Oprosti im, bože, jer ne znaju šta čine

Nesumnjivo da su biblijske reminiscencije krajnje nepodesne za tekstove o košarci. Međutim, kojim jezikom bi trebalo da se služimo da opišemo u nebo vapijuću nekompetenciju generalnih menadžera nekih klubova, kao i prateću poplavu (ne)zasluženog novca u kom će se uskoro kupati mnogi igrači? Predstojeće sezone seleri kep će porasti za 30% pa treba očekivati da će i prosečan ugovor prosečnih NBA igrača porasti za isto toliko. Ipak, čak nam ni starozavetne biblijske katastrofe, ni mudrosti novozavetnih poslanica ne mogu pomoći da razumemo zašto su Los Anđeles Lejkersi u prvom minutu (ovo nije preterivanje, još manje pesnička sloboda, Lejkesi su potpisali ugovor sa ruskim centrom prvog sata prvog jula) „slobodne agencije“ Timofeju Mozgovu dali 64 miliona dolara za četiri godine.

U društvu velikana

Timu iz Los Anđelesa je očajnički bio potreban centar i možda nisu hteli da gube vreme, ali takva plata je prihvatljiva za startnog centra – ne za tridesetogodišnjeg igrača koji je zbog slabe forme, uprkos ogromnom strpljenju usprave Kavalirsa, potpuno ispao iz rotacije. Mozgov je prethodne sezone odigrao ukupno 76 utakmica za Klivlend, 48 puta je bio u startnoj petorci, i prosečno je beležio 6,3 poena i 4,4 skoka po utakmici. Kada je u sezoni 2014/5 Mozgov stigao u Klivlend, on je bio upravo ono čemu su se u Klivlendu nadali: pouzdan obrambeni igrač koji dobro štiti reket, pristojno igra u napadu i solidan je u skoku. Mozgov je u prvoj sezoni u Ohaju beležio 10,6 poena i 6,9 skokova po utakmici za 25 minuta na terenu. U pauzi između dve sezone operisao je koleno, skratio je rehabilitaciju i požurio sa povratkom na teren i – nakon toga više nije bio isti igrač. Štaviše, pojavili su se tekstovi dobro obaveštenih novinara da je njegova povreda kolena hroničnog karaktera i da se Mozgov na teren vratio nepripremljen iz straha za budući ugovor. Njegova sezona je takođe bila obeležena slabom formom, prebacivanjem iz petorke na klupu a onda i neigranjem u plejofu.

Ako se Mozgov bojao za svoj novi ugovor, Lejkersi svakako nisu. Nevolja sa dovođenjem ruskog reprezentativca nije samo njegov ugovor (na to da će prosečni igrači biti preplaćeni, moraćemo da se naviknemo), već mnogo više to što Mozgov, ni na vrhuncu svoje forme, nije odgovarajući igrač za ono što će Luk Volton tražiti od ekipe: brza igra, mnogo dodavanja i kretanja bez lopte, „širenje“ terena i dosta šuteva za tri poena. Mozgov će imati problema da se uklopi u defanzivne sheme Lejkersa, jer, iako je dobar u reketu, bekovi ekipe iz LA očajni su u branjenju pik-en-rola a Mozgov je loš u preuzimanju bekova. Uz to, Mozgovljeva igra u napadu je limitirana: on je slab dodavač i nema pouzdan šut sa poludistance, kasni sa odlukama i nema dobar vertikalni skok koji bi mu omogućio da se brzo otvara iz bloka i akcije završi alejupom.

Ako imamo u vidu da će na mestu niskog centra biti Džulijus Rendl koji nema šut, ni za dva ni za tri poena (u sezoni 2015/16 za tri poena je šutirao 10/36 tj. 27,8 %), nameće se pitanje: kako Luk Volton namerava da igra brzu košarku sa dva igrača koja su praktično neupotrebljiva van reketa? Zlobnici su primetili da je dovođenje Mozgova ipak nekakav napredak: dok je Roj Hibert, centar Lejkersa u prethodnoj sezoni, bio na terenu, njegova ekipa je gubila sa 3,9 poena razlike; kad je Mozgov bio na parketu, Kavalirsi su gubili sa 3,85 poena razlike. Možda kockanje sa ruskim centrom kratkoročno ima smisla za Lejkerse, ali Mozgov za 3-4 godine neće vredeti ni deseti deo svog ugovora. Decenijama unazad, Lejkersi su uvek uspevali svakog slobodnog agenta bar da dovedu za sto i izlože mu svoje planove. Kevin Durant će sesti za sto sa klubom iz Los Anđelesa, ali ne i sa Lejkersima. Otuda je pitanje za Miča Kapčaka, generalnog menadžera kluba iz LA, da li su Lejkersi upravo prestali da budu Lejkersi? Da li Džimi Bas i Kapčak znaju šta rade?

Iz poštovanja koje svi gajimo prema Filu Džeksonu kao treneru, obazrivije ćemo pisati o najnovijem albatrosu koji je sleteo u njegovo dvorište – Joakimu Noi. Centar Čikago Bulsa potpisao je ugovor sa Niksima na četiri godine za 72 miliona dolara. Dovođenje Noe i Rouza imalo bi smisla da je ovo 2011. godina, ovako teško možemo da razumemo poteze generalnog menadžera Niksa. Noa je upravo imao svoju najslabiju sezonu od početka karijere jer je beležio samo 4,8 poena, 8,8 skokova i 3,8 asistencija po utakmici. Problem je što je Noa odigrao samo 29 utakmica i što već dve sezone ne podseća da defanzivnog igrača godine i jednog od najboljih centara lige. Ovim potezom Džekson opet nastavlja drevnu tradiciju Niksa: dovođenja igrača nakon teške povrede pod visokim ugovorom tj. doda je još jedan beočug u žalosnom lancu bratstva istegnutih ligamenata. Na papiru ovaj potez ima smisla jer Noa je sjajan asistent, odličan odbrambeni igrač i dobar skakač, što znači da će slagati sa Porcingasom, Rouza poznaje od ranije, ne troši lopte u napadu pa će odgovarati i Melu… U zbilji, Noa je već potrošen igrač koji ima 31 godinu i ni najmanje ne odgovara opisu onog što se zahteva od modernog centra: ne zna da šuta, nema ofanzivnu igru, ne ume da „širi teren“, a posebno bolno je pitanje njegovog zdravlja. U svakom slučaju, Niksi su trejdovali Robina Lopeza pod više nego povoljnim ugovorom i doveli Nou za 18 miliona po sezoni da radi stvari koje je Lopez radio bolje od njega. Džekson svakako očekuje da će se Noa i Rouz vratiti Nikse u plejof. U suprotnom, Filova karijera i njegov legat imaće neobičan kraj: pamtićemo ga kao dobrog na terenu, genijalnog kraj njega i očajnog u kancelariji. Nimalo nalik na Reda Ojerbaha, ali zato potpuno nalik na katastrofalne menadžere Niksa, Skota Lejdena i Ajzeju Tomasa. To jest na tradiciju Njujork Niksa. U ovom trenutku druge nemaju, osim one koje sami stvaraju. Ili nastavljaju?

Život bez Rouza nema smisla

Lejkersi i Niksi su uvek uspevali da dovedu gotovo sve igrače koje požele. Ovo posebno važi za klub iz Kalifornije. Danas klubovi iz dva najveća američka grada podsećaju na ostarele kockare u oronulom kasinu Atlantik Sitija koji pokušavaju da unovče godinama brižljivo čuvane čipove, čipove koji danas ništa ne vrede jer su povučeni iz upotrebe.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *