Ništa novo u (Kliv)Lendu

Kavsi i ove godine ne deluju kao neko ko će ući u plejof, a kamoli igrati finale lige. To naravno nije ništa novo. Kako je počelo, samo stare stvari će se dešavati tokom sezone. Na šta tačno mislim? Na sve…

Kralj je opet otišao na poziciju pleja jer se Rouz (mirne duše bih mogao da ostavim ovu rečenicu nedovršenu a da svi znaju šta se desilo) opet povredio. LeBron je nastupom protiv Netsa postao igrač koji je odigrao najviše utakmica za Klivlend, a zanimljiv podatak je i da je i jedini aktivan igrač koji je postigao 20 poena i 10 skokova kao starter na 4 različite pozicije.

Tajron Lu i dalje nema viziju kako njegove petorke treba da izgledaju. Pet ljudi koji su izašli na teren protiv Bulsa i Netsa su zajedno imali preko 10 metara u visinu i oko 600 kg mišića, tako da su više ličili na defanzivnu liniju nekog NFL tima ili grupu izbacivača ispred nekog kluba. Ali kada imate LeBrona u ekipi, možete u petorci da držite masera i ekonoma, a da to ne utiče na vaš krajnji rezultat. Šalu na stranu, posle nekoliko dodavanja protivnicima u ruke, crvena lokomotiva registarske oznake br. 23 se zahuktala i odvukla svoj tim do pobede, i pored kompletnog utiska da se ljudima košarka ne igra.

Vejd, kako i sam priznaje, je imao jednu od najtežih nedelja u svom košarkaškom životu. Kaže da nije navikao da bude opcija broj tri i četiri kada je preraspodela lopte u pitanju, kao i „gađanje“ igrača akcijom. Možda će sada svi kritičari lika i dela Kevina Lava bolje razumeti situaciju u kojoj je ovaj momak nalazio dok je Ujka Dru još uvek „jahao“ sa njima. Fleš je najnesebičnija zvezda NBA lige i to je još jednom dokazao traživši da se Smit vrati u petorku. Ako neko ne misli da je nesebičan, setite se da je za vreme svoga prajma LeBronu predao ključeve Vreline a uz to i ostavio mnogo novca na stolu. Bitna je titula, sve ostalo može da trpi. Ovo su njegove reči.

Kad pomenuh Lava, očigledno je da Lu i ove godine ne zna šta da radi sa ovim fenomenalnim košarkašem. Nije mi jasna promena celokupne petorke. Ako nekom jeste, molim da mi objasni u komentarima.

Taktički gledano, ja stvarno ne vidim neku krucijalnu promenu, osim poznate situacije na parketu u smislu starih poznatih lica. Jeste da je Džej Ar mnogo bolji šuter za 3 poena od Vejda, i da možda malo bolje igra odbranu, ali nisu to tolike razlike u kvalitetu da bi se nešto bitnije promenilo u načinu igre. Jedini benefit koji se može imati je mnogo kompaktnija druga petorka, a ono što je ekstra bonus je činjenica da će Fleš kroz te minute graditi samopouzdanje. Svi znamo da će Dvejn biti onaj pravi u plejofu, kao i celokupna ekipa Kavsa.

Krauder se, ako mene pitate izuzetno uklopio u koncept. A kako i da se ne uklopi. Momak igra jaku odbranu, odličan je spot up šuter i već vidimo da ga LBJ „traži“ pasovima.

Interesantno će biti videti kada Ajzeja ozdravi. Dva aspekta me jako interesuju kada je njegov povratak u pitanju. Prvi je odbrana, tj. da li će pomenuti biti rupa za zakrpu i kako će u jačim utakmicama Lu pokušati njega i Lava da krije u defanzivnim rotacijama. Druga stvar koja me interesuje je sama organizacija napada, tj. kako će biti napravljena preraspodela driblanja lopte u smislu koliko će Tomas kreirati u odnosu na to koliko će biti ofanzivni target.

Svi znamo da sezona ne govori puno o krajnjem dometu, kada je ova ekipa u pitanju. Svake godine se ponavlja isto. Igra izgleda jako tromo, sporo, neuigrano. Čak bih se usudio da kažem da ih mrzi da trče gore dole po terenu. I naravno da je sve ovo moguće kad imate Kralja u ekipi. Odbrana se igra bez neke energije, ruka se diže reda radi, retko se brani tranzicija. Ono što se posebno protiv Netsa moglo videti je pomoć u odbrani na igraču koji prodire ili igra pik, koja je bila nepostojeća.  Napad, u ovom formatu,  je sveden na to šta LBJ uradi jer ne postoji sekundarni organizator igre.

Kada govorimo o najboljem igraču lige, ne možemo a da ne spomenemo da je pokazao da je postao dobar finišer utakmica, a što mu je gomilano na „grbaču“. Pokazao je i protiv Bostona i protiv Bulsa da nema nikakav problem da postiže koševe u odlučujućim trenucima. Moje mišljenje je da je on to uvek mogao ali da u datim momentima njegova košarkaška priroda, koja kaže da se treba odigrati pravi potez bez obzira na vreme do kraja, rezultat, situaciju, ulog, mu to nije dozvoljavala. Druga stvar koja deluje bolje je šut. Pojavila se informacija da je konačno uspeo da sanira oticanje ligamenata lakta, te da oseća da mi je ruka dosta snažnija u tom predelu i da nema nekakvih neugodnih osećaja kao do sada.

Čeka Klivlend plejof, opet. Sve mi to liči na gabaritan dizel motor od 5000 kubika i 450 konja, koji kada je hladan deluje kao da će da se ugasi, mnogo dimi a zvuk je približan onom kao kad vam lonac ispadne niz kamene stepenice. Ali kad se zagreje, cepa asvalt i dere gume.

I jedna misao za kraj: Sviđa mi se ovo sa 5 „gorila“ na parketu, i ako je jako disfunkcionalno izvlači najbolje od, što napisa kolega u jednom postu, point-Goda.