Kraljevo ogledalo

Kada se unervozi najbolji igrač, u Klivlendu se obično dešavaju velike promene: Lebron koristi Tviter da pošalje poruke klubu, izrazi nezadovoljstvo ili dodatno pojasni svojim saigračima šta on od njih očekuje. Još nam je u pamćenju smena Dejvida Blata ili Džejmsova prepiska sa Kevinom Lavom i poruka da se „uklopi“. Kralj je odnedavno opet nezadovoljan prilikama u svom kraljevstvu i nije birao reči da to objavi svetu i generalnom menadžeru Dejvidu Grifinu: „Potreban nam je jebeni plejmejker! Dosad je 2017. bila usrana! Vrhunski smo tim… k…c“. Pošto je prespavao jednu noć, ponovio je svoje mišljenje o Kavsima na Tviteru, ovaj put ne tako „sočnim“ jezikom: „Nisam ljut na menadžment jer Grif i ekipa odlično rade svoj posao. Samo mi se čini da nam treba još nešto da bismo odbranili titulu.“

Kada su pre dvadesetak dana Kavsi doveli Kajla Korvera, svi u ligi su hvalili taj Grifinov potez. Svi, osim Lebrona. „Moramo da uradimo još nekoliko stvari. Treba nam plejmejker“, izjavio je tada Džejms. „Svi u ligi imaju po tri plejmejkera. Mi imamo samo dva“. Tako je Lebron veći deo januara proveo tražeći od kluba da dovede plejmejkera, dok su Kavsi nizali poraze. Najnižu tačku ove sezone dotakli su protiv Pelikansa koji su ih pobedili iako su igrali bez Entonija Dejvisa. Posle te utakmice, Kralj je počeo sa upotrebom skatološkog rečnika.

Ne trebaju nam nikakve napredne statistike da nam pokažu da je Lebron u pravu, sasvim su dovoljne i one tradicionalne. Kavalirsi imaju samo dva igrača koji u proseku beleže više od dve asistencije. San Antonio i Golden Stejt imaju po sedam. Naravno, Lebron je izuzetno nezadovoljan time. Uz to, uprkos tome što je javno govorio da će voditi računa o minutima svog najboljeg igrača, trener Lu je protiv Sparsa Džejmsa držao na terenu 45 minuta. Lebron igra svoju 14-u sezonu, a nakon 6 uzastopnih finala on je ove sezone igrač koji provodi najviše minuta na terenu u celoj ligi! Kavai Lenard je u toj utakmici igrao 46 minuta ali je odmarao dve naredne. Lebron nije. Otišao u Nju Orleans gde je Klivlend odigrao blamantan meč. Još gore, opet je na terenu proveo 44 minuta! Ne možemo da krivimo trenera Tajrona Lua jer Klivlend u 22 utakmice u kojima Kralj nije igrao ima samo 4 pobede. „Sve šampionske ekipe imaju momke koji su spremni da uskoče. Da kucnem u drvo, šta ako se Kajri povredi, ako se ja povredim na dve-tri nedelje?“

Nevolja je u tome što Kavsi u ovom trenutku imaju daleko najskuplju ekipu u ligi: Klivlend za plate igrača izdvaja čak 127, 5 miliona dolara, a plaćaju još 27 miliona na ime poreza na luksuz. Ako pitate vlasnika Kavsa, Dena Gilberta, klub je izdvojio više nego dovoljno novca. Međutim, Lebron ne misli tako. Upravo je gledao kako ih dobijaju „dublje“ ekipe Sparsa i Voriorsa i zahteva od menadžmenta da uradi sve što može da to popravi. „U decembru punim 33 godina i nemam vremena za gubljenje“, poručuje Džejms. Na leto 2015. godine, Klivlend je platio 250 miliona za nove ugovore kako bi Lebron imao u timu dovoljno talenta za pohod na titulu. Zbog toga su Kavsi prošle godine platili 54 miliona dolara na ime poreza na luksuz. Ali, osvojili su titulu a mantra u klubu glasi: zbog Lebrona se sve isplati.

Klivlend će ove godine imati tri igrača na Olstar vikendu i po tome su daleko najbolja ekipa na Istoku. Uprkos tome što ne igraju dobro u januaru, osim u slučaju povrede nekog od glavnih igrača, teško je zamisliti da će neka od ekipa moći da ih ugrozi u plejofu. Klub iz Ohaja ima svoj, već uobičajeno loši januar, a Lebron se žali da oko njega nema dovoljno dobrih igrača.

Ovim i sličnim potezima Lebron unosi nemir u svlačionicu: Kavsi su uneli titulu sa jednim plejom i samo jednim klasičnim centrom (Delavedova i Mozgov su potpuno ispali iz rotacije u Finalu). Ove godine su doveli Korvera, konačno koriste Lava na pravi način, Šampert igra najbolju košarku u karijeri (konačno je naučio da šuta trojke!), Fraj takođe igra odlično, mladi Ligins još uvek nije adekvatna zamena za povređenog Smita ali igra fenomenlanu odbranu, Kajri je jedan od 10 najboljih šutera lige, a Lebron je u decembru igrao kao MVP. Kavsi su, uz Voriorse, bili ubedljivo najbolji tim u NBA do janura: igrali su nesebičnu košarku, sa puno asistencija i šuteva za tri poena (prvi su tim u istoriji koji je vezao dve utakmice sa 20 i više postignutih trojki) i sasvim delovali kao šampionski tim – tim koji sa istim igračima igra još bolju košarku. Sredinom decembra bio je evidentan pad forme ali Klivlend je nekako nastavio da pobeđuje. U božićnjem klasiku, izgledali su kao ekipa koja ima veće srce od Voriorsa i igra šampionski – bili su najbolji kada je to najpotrebnije. Tada u ekipi nije bilo Korvera, niti povređenog Džej Ara ali Lebronu to nije smetalo. Onda je usledila tužna zapadna turneja: tri poraza u 4 utakmice, uz klasični naokaut protiv Dabsa. Tajron Lu nije hteo da kritikuje igrača posle očajnog izdanja protiv ekipa sa Zapadne obale. Umesto toga, pustio im je snimke igre iz prve dve nedelje decembra i ukazao na to da su u januaru oni ekipa sa najmanje asistencija u ligi. Delovalo je, za trenutak, da je Lu uspeo da trgne ekipu ali su ubrzo stigla dva poraza od Sparsa i Pelikansa, u kojima su Kavsi primili 118 odnosno 122 poena. Za dobru odbranu nisu potrebni novi plejemejkeri, postojeći su sasvim dovoljni. Problem je što Džejmsove kritike upućene menadžmentu, posredno pogađaju i njegove saigrače – Klivlend je ove godine bolji tim nego što je bio prošle, ali u utakmicama kada prime preko 110 poena oni imaju skor 7-7, kada protivnika zadrže ispod 100 poena, imaju 12-1. Kraljevi obično dobijaju sve što požele ali problemi Klivlenda su mnogo veći od mesta rezervnog pleja. Možda je vreme da neko kralju donese ogledalo? U svakom slučaju, u Ohaju sve promene počinju sa Lebronom – pitanje je da li će svoju defanzivnu igru, kao i ranijih godina, ostaviti za plejof ili će sa njom početi malo ranije?

Kada je 2014. godine rešio da se vrati u Ohajo, novinari su pitali Džejmsa zašto je odlučio da poslednje godine svoje neverovatne karijere provede  u klubu koji se više puta pokazao nekompetentnim da oko njega okupi ljude potrebne za pohod na prsten. Lebron im je hladno odgovorio: „Verujem sebi. Organizacija me je uvek podržavala i zahvalan sam im za to“. Klivlend je takođe zahvalan njemu za prvu titulu koju je doneo u Ohajo posle 50 godina. Platni spisak najbolje svedoči o tome.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *