Od očaja preko sjaja do samog kraja

GSW 132: CLE 113

Tajron Lu je odlučio da se njegov tim drži iste taktike, ali da je ovaj put znatno bolje sprovede u delo. Za taj deo se pobrinuo Lebron Džejms koji je sjajno razigravao svoje saigrače i pobrinuo se da u trenucima kada je pretilo da se Golden Stejt rano odlepi, do toga ipak ne dođe. U tome mu je svesrdno pomogao, očajnom partijom u prvom poluvremenu, sasvim neočekivano – Stef Kari. Kralj je samo u prvom poluvremenu imao 10 asistencija, što predstavlja njegov rekord karijere.

Golden Stejt je imao dvostruko više izgubljenih lopti u prvoj četvrtini nego u čitavoj prvoj utakmici kada su imali 4 prodate lopte. Samo Kari je poslao 3 lopte u prazno, dok je Grin imao bar dva nepotrebna dodavanja prema Pačuliji, te ne čudi što ga je on pratio sa 2 prodate lopte. Ipak, Kari se iskupio tako što je briljantno kažnjavao olake i nepotrebne faule igrača Klivlenda. Stef u prvoj utakmici nije šutirao nijedno slobodno bacanje, ali je zato u prvih 12 minuta bio na liniji milosrđa čak 10 puta. Njegovo loše šutersko veče je tokom druge četvrtine postalo užasno jer je za samo par minuta uspeo da promaši par trojki i proda još tri lopte za ukupno užasnih 6 izgubljenih lopti u prvom poluvremenu. Najniža tačka njegove loše partije u prvom poluvremenu nije bila šesta izgubljena lopta (kada mu je lopta prošla kroz ruke posle Livingstonovog dodavanja), nego sebični pokušaj šuta za tri poena sa 10 metera u polukontri preko ruke, dok mu je Klej usamljeno mahao na drugoj strani terena. Voriorsi su imali 12 izgubljenih lopti u prvom poluvremenu, od kojih je Kari prodao pola.

Kevin Lav je odlično otvorio utakmicu sa 4 ubačena šuta iz reketa (svaki put asisitirao mu je Lebron Džejms), ali  je, kako je utakmica odmicala, imao sve manje uspeha u kažnjavanju nižih igrača posle preuzimanja. Lav je poluvreme završio sa 15 poena uz odličan šut iz igre 7/12. Lebron je bio (opet) sjajan – posebno u pogledu energije sa kojom je otvorio utakmicu – i nemilosrdno se obrušavao na obruč Dabsa. Nevolja je bila što osim Lava i Džejmsa niko više nije bio raspoložen [1]Možda je vreme da prestanemo to ovako da formulišemo, jer Irving se nije video zbog izuzetne odbrane Kleja Tompsona. U drugoj četvrtini Lav je nastavio sa odličnom igrom a onda mu se priključio i Kajri Irving. Zahvaljujući neshvatljivom broju prodatih lopti od strane Voriorsa, utakmica je odjednom dobila kompetitivni karakter a tempo se postepeno usporavao i samo zahvaljujući Durantu i Iguadali, Golden Stejt je na poluvreme otišao sa tri poena prednosti, 67-64.

Džejms je bio više nego sjajan u prvom poluvremenu, njegova rešenost da kontroliše utakmicu najbolje se mogla očitovati u napadanju reketa i odsustvu šuteva za tri poena. Kralj je u prvom delu meča imao do 18 poena, 10 asistencija i 6 skokova.

Početkom druge četvrtine Lebron je otišao na odmor i to je bio znak za Voriorse da je vreme da kazne Kavse. Najpre je Iguadala sa leđa „zalepio“ Čeninga Fraja, a u narednom napadu isto je prošao i Iman Šampert. Kralj nije stigao ni znoj da obriše sa lica a na semaforu je već bilo 12 poena prednosti za Klivlend. Klej Tompson je već početkom druge deonice prebacio broj poena iz prve utakmice, a na drugoj strani terena potpuno je uništio Irvinga. Onda se Kari vratio na parket i prednost se istopila za svega par minuta. Kajri se probudio pri kraju četvrtine i nekako uspeo da stigne do 10 poena i 3 asistencije u prvom delu igre.

Drugo poluvreme sve navijače kluba iz Zaliva neprijatno je podsetilo na prošlu godinu: napad je odjednom postao stagnantan, tempo se usporio a Lebron je to umeo da iskoristi. Ipak, ove godine u timu je KD koji je držao Voriorse iznad vode u uvodnih par minuta. Onda je Stef rešio da se iskupi za loše prvo poluvreme (neobično je da igrač ima loše poluvreme kad postigne 15 poena, ali Kari je bio glavni uzrok što Golden Stejt nije vodio sa više od 10 poena na poluvremenu): najpre je pogodio trojku, onda je iskusno navukao Irvinga na faul za dva lagana slobodna bacanja, da bi zatim maestralno provozao Džejmsa za polaganje i još dva poena! Sredinom treće četvrtine Golden Stejt je vodio sa 10 poena prednosti ali Lebron Džejms je opet odlično odigrao u situaciji kada je utakmica lako mogla da bude prelomljena u korist Dabsa. Kari je nastavio sa dobrom partijom u drugom delu ali na sasvim neobičan način: umesto, kako nas je navikao, trojkama, on je svom timu pomogao skokovima iz kojih su proizilazili munjeviti napadi u tranziciji. Onda je Klej pogodio dve trojke, Kari mu se priključio sa jednom bombom sa 10 metara i utakmica je bila rešena krajem treće četvrtine.

Stef je zabeležio svoj prvi tripl-dabl ( 32 poena, 10 skokova, 11 asistencija) u plejofu i dobio lep poklon za odličnu partiju u drugom poluvremenu kojom je izbrisao očajno izdanje iz prvog dela igre.

Lebron je opet imao sjajno veče sa 29 poena , 11 skokova, 14 asistencija, čime se pridružio  Medžiku Džonsonu na deobi prvog mesta po broju tripl-dablova u finalima. Njih dvojica su po osam puta u tome uspevali a niko drugi nema više od dva!

U poslednjoj četvrtini Kevin Durant je na impresivan način udario bananu Lavu a onda je akrobatski pogodio na drugom kraju terena preko Džejmsa. Najbolji ofanzivni igrač lige (33 poena, šut iz igre 13/22) sinoć je bio daleko najbolji defanzivac na terenu (13 skokova, 5 blokada i 3 ukradene lopte). Durant je u zadnjih 12 minuta, bilo je to očigledno, tražio Džejmsa na terenu, želeći da ga pogodi preko njega i tako dokaže svima da više nije broj dva! U prva dva meča je u tome uspeo.

Sve pristalice klejteizma napokon mogu da budu zadovoljne. Klej je ubacio 22 poena uz sjajan šut iz igre 8/12, za tri poena 4/7. Ponajviše zahvaljujući njegovoj odbrani Irving je imao lošije veče (19 poena ali uz slab procenat šuta 8/23). Kevin Lav je odigrao solidno sa 27 poena i 7 skokova.

Klivlend je odigrao mnogo bolje nego u prvom meču ali je primio 132 poena. Zorno je jasno da Kavsi moraju da odigraju mnogo bolju odbranu kako bi uopšte došli u priliku da izazovu Voriorse – za pobedu je potrebno da ih zadrže na oko 100 poena što deluje kao nemoguć zadatak za ekipu koja je tokom regularnog dela sezone bila tek na 22-om mestu.

Premda, takve, nemoguće situacije obično silno motivišu Kralja.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fusnote   [ + ]

1. Možda je vreme da prestanemo to ovako da formulišemo, jer Irving se nije video zbog izuzetne odbrane Kleja Tompsona