Može li pobeđivanje da dosadi?

 

Postoji jedan naročit žanr u savremenim pričama o NBA: proricanje kada će San Antonio imati gubitničku sezonu. Ovaj neobični međusezonski narativ star je desetak godina i poklapa se otprilike sa Dankanovim postprime-om. Od trenutka kada je najbolji krilni centar svih vremena napunio 30 godina, novinari, analitičari i ostala menažerija utrkivali su se sa prognozama da će sigurno ove godine, kad već nisu prošle, Sparsi napokon biti loši. Pošto se to nikako nije dešavalo, uprkos njihovim crnim slutnjama, narativ se malo promenio: Sparsi će opet biti solidni iako nemamo dobro objašnjenje kako im to uspeva iz godine u godinu.

San Antonio Sparsi su prošle godine godine neprimetno uspeli da dođu do 67 pobeda, što je ujedno bio i rekord frašize. Sparsi su bili u senci epske sezone Voriorsa, a Popović je, kao i uvek, genijalno predvodio ekipu. Sparsi su na putu da i ove sezone imaju preko 60 pobeda, na isti neupadljiv način: dok svi govore o Klivlendu, Torontu, Hjustonu i, razume se, o Golden Stejtu, Sparsi su opet druga najbolje ekipa lige. Sparsi su prve večeri ove sezone ponizili Voriorse na njihovom terenu, dva puta su dobili Hjuston (uz jedan poraz) jednom Torontom a sa Klivlendom još nisu igrali. S obzirom na to koliko često Greg Popović ističe da regularna sezona nije bitna i da se radi samo o pripremi za plejof, ironično je da je njegova ekipa na putu da dve godine uzastopno zabeleži 60 i više pobeda. S druge strane, u zadnje dve godine Sparsi su doživeli dva poraza u plejofu, oba puta od ekipa koje su bile na vrhuncu forme upravo u serijama protiv njih: pretprošle godine izgubili su od Klipersa a prošle od Oklahome i tako nas uskratili za epsku seriju protiv Golden Stejta.

Ove sezone Sparsi, prvi put posle 19 godina, igraju bez Tima Dankana, Toni Parker nije ni blizu najboljih plejmejkera u ligi, a Đinobili igra začuđujuće dobro (još uvek predvodi rezervnu petorku) uprkos tome što će u julu napuniti 40 godina! Parker ove godine puni 35, Gasol 37, Lamarkus Oldridž 33, Deni Grin 31, Dejvid Li 34 – po godinama, samo je Kavai Lenard sa 26 na svom vrhuncu. Ničeg novog nema u iznošenju činjenice da Sparsi imaju najiskusniju (to je samo otmeniji način da se kaže najstariju) ekipu u NBA ali Pop je, i ove godine, nastavio da pobeđuje sa samo jednim olstar igračom u ekipi. Lenard zbog stila svoje igre nikada u očima mnogih navijača neće biti superzvezda popularna kao Vestbruk ili Harden, jer ne ostvaruje statistike poput njih (iako je neuporedivo uspešniji igrač od obojice, u regularnoj sezoni i plejofu), ali reč je sigurno jednom od pet najboljih igrača lige. Oldridž igra svoju najefikasniju sezonu u karijeri, a Gasol je treći strelac ekipe sa samo 12 poena po utakmici. Međutim, nijedan od njih dvojice više nije zvezda. Radi se o tome da ekipa sa samo jednom pravom zvezdom ne bi trebalo da bude ovako uspešna, ni blizu 65 pobeda. Neko bi s pravom mogao da doda: možda nema drugu zvezdu ali ima Popa, a to je mnogo više! Sa takvim argumentom morao bih da se složim ali pravo pitanje je kako je Pop ponovo uspeo da ostane na vrhu sa igračima koji su, osim Lenarda, sasvim prosečni?

Sparsi su uz Memfis i Jutu najbolji odbrambeni tim lige a Kavai Lenrad je dva puta zaredom osvajao trofej namenjen najboljem defanzivcu u NBA. Ove godine Kavaijev defanzivni rejting je lošiji nego prethodnih godina iako je njegova odbrana ostala ista. Kako je to moguće? Lenard je toliko dobar u odbrani da se protivnički treneri odlučuju da igrača kog on čuva ostave u uglu kao mamac i, u suštini, igraju 4 na 4. Međutim, četvorka sa odličnim Grinom, prosečnim Oldridžom i ispodrosečnim Gasolom i Parkerom teško da može da se smatra pouzdanom u odbrani. Svaka ekipa se odlučuje da u prvom napadu p&r-om napadne Gasola i Parkera. Popovo rešenje su preuzimanja i brze rotacije igrača: već polovinom prve četvrtine on menja jednog od svoja dva centra za Dedmonom, odličnim odbrambenim igračom, a često menja i sve igrače iz petorke osim Lenarda. Kada na parketu ima Lenarda, Grina i Simonsa, odbrana San Antonija je elitna. Lenard je najbolji pomoćni odbrambeni igrač u ligi, čime se pokrivaju defanzivni nedostaci Gasola i Oldridža. Ipak, Pop traži od svojih igrača da pre svega brane šut za tri poena i da ne šalju protivničke igrače često na liniju slobodnih bacanja. Takva odbrana zasniva se na neprestanom preuzimanju i međusobnoj komunikaciji svih igrača. Lenard i Grin su odlični u preuzimanju ali ova defanzvina taktika ponekad dovodi centre u tešku situaciju ili u opasnost da budu poniženi:

Klipersi su umeli da iskoriste svaki mismeč koji bi im se ukazao, zato su dva puta pobedili Sparse ove sezone, ali protiv Toronta (najboljeg napada u NBA) odbrana je besprekorno funcionisala jer je Pop odlučio da njegova ekipa manje preuzima. Defanzivni nedostaci Sparsa najbolje se vide protiv elitnih ofanzivnih timova (Voriosi, Hjuston, Klipersi), pitanje je samo sa kakvim će (ne)standardnim rešenjima Pop izaći u plejofu.

Osim već decenijama dobre odbrane, Sparsi su ove godine zapanjujuće efikasna ekipa. Prvi su u ligi po procentu šuta za tri poena sa 41,5 %. Imaju čak devet igrača koji trojke šutaju preko 40%, ako njim dodamo i Davisa Bertansa, koji ima 39%, onda govorimo o čitave dve petorke igrača koji umeju da šutaju trojke! Po ukupnom procentu šuta Sparsi su sa 48,1% drugi, iza Voriorsa, a po istinskom procentu šuta (TSP) ekipa iz Teksasa nalazi se na trećem mestu, iza Golden Stejta i Hjustona. Napad Sparsa nije atraktivan ali je poput dobro podmazane mašine gde svaki igrač u svakom trenutku zna gde treba da bude i šta treba da radi.

San Antonio ima najboljeg trenera u ligi i daleko najbolji program za razvoj mladih talenata, savršeno skupljaju mrvice koje im ostaju posle gozbe na draftu i uvek nas iznenade sa dobrim igračima za koje niko nije čuo. Pre ili kasnije, kad pišete o Sparsima, nehotično posežete za sledećim pridevima: najbolji, savršen, čudesan, magičan, nestvaran, najlepši, besprekoran itd. Možda je sve ono šta rade Bjuford i Pop u stvari magija, pa je jezik bajke odgovarajući način govora o Sparsima.

Da se vratimo onom neobičnom žanru sa početka teksta. Mogli bismo da kažemo da će San Antonio i ove godine biti uspešan kao što je uspešan već pune dve decenije.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *