Nova pitanja i stari odgovori

San Franciskom kruži jedna avet. Avet Harisona Barnsa. Odani navijači Dabsa još nisu preboleli Barnsovo bacanje cigli u petoj, šestoj i sedmoj utakmici velikog finala (3/15 za tri poena) jer se radilo o otvorenim šutevim koji su bili rezultat odlulke Kavsa da udvajaju Karija i Tompsona. U sredu uveče i porazu od odličnog Bostona, svima navijačim se učinilo da je Harison Barns opet u dvorani [1]U ironičnom obrtu stvari, Met Barns je podsetio na mlađeg Barnsa. Nimalo slučajno nije bilo kada se povela inicijativa da Met ponese broj 40 kako bi Golden Stejtu uštedeo nešto novca.. Njegovu avet dozvala je povreda Kevina Duranta. Patrik Mekau, Andre Iguadala i Met Barns imaju mnogo kvaliteta ali konstantan šut nije jedan od njih. Durant je napad Voriorsa učinio istorijski efikasnim jer protivničke odbrane nisu smele da udvajaju Stefa i Kleja zbog toga što bi ih KD kažnjavao trojkama ili hitrim ubacivanjima pod koš. Protiv Seltiksa, ako izuzmemo Karija i Tompsona, ekipa Voriorsa je trojke šutirala 2/13. Mekau 0/3 [2]Svakom Mršavkovom šutu za tri poena prethodi hamletovska dilema: oklevanje, traženja podrške od drugih, snebivljivo ulaženje u stav i nevoljno podizanje u skok-šut. Kada delite teren sa trojicom najboljih šutera lige, to je očekivano ali Kar ne kažnjava klupom svog rukija kada promaši trojku. Celokupan napad Golden Stejta podešen je da oslobodi prostor za otvorene šuteve, pa njegovo premišljanje “da li da šutnem ili dodam” u situacijama kada je jasno da mora da šutne, moramo da pripišemo neiskustvu i strahopoštovanju koje ima za svoje saigrače. Ipak, “hamletovske trojke” mladog Mršavka više pomažu protivnicima nego Dabsima. , Iguadala 1/2, Barns 0/2. Dremond Grin je imao najviše otvorenih šuteva, usled konstantnog udvajanja “braće sa dna mrežice” i svesne odlluke Breda Stivensa da ga ostavljeju samog na trojci, ali bio je barnsovski slab: 1/6!Voriorsi nisu izgubili utakmicu od Bostona samo zbog lošeg šuta za tri poena ali – u situaciji kada nema Duranta – to je isto kao da su na dvoboj pištoljima krenuli sa sabljama.

Protiv ekipa koje su odlične u odbrani na perimetru (Seltiksi, Sparsi, Džezeri), nesposobnost (nespremnost, oklevanje?) igrača sa klupe da pogode otvorene šuteve izvrće ofanzivni koncept Stiva Kera naglavačke. Ako se neprestano i prelepo kretanje lopte u potrazi za otvorenim igračem završava nevoljnim šutem za tri – onda, iroinično, nesebičnost postaje slabost ekipe koja vodi do pucanja sistema. Svako suvišno dodavanje vodi do još jedne mogućnosti za izgubljenu loptu (protiv Bostona ukupno 17), a dodavanje lopte, koja neće ići u ruke Kariju ili Tompsonu jer su odbrane fokusirane na njih, ne vodi nikuda jer će opet lošiji šuteri morati da završe napad. Voriorsi su najbolje igrali u onim deonicama kada su uspevali iz tranzicije da napadnu Seltikse jer kada bi odbrana Bostona jednom uspostavila kontrolu na svojoj polovini– Kari i Tompson bukvalno nisu mogli da dođu do daha, lišavajući tako napad Golden Stejta njihovog najopasnijeg ofanzivnog oružja.

Nije teško pokazati gde se nalazi problem. Svi igrači Voriorsa, osim Karija, iz igre su šutirali 18/45. Čitava ekipa je šutirala za tri poena skromnih 20% [3]Ako imamo u vidu da je Golden Stejt najbolja šuterska ekipa u istoriji košarke, onda “skromno” postaje “očajno ili sramno”, zbog standarda koje su sami uspostavili u zadnjih par godina.. Igrači koji su zaduženi za razigravanje ekipe, Kari i Grin, imali su skoro isti broj izgubljenih lopti (7) koliko i asistencija (8). Ker je nemoćno tražio na klupi raspoloženog šutera koji će da preokrene stvari, ali u tome nije uspeo. Uspeo je, međutim, da sredinom poslednje četvrtine, u ključnim minutima utakmice, na parketu ima jednu (potencijalno jako lošu) petorku: Kari, Klark, Mekau, Iguadala i Makadu. Dok je odmarao Kleja i Dremonda, Ker je rešio da na parketu ima ovu petorku koja je, bar u teoriji, dobra u šutu za tri. U praksi, ta petorka je za samo 90 sekundi bila užasna. Seltiksi su imali seriju 7:0 i utakmica je bila rešena u tih dva minuta [4]Još jedno podsećanje: Ker je u sedmoj utakmici protiv Klivlenda imao par loših odluka (Varežao, Ezili) koje nisu pomogle. .

Stiv Ker je zaradio ogroman kredit kada je ekipu Ratniku pretvorio u jednu od najboljih u istoriji ali, u sitauciji kada nemate na raspolaganju sve igrače, teško je naći opravdanje za odmaranje dva od tri najbolja igrača kad znate da to može da vas košta pobede. Kad su Kari, Tompson i Grin bili zajedno na parketu Voriorsi su imali +12. Kada je jedan od njih trojice bio na klupi, Golden Stejt je imao rejting -10. Lako je držati se ustaljenih rotacija kada su vam svi igrači na raspolaganju. Očito je da Ker i njegovi pomoćnici tek treba da ustanove stabilne rotacije u Durantovom odsustvu kako bi mogli da se nose sa najboljim ekipama lige. Trenutno, sve zalihe prednosti koje napravi početna petorka, rezerve proćerdaju rasipnički brzo(pleto). Povećati minute Iguadali je opasan potez [5]Iako to Ker upravo radi jer Igi igra preko 30 minuta svako veče. Za to vreme Šon Livingston igra najlošiju košarku otkako se pridružio Voriorsima, ali nekako prolazi bez ozbiljnijih kritika. jer bi to, zbog godina i Igijevog staža, moglo da se pokaže u maju ili junu kao očajan potez. Jedino rešenje je pronalaženje boljih kombinacija igrača ili izbegavanje problematičnih petorki u ključnim minutima utakmice – kao što je to bio slučaj tokom zadnjih 12 minuta.

Nešto radosti u ovim mračnim vremenima nad zalivom San Franciska unosi odlična odbrana i dobra igra Patrika Mekaua koji pokazuje da će uskoro biti dobar NBA igrač. Iguadala pokazuje da može da bude odličan ofanzivni igrač za (problematičnih) 30 i više minuta u proseku. Pačulija, Mekgi i Vest su imali svoje trenutke protiv nekih ekipa u Durantovom odsustvu. Ali, u ovom trenutku Golden Stejt je manje od prostog zbira svojih igrača. Sve je bilo neuporedivo lakše sa Durantom u timu. Bez Duranta, oni odjednom podsećaju na igrače koji tek treba da nauče kako da igraju zajedno. Na novonastalo pitanje “Kako igrati bez Duranta?”, Stiv Ker je posegnuo za starim, okušanim odgovorima ali Kari nije ni blizu onog igrača od prošle godine, pa se to pokazuje prilično neuspešnim (3 poraza u zadnjih 5 mečeva).

U Kariju je možda i jedino rešenje novog izazova za ekipu iz San Franciska. Niko ove sezone nema više da izgubi (ili da stekne) u pogledu svog mesta u istoriji od Stefa. U prvih pet utakmica, Stef je višestruko izneverio nade svih navijača Dabsa. [6]Otac talentovanog Lonza Bola požurio je sa izjavom da je njegov sin bolji igrač od Karija. Može li Kari da zaigra dovoljno dobro da sačuva prvo mesto na Zapadu i ekipu pripremi za težak plejof?

Možda su navijači u sredu uveče videli avet u Orakl areni ali nad celom sezonom i klubom nadnela se jedna velika senka. Ona Kevina Duranta. Da li cela sezona Voriorsa sada zavisi od toga kada će se KD vratiti na teren? [7]Kad autor završava tekst pitanjima umesto logičnim povezivanjem iznetih zaključaka, možete da budete sigurni da je: 1) navijač Golden Stejta ili 2) osoba sa ozbiljnim poremećajem razuma jer se uzda u čudo (u ovom slučaju to bi predstavljao povratak Stefa Karija na nivo od prošle godine!

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fusnote   [ + ]

1. U ironičnom obrtu stvari, Met Barns je podsetio na mlađeg Barnsa. Nimalo slučajno nije bilo kada se povela inicijativa da Met ponese broj 40 kako bi Golden Stejtu uštedeo nešto novca.
2. Svakom Mršavkovom šutu za tri poena prethodi hamletovska dilema: oklevanje, traženja podrške od drugih, snebivljivo ulaženje u stav i nevoljno podizanje u skok-šut. Kada delite teren sa trojicom najboljih šutera lige, to je očekivano ali Kar ne kažnjava klupom svog rukija kada promaši trojku. Celokupan napad Golden Stejta podešen je da oslobodi prostor za otvorene šuteve, pa njegovo premišljanje “da li da šutnem ili dodam” u situacijama kada je jasno da mora da šutne, moramo da pripišemo neiskustvu i strahopoštovanju koje ima za svoje saigrače. Ipak, “hamletovske trojke” mladog Mršavka više pomažu protivnicima nego Dabsima.
3. Ako imamo u vidu da je Golden Stejt najbolja šuterska ekipa u istoriji košarke, onda “skromno” postaje “očajno ili sramno”, zbog standarda koje su sami uspostavili u zadnjih par godina.
4. Još jedno podsećanje: Ker je u sedmoj utakmici protiv Klivlenda imao par loših odluka (Varežao, Ezili) koje nisu pomogle.
5. Iako to Ker upravo radi jer Igi igra preko 30 minuta svako veče. Za to vreme Šon Livingston igra najlošiju košarku otkako se pridružio Voriorsima, ali nekako prolazi bez ozbiljnijih kritika.
6. Otac talentovanog Lonza Bola požurio je sa izjavom da je njegov sin bolji igrač od Karija.
7. Kad autor završava tekst pitanjima umesto logičnim povezivanjem iznetih zaključaka, možete da budete sigurni da je: 1) navijač Golden Stejta ili 2) osoba sa ozbiljnim poremećajem razuma jer se uzda u čudo (u ovom slučaju to bi predstavljao povratak Stefa Karija na nivo od prošle godine!