Legat Legende

Ništa u životu LeBrona Džejmsa nikada nije dolazilo lako. Na određeni način, LeBron je otelotvorenje američkog sna, a taj put nam je dobro poznat: samohrana maloletna majka, tegobno detinjstvo u siromaštvu, upoznavanje sa sportom, srednjoškolska zvezda, koledž karijera (šalim se, Kralj je taj korak preskočio – mnogi nisu, ali to neće smetati životopisu jednog američkog sna), (pre)velika očekivanja i na kraju – uspeh. Ipak, nijedna karijera nije bila toliko kritikovana, niti praćena žučnim osporavanjem ili uzvicima negodovanja kao što je to bio slučaj sa Kraljem. Zbog fizičke dominacije, kakva nije viđena od Šekila O’Nila, LeBrona nije bilo teško mrzeti, njegova nadmoć uvek je počivala na sirovoj snazi, skočnosti i neverovatnoj brzini, zbog čega ga često porede sa teretnim vozom. Daleko od toga da je Kralj u svemu tome bio nevin: prelazak u Majami je slomio već ranjena srca navijača iz Ohaja, Odluka je unela mržnju u srca svih navijača sa Floride a titula koju je doneo u Klivlend zauvek ga je prenela u onaj deo beskraja gde su legende i mitovi. Rečima jednog drugog velikana, građa od koje su načinjeni snovi – dodajemo, i LeBronova zvezda.

LeBron Džejms je bio slavan još pre nego što je obukao dres Klivlend Kavalirsa, a pri tom nije nikada igrao na koledžu. Dakle, njegova slava prethodila je njegovoj profesionalnoj karijeri. Otuda ne čudi što je njegov put oduvek bio praćen obiljem kritika, omalovažavanja i zluradosti – čak i oni koji su ga osporavali tako su zapravo priznavali njegovu veličinu jer su ga poredili sa Džordanom, Kobijem, Medžikom i Berdom. Pre samo tri utakmice, Džejms je bio poređen sa Viltom Čembrelenom, igračem koji je sinonim za „nestajanje“ u najvećim utakmicama. Tada su mnogi govorili o njegovom legatu: o neverovatno talentovanom LeBronu i „kralju“ Džejmsu, čiji nadimak je po njima bio nezaslužen, a legitimitet osporavan od mnogih. Nakon sedme utakmice, i tripl-dabla kojim je Kavalirse predvodio do titule, LeBronova karijera prestigla je njegovu slavu: kralju Džejmsu sada predstoji put u večnost. Vrata istorije otvorio mu je lično Medžik nazvavši ga jednim od pet najvećih igrača u istoriji košarke.

LeBron Džejms je tri puta ležao na pakretu u finalnoj seriji protiv Golden Stejt Voriorsa. Prvi put bio je „patosiran“ ne samo Džejms, već i ceo tim Klivlenda: posle poraza u četvrtoj utakmici na svom parketu, niko nije davao šanse Klivlendu da će se vratiti u seriju. Cinici i verni navijači ekipe iz San Franciska bi dodali da je Kiki Vandevege, potpredsednik košarkaških operacija NBA lige zadužen za izricanje kazni igračima, mislio drugačije. Supruga Stefa Karija bi dodala da je liga nameštena, itd. – ali to je već druga priča. Drugi put se momak iz Akrona našao na parketu deset sekundi pre kraja sedme utakmice finala. Zakucavanje koje bi zauvek postavilo na poster Dremonda Grina, igrač Voriorsa sprečio je faulom u vazduhu koji je poslao Kralja na parket. Šteta – jer to bi bio jedini odgovarajući završetak veličanstvene partije. Lebron se, sa bolnom grimasom na licu, držao za šaku nekoliko sekundi a onda je ubacio jedno od dva slobodna bacanja.

Zakucavanju koje se nije dogodilo a koje bi predstavljalo vrhunac jedne neverovatne karijere (koje bismo pamtili kao Džordanov poslednji šut protiv Jute ’98, Medžikov horog preko Mekhejla u četvrtoj utakmici finala ’87, trojku Reja Alena u šestoj utakmici protiv Sparsa 2013, Džabarov koš u šestoj utakmici finala protiv Seltiksa ’74 itd.) nije se dogodilo zbog faula Dremonda Grina. Zbog tog faula, LeBronov potez sa kojim će otići u večnost biće blokada polaganja Andrea Iguadale, koja se desila minut ranije. Otuda bi trebalo da pišemo Blokada (The Block).

Treći put Kralj je ležao na parketu okružen kamerama, u suzama. Narukvica oko njegove ruke na kojoj je simbolično napisao „Promise“ (Obećavam) sada može da bude u pohranjena u depo ispunjenih obećanja: LeBron Džejms je gradu Klivlendu i Ohaju doneo prvu titulu u profesionalnom sportu posle 52 godine.

Najlepša stvar za momka iz Ohaja je to što je njegova karijera zaokružena i ostvarena u svim aspektima, ali ni slučajno nije završena. Naprotiv. Džejms je četiri puta bio MVP lige i tri puta MVP finala, uz to je osvojio i dva olimpijska zlata i ostaju mu još bar 3 sezone igranja na vrhunskom nivou. Treba ga očekivati u finalu i dogodine.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *