Snaga brojki i (ne)moć trojki

 Tekst pred vama pisan je u junu prošle godine. Trebalo je da Voriorsi sa Durantom budu najbolji trojkaški tim u istoriji (jer imaju tri najbolja šutera na svetu)… Bez KD-a, Voriorsi su postali najlošiji šuterski tim lige! Neobično? Samo ako ste zaboravili prošlogodišnje finale. Ekipa Stiva Kera u zadnjih 6 utakmica šutira trojke  znatno lošije nego u epskoj seriji protiv Klivlenda. Obično se tvrdi da Hjuston „živi i umire na trojci“. Međutim, šta ako to u mnogo većoj meri važi za Golden Stejt? U Durantovom odsustvu to je postalo bolno očigledno.

Stef Kari je u 2015/16 imao najefikasniju ofanzivnu sezonu u istoriji košarke. Postizao je 6,3 poena po utakmici više u odnosu na prethodnu sezonu (u kojoj je takođe osvojio titulu najkorisnijeg igrača regularne sezone) i postao je prvi igrač u istoriji lige koji je postizao u proseku preko 30 poena (30,1) a da je šutirao preko 90% slobodna bacanja (90,8%), 50,4% iz igre i 45,4%  trojke. Uz to je postavio rekord sa 402 trojke i predvodio Voriorse do rekordne 73 pobede.

Poraz Voriorsa (ilustrativno je da se ishod sedme utakmice finala retko ili nikada ne naziva pobedom Klivlenda!), sa kojim je njihova istorijska sezona okončana podjednako istorijskim neuspehom (tri vezana poraza nakon vođstva 3:1 u seriji, od kojih su dva bila na domaćem terenu), rezultat je brojnih uzroka. Najupadljiviji uzrok istorijskog neuspeha je slaba forma MVP-ja, ne samo u finalnoj seriji, već u čitavom plejofu. Za neverovatne standarde iz regularne sezone, Karijeve igre u plejofu prestavljaju značajan pad jer je u 18 utakmica Kari je bio neuporedivo lošiji u svakom segmentu svoje igre: 25,1 poen po utakmici, šut iz igre 43,8%, šut za tri poena 40,4%, izuzetak su jedino slobodna bacanja gde je bio nešto bolji 91,6%.Karijevi brojevi još su gori kada pogledamo samo finalnu seriju: 22,6 poena po utakmici, šut iz igre 40,3%, šut za tri poena 40%… Dakle, Kari je postizao 7,5 poena iz igre više tokom regularne sezone a procenat šuta iz igre mu je opao za 10,1%. To su, izgleda kad je reč o Voriorsima i Kariju da je sve veće od života, istorijski loše statistike za jednoglasnog MVP-ja. Poslednji MVP koji je u finalima imao tako loše brojeve (u odnosu na regularnu sezonu) bio je Medžik Džonson ’89 ali legenda Lejkersa je bio na parketu samo 75 minuta zbog povrede. Kada su u pitanju procenti šuta iz igre, u poslednjih 35 godina, samo su LeBron Džejms i Karl Meloun bili lošiji u finalima 2013. i 1997. Sudeći po brojevima, prvi jednoglasni MVP u istoriji lige bio je istovremeno najlošiji MVP u finalima u poslednje tri i po decenije. Posebno porazna statistika bio je odnos asistencija (26) i izgubljenih lopti (30) – Kari je na svaku asistenciju koju je zabeležio u finalnoj seriji, u proseku imao više od jedne izgubljene lopte! U seriji sa Oklahomom, koja je takođe igrana u sedam utakmica, Kari je imao 41 asistenciju i 28 izgubljenih lopti – daleko od sjajnog ali je bar imao bolji prosek dodavanja (5,9) od izgubljenih lopti (4,3).U finalu taj odnos je bio negativan, jer je imao samo 3,7 asistencija i zapanjujuće 4,3 izgubljene lopte! Kari je u finalu beležio tri asistencije manje nego tokom regularne sezone (6,7), ali je zato porastao broj izgubljenih lopti sa 3,2 na 4,3.

Ako snagu brojeva ostavimo začas na stranu, Kari je prosto bio loš u finalnoj seriji. U direktnom duelu sa Kajrijem Irvingom, Kari je bio lošiji igrač. Ne samo što je bio slabiji od LeBrona i Kajrija, Stef nije bio ni najbolji igrač svoje ekipe! Otuda ne čudi, što su novinari u sred finalne serije, kada je Kari objavio da se povukao sa učešća na Olimpijadi, novinari su se pitali da li se povukao i iz finala?

Svemu ovome uprkos, Voriorsi su mogli da pobede. Možda bi to uspeli da se Bogut nije povredio i da Ker, potpuno neobjašnjivo, nije igrao sa Andersonom Varežaom i Festusom Ezilijem u drugom poluvremenu. Kada Kari igra loše, sve ostalo mora da funkcioniše savršeno. Voriorsi su tokom sezone razvili mnoge loše navike (nehajni su sa loptom, ne igraju uvek odbranu, mentalno umeju da budu odsutni – na sve te stvari Stiv Ker neumorno upozorava već dve godine) jer, kad Kari igra na svom vrhuncu, sve ove stvari nisu bile toliko važne. To im se na kraju osvetilo. Posebno boli način na koji je Kari pokušao levom rukom iza leđa da doda loptu Kleju Tompsona u poslednjih 4 minuta utakmice. Lopta je verovatno završila u krilu onog navijača koji je kartu za sedmu utakmicu platio 50 000$ (i postao slavan bar na jedan dan).

Ipak, kada je u pitanju najefikasniji napad u istoriji lige, sve počinje i završava se sa Karijem. Naročito loš bio je Karijev šut iz reketa: dok je tokom sezone imao sjajnih 66%, dostojnih Šekila i Vilta Čembrelena, Kari je tokom plejofa pao na 52,2% a u finalu na svega 47,8%. Upadljiva je bila njegova nesposobnost (usled povreda koje uporno odbija da prizna?) da „probije“ Tristana Tompsona a neverovatno zvuči da ga je Kevin Lav sačuvao u ključnom posedu sedme utakmice. Kari je retko išao na ulaz u finalu, oslanjajući se prevashodno na šut za tri poena, koji mu nije išao. U seriji protiv Oklahome, Kari i Tompson su pogađali šuteve preko Kantera, Ibake i Stivena Adamsa. Toga u finalu prosto nije bilo. Takođe začuđuje da je Kari u celoj finalnoj seriji promašivao otvorene šuteve, kakve je tokom sezone sa lakoćom pretvarao u koševe. U zadnje tri utakmice Stef Kari je iz igre šutirao 37% (22-60), a za tri poena za njega skromnih 35,7%. U sedmoj utakmici Kari i Tompson su iz igre šutirali 12-36 (36%), za tri poena 6-24 (20%).

Slaba je uteha da je Klej Tompson bio još lošiji od njega u seriji protiv Kavalirsa. Tompson je u sedam utakmica protiv Klivlenda za tri poena šutirao 21-60 t tj. 35%, Kari 32-80 (40%), Dremond Grin 13-32 (40,6%), Harison Barns 9-29 (31%), Andre Iguadala 7-23 (30,4%). Voriorsi su tokom sezone za tri poena šutirali kao ekipa impresivnih 41,6%, da bi taj procenat u plejofu pao na i dalje sjajnih 39,3% a u finalu na pristojnih 37,3%. U šestoj i sedmoj utakmici finala, Tompson je šutao ukupno za tri poena 5-20 ili 25%. Heroj finala Zapada i najbolji igrač Voriorsa u ovogodišnjem plejofu (nažalost, najbolji samo do Velikog finala) bio je, posle Harisona Barnsa, najlošiji šuter ekipe iz Ouklenda.

Nevolja je što su Voriorsi u finalu promašivali otvorene trojke, kakve su Kari i Tompson tokom sezone ubacivali kao da se radi o slobodnim bacanjima. Gotovo sve trojke Harisona Barnsa i Andrea Iguadale bile su širom otvorene. Poseban slučaj su otvoreni šutevi Barnsa: u petoj utakmici bio je očajan sa šutom iz igre 2-14, 1-6 za tri poena,u šestoj utakmici on je šutirao iz igre skandaloznih 0-8, 0-5 za tri poena a u sedmoj iz igre 3-10, a za tri respektabilnih 2-4. Okom statistike Barnsovo izdanje izgleda užasno za igrača koji je odbio petnaestak miliona po sezoni od Voriorsa (srećom po ekipu iz Ouklenda!) jer je on u zadnje tri utakmice iz igre šutirao 5-32, a za tri poena 3-15!!! „Maksimalni ugovor“ Barns je tokom sezone za tri poena  šutirao solidnih 38,3% a u ključne tri utakmice, kada je njegov tim pokušavao da zatvori seriju, sramnih 20% (naglašavam: širom otvorenih trojki). Suluda stvar sa Barnsom je u tome što će mu neki očajnici, ničim izazvani, možda ponuditi maksimalni ugovor – uprkos ovakvim brojevima.

Otkako je postavljen za glavog trenera tima iz San Franciska, Stiv Ker je propovedao snagu brojeva, a taj moto je ubrzo postao mnogo više od pukog marketinškog  slogana. Postao je, rečima potpredsednika marketinga  Golden Stejta, kulturna filozofija koja nas definiše na terenu i van njega. Ironično, upravo su neverovatni brojevi i rekordi činili ovu sezonu Voriorsa istorijskom: početak sezone sa 24 pobede, 54 vezane pobede na domaćem parketu, rekordne 73 pobede u regularnoj sezoni, Karijeve  402 trojke, Tompsonovih 276 trojki (rekord za sve igrače koji nisu Stef Kari), povratak iz ambisa protiv Oklahome u finalu zapadu (prvi put posle 35 godina se ekipa vratila iz 3-1 u finalu konferencije). Snaga brojeva bila je najupadljivija u seriji protiv Oklahome kada je Golden Stejt, iako je bio lošiji u svakom segmentu igre, pobedio zahvaljujući šutu za tri poena. Istorijski rekordi na kraju su okončani „istorijskim“ krahom: Golden Stejt je prvi tim u istoriji koji je prokockao vođstvo od 3:1 u Velikom finalu.

Geslo napredne košarkaške metrike je da je tri više nego dva: prosečan NBA igrač šutira za tri poena oko 36% a Voriorsi su kao ekipa šutirali za pet posto više od proseka (41,6%)! Metrika nam je govorila da su oni revolucija u košarci, što je nesumnjivo istina. Nevolja sa svim statistikima, starim kao i ovim naprednim, je onaj deo igre koji će zauvek ostati skriven od oka statisitike,nekada se to nazivalo bikini statistikom – puno toga nam govori ali nam ništa ne (po)kazuje. Zašto su igrači Golden Stejta promašivali širom otvorene šuteve, zašto Stef Kari nije mogao da „probije“ protivničke centre, zašto je Dremond Grin morao da nasrne na porodični nakit  LeBrona Džejmsa, zašto je Anderson Varežao uopšte u ligi (šalim se, ali nisam mogao da odolim), zašto je Stiv Ker napravio toliko grešaka u sedmoj utakmici, kako je moguće da je Kajri Irving (notorni sebičnjak) imao više asistencija od Karija itd? Na ova i slična pitanja, nijedna statistika neće ponuditi odgovor.

Napredna metrika i snaga brojeva nam duguju odgovor na sledeće pitanje: šta raditi kad šutevi za tri poena ne ulaze (u sedmoj utakmici Voriorsi su za tri poena šutirali 15-41, 36,6%; Klivlend je bio još gori 6-25, 24%)? Stiv Ker u finalu protiv Kavalirsa nije imao odgovor na ovo pitanje. Sa druge strane, trener Kavalirsa Tajron Lu, imao je tradicijom osveštano rešenje: osloniti se na najbolje igrače i verovati da će oni izvesti neku magiju – Lebronova Blokada, Kajrijeva trojka i odbrana Kevina Lava nad Karijem predstavljali su upravo to – magiju. Najbolji igrači Kavsa bili su sjajni u trenucima kada je to bilo najvažnije. Najbolji igrači Voriorsa, sa izuzetkom Dremonda Grina koji je odigrao partiju karijere u sedmoj utakmici (partiju koju niko neće pamtiti!) nisu bili  ni blizu najboljih igrača Klivlenda. Jesu li potrebne statistike da nam pojasne toliko očigledne stvari?

Trojke svakako nisu donele titulu timu iz Ohaja, ali su je nesumnjivo  oduzele ekipi iz Ouklenda.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *