Nekoliko beležaka posle prve utakmice Finala

  • Iz nepoznatih razloga Kavalirsi su doneli odluku da se upuste u trku sa Voriorsima, iako su svi dobro znali da u organizovanom haosu niko nije bolji od ekipe iz Zaliva. Moguće je da su u klubu uz Ohaja, posle rekordnih ofanzivnih partija protiv Seltiksa pomislili da su dovoljni dobri i da će tako prikriti svoje ozbiljne nedostatke u odbrani. U finalu Istoka, odbrana Klivlenda nije bila naročito dobra, pre se radilo o tome da igrači Bostona nisu mogli da pogode sa perimetra (u jedinoj utakmici u kojoj su pogađali trojke, uspeli su da pobede). U trci i tranzicionoj košarci niko, čak ni vladajući šampion, nema šanse protiv Golden Stejta. Kavsi su glatko izgubili utakmicu u kojoj Ratnici nisu igrali naročito dobro u napadu: promašili su desetak zicera i isto toliko otvorenih šuteva za tri poena. Klej Tompson nije mogao ništa da pogodi, kao ni Drejmond Grin, ali Voriorsi su ipak ubacili 113 poena.
  • Kevin Durant je bio neverovatan. Posle prve četvrtine svima je postalo jasno da niko, pa ni Kralj, ne može da ga zaustavi. KD će ubaciti tridesetak poena, bez obzira na to ko ga čuva. Treba očekivati da će Kavsi osloboditi Džejmsa od tog, gotovo nemogućeg zadatka, kako bi sačuvao snagu za napad. Lebron bi mogao da preuzme Grina u odbrani,dok bi na KD-u ostao Ričard Džeferson, možda čak i Iman Šampert. U tom slučaju na klupu bi morali da odu ili Kevin Lav ili Tristan Tompson. Ta taktika podrazumevala bi neprestano udvajanje na Durantu, ali i pokrivanje Karija i Tompsona na trojci, dok bi Grin dobio obilje otvorenih šuteva. Očito je da Kavsi nemaju adekvatno rešenje za Duranta i da je on nemoguć mismatch za njih. Lebron u ovoj fazi svoje karijere ne može da igra podjednako dobro na obe strane terena, a veliko pitanje je da li uopšte može uspešno da čuva KD-a. Defanzivno rešenje koje bi ostavljalo Grina na trojci moglo bi nešto da promeni – pod uslovom da Grin, inače nepouzdan šuter, ne kažnjava takvu odbranu.
  • Kajri Irving i Lebron Džejms bili su odlični u prvom poluvremenu, ali niko od njihovih saigrača nije mogao da im se pridruži. Kajl Korver je promašio 4 širom otvorene trojke, Ričard Džeferson i Deron Vilijams delovali su kao starci na basketu koji neuspešno pokušavaju da se jure sa tinejdžerima, Kevin Lav je bio slab u odbrani, dok u napadu nikako nije uspevao da iskoristi potencijalne mismatcheve sa nižim i fizički slabijim igračima, a u duelima protiv Grina nije imao nikakve šanse, Džej Ar Smit je pogodio prvi šut za tri poena, ali onda je nestao sa terena. Najveće pitanje ostalo je nad ulogom Tristana Tompsona. TT je zaradio bogat ugovor zbog sposobnosti da dobro pokriva protivničke bekove na perimetru ali i zbog sjajnog ofanzivnog skoka. Momak Kloi Kardašijan je bio toliko loš da ga je Tajron Lu na parketu držao samo 22 minuta. Tompson je, bar na papiru, trebalo da donese prednost svom timu u odnosu na centre Voriorsa ali to se nije desilo. Mnogi su odmah požurili sa „argumentom Kardašijan“ – pojavila se vest da par očekuje bebu, te [1]Po ovoj teoriji ko god se previše pribiliži klanu Kardašijanovih to loše utiče na njegovu karijeru. Slučajevi Džejmsa Hardena i Lamara Odoma potvrđuju valjanost ove teorije. ako je verovati toj teoriji, od Tompsona ne treba puno očekivati. U svakom slučaju, da bi Klivlend imao šanse za pobedu, Tompson i Lav moraju da dominiraju u skoku, Džej Ar, Korver i Šampert moraju da pogađaju otvorene šuteve i – najvažnije od svega – tempo mora da bude znatno sporiji jer to odgovara vladajućem šampionu.
  • Stef Kari je u poslednjih 29 plejof utakmica, na 27 postigao 3 i više trojki. Međutim, ma koliko da je Kari definisan sposobnošću da ubacuje nemoguće trojke, najbolji pokazatelj njegove forme su ostale stvari koje uspešno radi kada je raspoložen za igru (asistencije, skokovi, ukradene lopte). Kada Stef igra loše onda brzoplete šuteve prate nehajna dodavanja, neshvatljive greške i loša odbrana. Kari je zabeležio svoj prvi dabl-dabl u 14 utakmica finala, dakle tek u trećoj godini! Čak su se i njegove greške završavale asistencijama – lopta namenjena Kleju Tompsonu nekako je doskakutala do Duranta koji se nalazio u uglu, a sekund kasnije sve se završilo zakucavanjem. Kada su ga preuzimali Tompson i Lav, Kari ih je svaki put kažnjavao ulazom – što nikako nije uspevao da uradi prošle godine. Ujedno, ovo je bio tek drugi put da je Kari nadigrao Kajrija – bilo je i vreme.
  • Klejteizam je bespogovorna, ničim izazvana i potpuno nepokolebljiva vera u šut Kleja Tompsona. Klej je nastavio lošu formu u prvoj utakmici sa užasnim šutem iz igre 3/16. Statistika ne pokazuje još bar 5 prilika za šut koje je on, sasvim nekarakteristično, propustio jer se odlučio da doda loptu. Da se radi o želji da dobar šut postane odličan, Stiv Ker bi mu prvi spremno aplaudirao, međutim, očito se radilo o nedostatku samopouzdanja i sumnji u sebe. Klej je čak promašio par zicera i nimalo nije podsećao na igrača koji je ubacio 60 poena za tri četvrtine. Ukoliko Voriorsi žele da okonačaju ovu seriju u 4 ili 5 utakmica potreban im je samouvereni Tompson koji sa lakoćom pogađa otvorene trojke iz napada u tranziciji. Kari i KD su njegovo loše veče učinili neprimetnim ali, ako Klej ne podigne formu, naredne utakmice mogle bi da budu znatno neizvesnije.
  • Svi teoretičari zavera mogu da budu zadovoljni – posebno Karijeva supruga – jer i ovo finale im daje dovoljno razloga podizanje obrva. Naime, Majk Braun se nalazi na platnom spisku Kavalirsa do 2020. godine! Braun je upravo ostvario svoju prvu pobedu u finalima i to protiv bivšeg kluba koji ga je dva puta otpustio. Drugi otkaz desio se 2013. godine jer je vlasnik kluba, Den Gilbert, bio nezadovoljan što je ekipa bila na 22-om mestu po defanzivnom rejtingu. Ironija je što su Kavsi ove godine u regularnoj sezoni bili lošiji za dva mesta. Inače, pod Braunom su Kavsi između 2005. i 2010. redovno bili među pet najboljih odbrambenih timova. Svestan defanzivnih nedostataka svoje ekipe, Tajron Lu je pred prvu utakmicu tvrdio da će njhihov napad biti najbolja odbrana – to se završilo potpunim kolapsom šampiona. Kavsi su se trudili da brane šut za tri poena ali su ostavili reket otvorenim i zbog toga su bili kažnjeni. Uz to, Golden Stejt je promašio 15 zicera. Prošle godine, Klivlend je postigao čak 78 poena više iz reketa – dok ne povrate prednost u „farbi“, šampioni nemaju čemu da se nadaju! Klivlend neće dobiti Golden Stejt igrajući na koš više. Međutim, ako uspore tempo i zaigraju na koš manje, šanse im se drastično povećavaju. Lebron će morati da igra odbranu kao pre 6-7 godina a u tome ga moraju pratiti i ostali.
  • Lebron Džejms je šesti put zaredom izgubio prvu utakmicu finala. To ga nije omelo da tri puta završi kao šampion. Prošlogodišnji ishod dovoljno opominje – Kralj se ne sme potcenjivati!

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fusnote   [ + ]

1. Po ovoj teoriji ko god se previše pribiliži klanu Kardašijanovih to loše utiče na njegovu karijeru. Slučajevi Džejmsa Hardena i Lamara Odoma potvrđuju valjanost ove teorije.