Od Bugija do Bogija

Kraljevima iz glavnog grada Kalifornije nije dugo trebalo da se opet predstave kao „Kraljevi“. Uzalud su izgledali kao najveći dobitnici drafta– uostalom, to su postali tako što su po prvi put u novijoj istoriji povukli prave poteze, dakle nisu ličili na sebe – uzalud je bila nada da će se nastaviti sa pametnim potezima i strpljivo graditi franšizu oko talentovanih mladih igrača, uzalud se očekivalo da će sa odlaksom Bugija Kraljevi postati stabilniji… Sve je uzalud jer Sakramento poseduje jedinstven talenat: sve zlato koje dotaknu, pretvara se u zarđalo gvožđe. Kingsi su zasad najgori tim lige, a izvesno je da će, u najboljem slučaju, sezonu završiti kao jedna od najlošijih ekipa u NBA. To se dalo naslutiti kada je menadžment kluba potrošio veliki novac na metuzaleme poput Vinsa Kartera i Zeka Rendolfa – ideja da će prisustvo veterana na terenu i van njega biti dragoceno za rukije je ispravna, ali ne kada mladi igrači greju klupu starima jer Sakramento ni u kom slučaju nema šanse da uđe u plejof na kompetitivnom Zapadu – a onda potpisao odličnog ali večito povređenog Džordža Hila [1] Slaba je uteha ali neobjašnjivo izgleda odluka Denvera da se ne upusti ambicioznije u trku za Hila, posebno imajući u vidu novac koji su protraćili na Mejsona Plamlija. Hil bi bio savršen za Denver, bar onoliko koliko je suvišan u ovakvom Sakramentu. Nije nemoguće da on bude trejdovan već u februaru. kao da će biti olstar igrač. Ipak, najgora stvar u svemu je što je Hil uzeo mesto u startnoj petorci odličnom rukiju Daronu Foksu, a Vins Karter dobija minute koje bi inače igrao Bogdan Bogdanović. Cinik bi sigurno rekao da mora biti da se košarka najbolje uči gledanjem a ne igranjem. Međutim, ovo neće biti tekst o tome zašto nekim ekipama nema spasa – jedan filozof je to nazvao „samokrivljenom nezrelošću“ – već o našem Bogdanu, koji je već dobio cool nadimak Bogie.

Za razliku od Bugija, Bogi impresionira inteligencijom i smirenošću, kao i zrelošću u igri. Nekadašnji igrač Partizana je posle samo dva meča zaradio mesto u startnoj petorci i svima pokazao da bi mogao da bude najbolji potez koji je Vlade Divac povukao na mestu generalnog menadžera. Bogdan je postao poznat u američkoj košarkaškoj javnosti niza zbog presedana koji je Divac napravio da bi dobio prava na njega: ne samo što je Bogi postao najbolje plaćeni ruki u istoriji lige (3 god/36 miliona dolara), već je Divac 2015. za prava na njega u Finiks trejdovao 22. pik i jedan pik iz drugog kruga. Američki novinari su odmah požurili sa kontatacijom da je Vlade dao jedan dolar za ¾ dolara. Celom ligom se proširio sledeći fazon: „Ako vam treba nešto iz Sakramenta, draftujte Srbina i pošaljite ga Vladu Divcu!“ Razume se da su ovi potezi bili visoko rizični i lako ih je bilo izvrgnuti podsmehu. Međutim, Bogi je protekle nedelje svima pokazao da Divčeva bezgranična vera u njega nije bez osnova.

Bogijev boravak u Sakramentu praćen je uobičajenim nevoljama sa kojim se susreću svi evropski igrači: podozrenjem trenera u njihove defanzivne mogućnosti, nepoverenjem u fizičke sposobnosti i spremnost da izdrže napornu sezonu, sumnjom u brzo prilagođavanje na umanjenu ulogu u napadu itd. Upadljiva odlika Bogijeve igre je njegova inteligencija: fizičku inferiornost u odbrani Bogdan uspešno prikriva dobrim postavljanjem tela i čitanjem napada – najveći problem sa kojim se susreću sve zvezde evropske košarke je odbrana jedan na jedan a on je taj test zasad uspešno položio – a uz to Bogdanović je, uz Hila, najbolje igra p&r u timu Kingsa. Bogdanov šut je obično prilično nepouzdan (u prva tri meča slabih 28,6 % za tri poena, ali zato izuzetnih 58,3 % za dva!) ) ali iz utakmice u utakmicu postaje sve konstantiji (Protiv Finiksa je šut iz igre bio slabih 5/15. Bogdan je posle utakmice izjavio da je to zbog nedostatka treninga usled manje povrede). U sve tri utakmice on je uzimao hrabre šuteve za tri iz tranzicionog napada i pogađao ih. Štaviše, Bogi je pokazao jednu osobinu koju je otkrio na nedavnom završenom Evropskom prvenstvu u košarci: iako je ponekad neodlučan kuda će sa loptom, on je prosto sve oko sebe činio boljim. Ekipa Sakramenta u iskusnom Hilu i golobradom Foksu ima dva dobra pleja – ili se bar tako činilo pred sezonu – ali igra Kingsa postaje povezana tek sa Bogdanovim ulaskom u igru. Istina, Bogdanu se nešto slično desilo na početku karijere u Partizanu kada je nosio ceo tim, ali to nije bila uloga koju je trebalo da igra u Sakramentu. Problem koji je on postavio svom treneru je sledeći: Bogi je, uprkos prisustvu veterana, najzreliji igrač Kingsa, napribraniji i najsmireniji u svakom trenutku na terenu, a vidljivo je da razvija hemiju sa devetnaestogodišnjim Foksom na terenu. Trener Dejv Džeger je nameravao da mladi igrači sazrevaju igrajući sa starima ali očito je da je, bar u prve dve nedelje, najbolji recept kad veterani i rukiji dele teren sa Bogijem. Naravno i Bogi je ruki ali dvadesetpetogodišnji ruki koji je ima ogromno iskustvo iza sebe. Svrstavati ga među devetnaestogodišnjake koji prvi put u karijeri igraju košarku sa profesionalcima prosto nije fer. Istinski problem za Džegera je u tome što nijedna kombinacija Kingsima neće doneti pobede. U sramnom porazu protiv Vizardsa, jedini koji je mogao teren da napusti podignute glave bio je Bogdan. Foks u dogledno vreme neće dobiti prednost u odnosu na Hila, osim u slučaju povrede. Ipak, treba očekivati da će Džeger ostaviti Bogdanovića u petorci i dati mu prednost u odnosu na Hilda.

Izvesno je da će ovo biti još jedna sumorna sezona za Kingse. Od Bugija do Bogija Sakramento uporno pokazuje da se stvari menjaju samo da bi ostale iste. Foks će ove godine povremeno pokazivati bljeskove istinskog talenta ali jedina svetla tačka mogla bi da bude Bogijeva igra u predstojećim mesecima. Bar za nas iz Srbije.

Nikola V.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fusnote   [ + ]

1. Slaba je uteha ali neobjašnjivo izgleda odluka Denvera da se ne upusti ambicioznije u trku za Hila, posebno imajući u vidu novac koji su protraćili na Mejsona Plamlija. Hil bi bio savršen za Denver, bar onoliko koliko je suvišan u ovakvom Sakramentu. Nije nemoguće da on bude trejdovan već u februaru.