Šta se dešava sa Memfisom?

Pitanje iz naslova teksta retoričke je prirode. Sa Memfisom je sve u redu. Uprkos povredama i trošenju novca koje je podsećalo na rasipništvo poslovičnog ruskog milionera. Čendler Parsons i Majk Konli (ne zovu ga džaba Money Mike) dobili su ukupno 270 miliona dolara iako su obojica igrači čije karijere su, ma koliko to grubo zvučalo, pre svega obeležene povredama: Konli je ove sezone uz Gasola bio najbolji igrač Memfisa, sve do, znali smo da će se to desiti pre ili kasnije, (najnovije) povrede; Parsons je početkom sezone (opet) doživeo povredu pa je na parketu ove sezone proveo svega 7 utakmica. Pošto se desilo ono što su svi očekivali, igrači kojima je klub dao milione ubrzo su bili na listi povređenih,  usledilo je nešto potpuno neočekivano: Memfis je nastavio da pobeđuje! Majk Konli je igrao najbolju košarku u svojoj karijeri pre povrede ali je Memfis u njegovom odsusutvu imao 7 pobeda i samo dva poraza. Mark Gasol je razvio šut za tri poena i postao najbolji šuter ekipe. Grizliji su pobedili u svim neizvesnim utakmicama premda su svi verovali da je to neodrživo. Posle Kolniljevog povratka na parket izgubili su tri utakmice zaredom. Kako je moguće da tim koji zbog povreda ima najslabije bekove u ligi bude petti na izuzetno kompetitivnom Zapadu?
memphis-2
Memfisov stil igre postao je poznat širom lige kao „grit and grind“ – legendarna je konferencija za štampu tadašnjeg trenera Lajonela Holinsa koji je priznao da pojma nema šta to u stvari znači. Navijači Grizlisa potrudili su se da mu objasne: nesalomivi duh koji se bori sa svim što mu se nađe na putu, rešenost da se ostvari cilj po svaku cenu, stil igre gde je žestina važnije od lepote, pristup koji ističe odbranu iznad svega ostalog, metodično razvaljivanje svakog protivnika etc. (ovo su samo neki od predloga koji su navijači poslali Holinsu). Pošto su ove sezone napokon počeli da šutaju trojke mnogi analitičari su požurili da proglase kraj „grit and grind“ košarke jer, mislili su, Memfis igra onako kako to čine drugi. Osim što to nije istina.

Zek Rendolf je prebačen u rezerve ali Memfis igra isto kao i ranijih sezona: njihov defanzivni rejting najbolji je u ligi, a ofanzivni je drugi najlošiji u NBA! Dakle, prividna promena koju je sa sobom doneo novi trener tiče se najviše šutanja trojki jer sve ostalo je, bar po brojevima, isto: Memfis igra najbolju odbranu u ligi (primaju 96,9 poena po utakmici), a podatak koji najbolje ilustruje zašto su svi smatrali da je njihova igra neodrživa je ukupna razlika postignutih i primljenih poena -0,1! Memfis je peti tim na Zapadu iako ima negativan koš količnik! Mnogi još uvek tvrde da je to neodrživo ali Grizliji su napokon zdravi (u njihovom slučaju uvek je bolje pisati „zdravi“) – sa Konlijem i Parsonsom na parketu njihov ofanzivni rejting sigurno neće biti među najlošijima u ligi.

Od ove sezone trener Memfisa je Dejvid Fizdejl a u njegovoj eri, Grizlisi imaju 13-4 u neizvesnim završnicama. Kada je on došao u klub, mnogo se govorilo o „pace&space“ igri, šutanju trojki i prihvatanju novog standarda ofanzivne košarke. Fizdejl je uspešno implementirao neke elemente u igru Memfisa ali su ga povrede primorale da se okrene Gasolu kao glavnom ofanzvinom oružju. Gasol je oduvek bio sposoban da nosi teret igre u napadu ali njegova ekipa to nikada nije tražila od njega. Do ove sezone.

Marko Gasol je prošlu sezonu okončao nezgodnom povredom stopala u igračkom dobu (30 godina) kada to obično znači da se kraj karijere ili početak novog razdoblja – posle povrede – kada igrači postaju sopstvena senka. Ako dodamo da je Gasol tek dobio novi ugovor na 100 miliona, svi iz Elvisovog grada počeli su da ispituju odluke menadžmenta Grizlisa (ovog leta nevericu na njihovim licima izazvali su ugovori Konlija i Parsonsa). Gasol je najveći razlog što se Memfis nije survao među najgore ekipe u NBA. Sa visinom od 215 sm i težinom od 115 kg, povredom stopala u tridesetoj godini sve je ukazivalo na to da su najbolji igrački dani davno prohujali za velikog Španca. Međutim, Gasol se vratio na parkete bolji nego ikad. Znali smo da ume da igra odbranu (bio je Odbrambeni igrač godine 2013.) ali Gasol je ove godine počeo da šutira trojke na impresivan način. Tokom karijere on je šutao trojke 18,2% a ove godine taj procenat je porastao na impresivnih 43%. Sa tim procentom, on je najbolji trojkaš u ekipi i jedan od retkih centara u ligi koji nema nedostataka u svojoj igri – Tauns ne igra ni približno dobru odbranu kao Mark dok Dejvis ne šutira toliko dobro trojke – zapravo, u prvoj trećini ove sezone on je najveći kandidat za mesto centra u idealnoj petorci lige. Bez Konlija i Parsonsa, ekipa Memfisa nije nimalo bolja od Pelikansa ili Vulfsa ali Gasol ih je napravio boljim. Ne čudi što je Mark nedavno u utakmici protiv Pistonsa postavio rekord svoje karijere sa 38 poena. Impresivna je njegova efikasnost: trebalo mu je samo 17 šuteva od kojih je ubacio 14, trojke je šutirao 2/3 a Endru Dramond, jedan od najboljih centara u ligi, delovao je smešno naspram njega! Uz to, imao je 5 dodavanja i po dve banane i ukradene lopte.

Na početku sezone činilo se da su Bulsi i Lejkersi ekipe koje su prevazišla očekivanja. Mesec dana kasnije, postalo je jasno da će oni u najboljem slučaju biti osrednje plasirani dok epitet najprijatnijeg iznenađenje sezone, sasvim zasluženo pripada Memfisu. Svi su govorili da je njihova košarka prevaziđena, da su im potrebni dobri trojkaši, da moraju da igraju moderno itd. – svi ti prigovori uglavnom su bili tačni. Osim što je Memfis pokazao da iako su na mestu ne moraju nužno da budu i istiniti.

Ove sezone postalo nam je jasmo da „grit&grind“ nema veze sa stilom već isključivo sa mentalitetom i pristupom igri – Memfis je pobeđuje jer u svakom trenutku svaki igrač daje sve od sebe. Fizdejl je promenio nešto u njihovoj igri, ali je suština ostala netaknuta. Jedan pisac je tu situaciju, onu kada verujete u sebi dok svi oko vas sumnjaju, opisao sledećim rečima: Ako možeš da prisiliš svoje srce, nerve i tetive/da te služe dugo iako si ih nemilice trošio,/i da izdržiš i kada nema više ničeg u tebi/sem volje koja ti dovikuje:”Istraj!”

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *