Skoro savršen rivalitet

„Stvar je u tome da je ovo skoro savršen duel – nešto poput Lejkersa protiv Seltiksa našeg doba – i postaje sve bolji zbog besa i svega ostalog prati naše utakmice“ kaže prvi jednoglasni MVP u istoriji.

Pred drugu utakmicu protiv Kavalirsa novinar Tim Kavakami intrevjuisao je Karija u Golden Stejtovoj hali za treninge.

“Ove nedelje nam prestoje tri teške utakmice, protiv Klivlenda, Hjustona i Oklahome. Ako hoćemo da pobedimo moraćemo da igramo najbolje što umemo.”

Da li bi smatraš da postoji rivalitet između Klivlenda i vas? Šta znači za tebe kad igrate sa protiv njih?

“Čudno je jer nam pobeda ne donosi ništa pošto je ovo samo još jedna utakmica u regularnoj sezoni. Igrali smo sa njima 17 puta u zadnje dve godine. Puno je emocija. Hoćemo da probamo neke stvari protiv njih, da vidimo da li će funkcionisati. Ako se sretnemo sa njima u plejofu, to će biti partija šaha.”

Uhvatite li nekad sebe kako probate neke nove stvari protiv drugih timova pitajući se da li će to proći protiv Klivlenda?

Radili smo to, pokušavali smo da vidimo kako neke stvari idu, ali hoćemo da igramo našu igru i da ih nateramo da se oni prilagode nama. Ako želimo da stignemo do kraja moraćemo da igramo sa ekipama poput Klivlenda, San Antonija, Hjustona ili Klipersa – dobro je znati šta nas čeka u tim mečevima.

Da li ste u utakmici protiv Klivlenda previše teoretski razmišljali pre zadnjeg napada i da ste ga zato loše izveli?

Da smo bolje odigrali zadnja četiri minuta sad bi bila druga priča. Nismo smeli da izgubimo lopte, bez obzira protiv koga igramo, ako jeftino gubimo lopte nećemo dobiti puno utakmica. Dobro smo igrali u toj utakmici jer smo u jednom trenutku vodili 14 razllike ali moramo dobro da igramo svih 48 minuta.

Stefan Kari još uvek razmišlja o tome kada su Kavalirsi poslednji put bili u Orakl Areni – pošto se oglasila sirena, sedma utakmica Velikog finala otišla je u večnost. U kojoj Voriorsi ne izgledaju dobro. Kari je istog dana znao da ne želi da zaboravi taj trenutak slavlja Klivlenda posle osvajanja titule.

“Kad god se osvrnem na taj momenat, setim se koliko je užasno bolelo”, kaže Kari o završetku sedme utakmice. “Gledao sam na TV-u druge velike utakmice, druge šampionske mečeve i posmatrao kako ljudi različito reaguju na te trenutke – pobednici, poraženi i sve ostalo.

Dok sam gledao kako drugi tim slavi jer mi nismo obavili posao do kraja, hteo sam da to postane moja motivacija u smislu da ne želim da se nešto slično ikada više ponovi.”

Juna 2015. Voriorsi su osvojili svoju titulu na Klivlendovom terenu, a Kari sa dobrim razlozima ističe da su Džejms i Kavalirsi tu uspomenu koristili na svom pohodu na titulu sledeće godine.

“Mislim da je postalo lično jer smo mi pre dve godine slavili na njihovom terenu a prošle godine stvari su se preokrenule. Postoji zdrav bes u oba tima koji je povezan sa tim emocijama. Nijedan drugi tim nije slavio na našem parketu osim Klivlenda. Normalno je da imamo određenu emotivnu reakciju, kao što su je imali i oni čitave prošle sezone.

Stvar je u tome da je ovo skoro savršen duel – nešto poput Lejkersa protiv Seltiksa našeg doba – i postaje sve bolji zbog besa i svega ostalog prati naše utakmice. “

Lebron je tokom te serije govorio neke stvari, čak je to fizički pokazao. Misliš li da je imao nešto protiv tebe?

„Na kraju dana važno je samo ko je pobedio. Sve ono što se govori između utakmica manje je bitno. Moraćeš Lebrona da pitaš ima li nešto lično protiv mene. Uvek postoje ekipe koje moraš da pobediš na putu ka tituli: Džordan je imao Pistonse, Lejkerse, Jutu itd.

Jednog dana, neko će razvijati te vrste priča jer Lebron je jedan od najboljih igrača u istoriji. Ali on još uvek igra košarku a na kraju godine dodeljuje se samo jedan pehar. Predstoje nam veliki okršaji ma kako to neko nazivao.”

Kako se Durant uklopio u ekipu? Kakav je kao saigrač?

“Pojma nema – treba ga vratiti nazad u Baltimor”, bez imalo milosti Kari kritikuje Durantov rodni grad (iako je to u stvari Vašington distrikt, što Stef dobro zna).

“On je super lik”, nastavlja Kari ozbiljnijim tonom. “Doneo nam je zdrav ego i mnogo toga dobrog. On je jedan od nas. Bili smo strpljivi sa njim ali KD nam daje jednu potpuno novu dimenziju. Volim da igram p&r sa njim i da zajedno završavamo četvrtinu. Takođe, on nam je popravio odbranu.”

Šta se desilo u poslednjem napadu protiv Memfisa? Trebalo je da igrate p&r ali je Durent tražio loptu da igra jedan na jedan protiv Zeka Rendolfa. Jesi li rekao sebi “ovo nije ono što hoćemo, ali Kevin Durent mi traži loptu”!?

Trebalo je da neko meni napravi blok, ali kad ga Zek Rendolf čuva na liniji za tri poena – uvek sam spreman da prihvatim takav napad. To su uobičajene neravnine koje moraju da se izglade u novom timu. Bitno je da u svakom trenutku znamo šta hoćemo da uradimo i da pričamo o tome. Naravno, Dremond mu je odmah skrenuo pažnju na to. U svlačionici smo pričali o tome. Da je KD ubacio taj šut, ili onaj protiv Klivlenda, pričali bismo drugu priču.

Tvoji procenti šuta za tri poena su pali? O čemu se radi? Je li šut u pitanju ili samo forma?

Tek smo na polovini sezone. Verujem u sebe i ne brinem puno o tome. Sezona je duga, siguran sam da će se to doći na svoje mesto od oko 43-44%.

Kari ovog leta postaje slobodan agent, pa sam morao da ga pitam: razmišlja li o odlasku?

“Ne, to ne mogu da zamislim. Od prvog dana ponavljam da je ovo savršeno mesto za mene. Navijači su sjajni, kao i naša organizacija, imamo tim koji se iz godine u godinu takmiči za titulu.

Ne postoji nijedan razlog zašto bih razmišljao o nekom drugom mestu. “

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *