Po ugledu na političke nemire izazvane dolaskom novog mr. Prezidenta, u Sjedinjenim Državama se tokom leta desila još jedna drastična preraspodela snaga, koja je uzrokovala udaljavanje dobrih košarkaških timova od ovih loših (uslovno govoreći) i ostavila slabo šta u sredini. Migracije košarkaških superzvezda koje su se pridružile svojim drugarima superzvezdama su za posledicu doprinele da neki, i do tada, dobri timovi postanu supertimovi, dok su doskorašnji OK timovi, posle odlaska njihovih jedinih all star igrača, postali loši. Ono malo ekipa koje su ostale u sredini, poput Denvera, Memfisa ili recimo Klipersa, će biti prejaki za ove dole i preslabi za ove gore.

Jedina ekipa, koju nikako nisam uspeo da uglavim ni u jednu grupu, a koja pod određenim uslovima može da se nađe u sve tri grupacije, je Filadelfija.

Osećaj koji sam imao gledajući njihovu prvu ovosezonsku utakmicu me je podsetio na leptiriće koje sam imao gledajući prve korake svog sina. Sva tri prva pika su se konačno našla na parketu zajedno, a da nije u pitanju popularna video igra NBA 2K. I znate šta? Vredelo je čekati.

Glavni faktor koji će odlučivati šta će Fila biti ove godine je Džoel Embid. Jedan od pokazatelja koliko on znači za ovaj tim je činjenica da su Siksersi prošle sezone prosečno postizali 3.3 poena na 100 poseda više od svake ekipe u trenucima kada je Džoel bio na terenu. Još jednom….SVAKE EKIPE. Koliko je dobar, pokazuje i 18 poena i 13 uhvaćenih lopti za 27 minuta igre, i to sve pod utiskom da kompletna strategija nije pravljenja oko, i, za njega. Očekujem da, kako vreme bude odmicalo,će sve više igrati bliže košu a sve manje biti pick and pop igrač, i ako mu skill set to svakako dozvoljava.

Moje pitanje meni, a možete i Vi da mi pomognete, je sledeće: „Koliko utakmica/minuta je potrebno da Embid igra da bi Fila konačno odigrala plejof?“

Projekcija je sledeća. Svaki igrač koji ulazi u sezonu zdrav/bez ozbiljne povrede u proseku odigra 50 utakmica i na svakoj provede 25 minuta na parketu (ukupnih 1250 minuta). Činjenica da je Embid u prve tri sezone igrao manje od pomenutog NBA proseka za jednu godinu, već stvara jednu vrstu sumnje. Kako glavne kockarnice San Franciska predviđaju da će se 76ersi boriti sa Detroitom za poziciju broj 8 pri ulasku u plejof, i ako eye test kaže drugačije pa se čini da je Proces znatno bolji, pošto stavimo sve brojke na sto i u obzir uzmemo sve RPM (relani plus minus index), doći ćemo do zaključka da Embid mora igrati 650 minuta više od predhodno pomenutog proseka, što će reći da je potrebno da odigra 63 utakmice po 30 minuta na terenu, da bi tim konačno igrao postsezonu.

Sve što sam naveo odnosi se na sastav ekipe od prošle godine. Znači, na celu priču dodajemo Ben Simonsa i JJ Redika.

Ben Simons je fantastično odigrao predsezonu, i predstavlja moj pik za Rukija godine. Pozicija koju igra je Point Forward, odnosno krilo koje organizuje napad, tj. jako slično igra kao LeBron. Fantastično izgleda kada povuče kontru gde nestvarno deluje kontrola driblinga za tako visokog igrača. Ono što treba naglasiti da poseduje pass first mentalitet, no ume da ga povuče po neko nerealno dodavanje pa lopta bude presečena. Duge ruke i  brz prvi korak vidno pomažu kod završnice oko obruča, što uz jako dobre atletske mogućnosti ga čini izuzetno ubojitim kad ide na koš. Šut mu je i dalje slabija strana i odaje se utisak da će morati još da radi na njemu. Ono što ohrabruje je da je toga svestan pa i ne forsira tu vrstu rešenja. JJ je i dalje najbolji catch and shoot igrač lige, a po prvi put u karijeri ga vidim kako jako dobro igra pick and roll što se u Klipersima nije moglo zapaziti (jer je CP bio apsolutni ballhog).

Kada razmišljam o petorkama, mislim da će uz pomenute igrače Embid biti još bolji. U nekim mojim predikcijama, a ni statistika ne laže, veliki problem za tim ce predstavljati Okafor, a ovu moju tvrdju podkrepljuje jako loš RPM. Dolaskom Amira Džonsona, i ako Holms bude zdrav, možda će Bret Braun moći da nađe bolje zamene za Džoela. Inače, Okafor je odigrao solidnu predsezonu, da li je to zasluga dosta bolje petorke nego lani ili njegov lični napredak nisam mogao do kraja da procenim. Možda je napoštenije reći da je rezultat svega po malo od oboje.

Ono što me iznenađuje je da Markel Fulc, ovogodišnji prvi pik na draftu, ne počinje utakmice. Sinoćno izdanje od 10 poena i 3 skoka uz 55% šuta za dva govore da će se njegovo prisustvo najviše osetiti u prodoru ka košu, što je retko za plejmejkere koji počunju da igraju u NBA, a iz razloga što zbog manjka snage što zbog iskustva. Interesantno je videti da je imao samo jednu asistenciju, no razlog tome je što je Simons dobio zadatak da organizuje akcije.

Ako je neko postavljao pitanje da li će Fila imati širinu, i ko će osim Redika moći da širi, onda pravi čovek da se postavi pitanje je bio Robert Konvington. 7 od 11 za tri poena, za sve ukupno 29 poena je možda znak da će balans unutrašnje i spoljašnje igre u napadu ipak postojati.

Dario Šarić je na parketu proveo 22 minuta i za to vreme zabeležio statistiku od 3 poena 3 skoka i 2 asistencije. To ne treba nikome da bude merilo za bilo šta. Dario, u ovoj formaciji, ima ulogu sekundarnog organizatora jer prosto tim nije građen oko njega. Popunjavanje „rupa“ je jedan od najtežih poslova u košarci, i samo ljudi koji aktivno prate ovaj sport razumeju vrednosti kao što su pas u pravo vreme, dribling u pravu stranu čime se navlači drugi defanzivac, pas koji vodi pasu koji je asistencija, građenje, pomoć u odbrani sa slabije strane. Ove stvari je jao teško uočiti jer ne postoji statistička kolona koja bi ih vrednovala, a jako puno znače ekipnom uspehu. Dario ih radi maestralno.

Blagoslov za Sikserse je bila i ova prva utakmica baš protiv ovako dobrog i čvrstog Vašingtona, protivnika koji je toliko kvalitetan da mami od vas da pružite 100% svojih mogućnosti. Ima Braun još mnogo toga da doda, popravi, uštima, naročito u odbrani gde su rotacije na mahove bile skroz čudne a trigonometrija kompletno pogrešna. Treba imati na umu da su to mahom deca od po 20 godina, i da njihovo vreme tek dolazi, i da je sve ovo trening za period kada budu ušli u svoj prime, koji se očekuje ne pre 2020 godine, u vreme kada će Dabsi biti u silaznoj putanji a LBJ konačno ostariti (ako je to ikako moguće).

Neko me je pitao da li će Fila konačno u plejof? Mislim da bi trebali da uživamo u sadašnjem momentu i pustimo da Proces odradi svoje.