku? U poslednje dve sezone, Iguadala je bio četvrti najbolji igrač Voriorsa (premda statistike govore da je to Barns, posle njegovog magičnog „nestajanja“ u celom plejofu, stvar je sasvim očigledna), prošle godine je Kerova genijalna odluka da Igudalu stavi u petorku a da na klupu pošalje tradicionalnu peticu Boguta, donela Voriorsima titulu a Iguadali laskavo priznanje za najkorisnijeg igrača finalne serije. Iguadala se sjajno uklapa sa petorkama u kojima je tradicionalni centar kao i sa onima gde peticu igra Dremond Grin – slavna „petorka smrti“. Istina je da su Voriorsi igrali sjajno kada god su na terenu zajedno bili Kari, Tompson, Grin i Iguadala, bez obzira na to ko je bio peti član postave. U 550 minuta tokom regularne sezone, Golden Stejt je rasturao protivnike sa 33,5 poena razlike na 100 poseda kada su ova četvorica bila na parketu. Ni izbliza nisu bili toliko dominanti u finalu ali su ipak na 100 poseda imali 3,1 poen prednosti u odnosu na Klivlend.

Aspekt koji često gubimo iz vida, kada razmišljamo o Iguadali u startnoj petorci, je da je on svoje minute delio sa zvezdama. Ostavljanje Iguadale na klupi i započinjanje oba poluvremena sa Ezilijem, značilo je da će Iguadala propustiti minute sa Karijem, Tompsonom i Grinom. Na kraju druge četvrtine sedme utakmice u petorci su bili ova četvorica a peti je bio Leonardo Barbosa. Kada je Barbosa na 3.:59 do kraja poluvremena ušao u igru rezultat je bio nerešen. Na kraju poluvremena Golden Stejt je vodio 49:42.  Ker je mogao da započne bar drugo poluvreme sa Igudalom u petorci jer je Festuts Ezili bio očajan u prvom poluvremenu. Sa Ezilijem na parketu, Kavsi su brzo poništili prednost od sedam poena i izjednačili. Ezilijeva treća četvrtina dostojna je nivoa srpske beton lige: u prvom posedu drugog poluvremena, posle pikenrola sa Karijem, put do koša mu je bio širom otvoren ali on je oklevao i sačekao Tristana Tompsona da ga omete, u narednom napadu Kavsa Džej Ar Smit postiže koš preko njega. Ezili potom pravi faul u napadu, u borbi za ofanzivni skok, da bi onda Tristan Tompson opet postigao koš preko njega. Par napada kasnije, defanzivna taktika Voriorsa – svi preuzimaju, ostavlja Ezilija na Kajriju Irvingu koji ga lagano prolazi i levom rukom prelepo polaže loptu u koš. Za nešto više od tri minuta na parketu, Ezili nije uspeo da zabeleži ni skok. (Ironično deluje izjava za medije Stiva Kera, koji je nakon utakmice na pitanje novinara šta misli o igri svojih centara, tvrdio da su Ezili i Varežao igrali dobro! Sarkazam novinara se nametnuo: za koga dobro? Za Kavalirse?)

Ker zatim pravi novu neobjašnjivu grešku: umesto Ezilija uvodi Varežaa, igrača koji ne može da ispuni nijedan zadatak tradicionalnih centara (koje je uspešno obavljao Bogut) – niti je branio reket, nije ni skakao, ne može nikoga da preuzme… Zašto je Ker dao Eziliju i Varežau više minuta u drugom poluvremenu nego u prvom, uprkos bolnoj očiglednoj činjenici da više pomažu Kavsima nego svom timu ostaće zagonetka (ili tek jedna od mnogih Kerovih zabluda). Iako petorke u kojima je Grin na mestu tradicionalne petice uvek dobijaju, Ker se odlučio za svoje „petice“ (Ezili bar izgledom deluje kao centar, Varežao je u ovoj fazi svoje karijere karikatura čiji jedini zadatak je da provocira protivnike padanjem i glumom) u trećoj četvrtini. Sa Ezilijem na parketu, Voriorsi su gubili frapantnih 32,5 poena razlike na 100 poseda a u odbrani su dozvoljavali 112,5 poena na 100 poseda. Defanzivno su bili još gori sa Varežaom na parketu jer su dozvoljavali sramnih 125,8 poena (na 100 poseda), a ofanzivno su bili još lošiji jer su u njegovih 8:29 imali rejting -47,5 (na 100 poseda).

Voriorsi su mnogo bolji tim kada Ezili i Varežao nisu na parketu. Oni su bili daleko najgori ofanzivni, ali i defanzivni, igrači koje je Ker izveo na teren. Kavalirsi su nemilordni kažanjavali njihove minute, namerno ih ostavljajući same u napadu. Razumljiva je Kerova odluka da utakmicu započne sa Eziljem na centru, ali odluka da i drugo poluvreme započne sa njim, uprkos tome što je bio šesti igrač Kavsa, teško se može braniti. Ipak, odluka da očajnog Ezilija zameni sa užasnim Varežaom samo je obeležila putanju od rđavog ka još gorem. Kada je Varežao napustio parket na 4:33 do kraja treće četvrtine, Golden Stejt je gubio u 7:27 drugog poluvremena sa 23:10!!! Grin za to vreme ni sekunde nije igrao centra. Kada je Varežao izašao, niska petorka sa Grinom centru uspela je da izjednači do kraja četvrtine.

U trećoj četvrtini, Voriorsi su bili na -13 dok su igrali sa tradicionalnim peticama i +6 sa Grinom na centru. Na kraju četvrtine još su imali prednost, uprkos tome što su potrošili prednost od sedam poena (dok je Ezili bio na petici) sa poluvremena i morali da nadoknade minus od 6 poena (deficit je nastao sa visokim Brazilcem na parketu). Dok se Kari odmarao na početku četvrte četvrtine, Voriorsi su načas poveli da bi onda nastala rezultatska klackalica. Tada Ker pravi najlošiju odluku u svojoj trenerskoj karijeri: umesto Barnsa na parket vraća Ezilija zbog, kako je tvrdio posle utakmice, „zaštite reketa“. Klivlend, tačnije LeBron,  je odmah surovo napao sirotog Ezilija tri napada uzastopno: najpre ga je Džejms navukao fintom šuta za tri na faul (pogodio je sva tri slobodna bacanja), zatim je, znajući da Ezili neće reagovati, pogodio tri poena a u trećem napadu Kralj je, kada ga je Ezili preuzeo, promašio otvoren  šut.

Ove odluke izgledaju još lošije u svetlu činjenice da su Voriorsi imali na klupi igrače koji su mogli kvalitetnije da odigraju te minute: Šon Livingston je igrao samo 16:04, Barns je na parketu bio nešto manje od pola sata (iako loš, neuporedivo bolja opcija od dvojice centara), Mo Spejts je bio sasvim solidan u prvom poluvremenu u njegovih 4:34, petorka sa Barbosom je napravila prednost na kraju druge četvrtine.

Golden Stejt je izgubio utakmicu iz brojinh razloga, nije nepravedno reći da u prosto bili lošiji tim u tri utakmice zaredom. Ipak, Kerove rotacije doprinele su porazu jednako koliko i slabe partije Karija, loša šuterska forma Tompsona, Grinovo posezanje za porodičnim nakitom LeBrona Džejmsa, Bogutova povreda, potpisivanje Varežaa u ferbruaru (nisam mogao da odolim) … (niz nastavite sami). Na tragu supruge Stefa Karija, Grinove suspenzije i ostalih teorija zavere o nameštanju lige, nije daleko od zdravog razuma tvrditi da su Kavsi majstori spletkarenja (LeBron se hvalio da gleda „Kuma“ kako bi se relaksirao): Varežao će ipak dobiti prsten jer je sezonu počeo u dresu boje vina i zlata, a njegove partije (najbolji šesti igrač Kavsa u sedmoj utakmici!) u finalu samo doprinose (n)ovoj teoriji zavere. Majkl Korleone u čuvenoj sceni drugog dela Kopolinog  filma izgovara legendarnu rečenicu: „Otac me je naučio mnogo toga u ovoj sobi, recimo – budi blizak sa prijateljima ali budi još bliži sa neprijateljima.“ Da li je Varežao prijatelj ili neprijatelj Kavalirsa? Bojim se da odgovor nikada nećemo saznati. Ipak, nesumnjivo je da je blizak Kralju.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *