Kralj i njegov presto

Nije lako razumeti zašto je odnedavno Lebron u tako lošem raspoloženju: Klivlend je imao (još jedan) loš januar ali je i dalje daleko najbolji tim na Istoku, Kevin Lav i Džej Ar Smit su povređeni pa je lošija forma delom i posledica neigranja svih igrača, a uprkos tome što Kralj tako ne misli, Kavsi su, posle Golden Stejta, najtalentovanija ekipa lige. Džejms se nedavno upustio u nepotrebne rasprave sa Čarlsom Barklijem – on sa dobrim razlozima nosi nadimak Veliki Brbljivac – i Filom Džeksonom. Barkli je, po ko zna koji put, osporio današnje zvezde i njihovo ponašanje, a Lebron mu nije ostao dužan. S druge strane, Fil Džekson je imao jednu krajnje neumesnu, latetntno rasističku opasku na Kraljev račun i nije se potrudio da svoju brljotinu malo ublaži. Lebron je imao pravo da im odgovori, štaviše, njegovi ad hominem argumetni stoje: Barkli je poslednji čovek koji bi trebalo nešto da govori o drugima, ali Džejmsova nervoza nije prouzrokovana mišljenjem Velikog Brbljivca ili neprimerenim opaskama Zen Majstora [1]Interesantno, ova dvojica su prošle godine osporavili Stefa Karija, istina koristeći drugačije argumente. Fil je tvrdio da smo već videli nešto poput Stefa, poredeći ga sa Mahmudom Abdul-Raufom (???), a Barkli i dalje ostaje pri tvrdnji da šuterski timovi ne uzimaju titule i da je Klej Tompson bolji igrač od Karija (???). Obojica tvrde da je u “njihovo” vreme igra bila bolja a igrači čvršći. O besmislenosti njihovih stavova izlišno je raspravljati..

Raspravljati o tome da li Lebron ima pravo i da je bilo krajnje vreme da neko Barkliju odgovori – što je recimo stav Dvejna Vejda – zavodi sve ljubitelje NBA na pogrešan pravac: Lebron je bio osporavan otkako je došao u ligu, a danas, kada je po opštem konsenzusu jedan od pet najvećih igrača u istoriji, nema potrebe da se osvrće na lavež medija. Medijski psi neprestano laju, ponekad i ujedu, a Lebron je svojim gnevim odgovorom Barkliju uradio najgoru moguć stvar: okrenuo se i ujeo je psa. Sva halabuka koja je usledila promašuje suštinu jer uzrok Lebronove frustracije nisu Barkli i Fil Džekson. Nisu to ni generalni menadžer Kavsa Dejvid Grifin ili vlasnik kluba Den Gilbert, jer oni su ispunili sve Kraljeve želje i spremni su da to čine i dalje.

Istinski uzrok bujice Kraljevog gneva su Golden Stejt Voriorsi, tačnije Kevin Durant. Klivlend je nekako uspeo da dobije božićnji klasik iako su u zadnju čevrtinu ušli sa 14 poena zaostatka, ali u januaru su dobili po njušci jer su ih Dabsi rasturili sa preko 30 poena razlike. Taj meč pokazao je Džejmsu da Klivlend jednostavno nema dovoljno talenta da se nosi sa Goldenom Stejtom u finalnoj seriji a još bolnije je bilo saznanje da je Kevin Durant u ovom trenutku najbolji igrač lige!

Lebron je u svom legendarnom pismu napisao da mu je najveća želja da titulu donese u Ohajo – u čemu je uspeo ali je u prirodi kompetitivnih igrača, posebno onih najvećih, da žele još. Kada je prošlog juna osvojio titulu, Lebron je počeo otvoreno da govori o nečemu što je uvek bilo prisutno u njegovim mislima ali je izgledalo toliko neprikladno da je bilo duboko zatrpano  ispod „skromnijih“ želja – Džejms je pričao o stizanju Majkla Džordana. „Moja motivacija je duh za kojim jurim. Taj duh je igrao za Čikago. Želim da stignem jednu takvu veličinu. U pitanju je ista stvar kao kada neko sebi odredi cilj i pokušava da ga ostvari. To je samo moj lični cilj“. Teško da možemo da se složimo sa Kraljem i konstatacijom da se radi samo o njegovim ličnim planovima.  U pitanju su tron i nasleđe najvećeg košarkaša u istoriji, a da bi Lebron uopšte mogao da se poredi sa Njegovim Letećim Visočanstvom mora da osvoji još par titula jer „jedna za Ohajo“, nije dovoljna.

Pošto je u junu 2016. Lebron  odigrao verovatno tri najbolje partije u karijeri u velikim finalima, izgledalo je da poređenje sa Džordanom nije sasvim besmisleno. Međutim, Voriorsi su sa dolaskom Kevina Duranta postali toliko bolja ekipa da će u ovogodišnjem finalu (svi se navikavamo da je to izvesno) biti apsolutni favoriti uprkos tome što je Džejmsov skor u dirketnim duelima sa KD-om 17:4. Durant je mlađi i, u ovom trenutku, bolji igrač od Kralja – ako Dabsi pobede u junu to će samo biti predaja trona najboljeg igrača lige u ruke KD-a, nešto što svi vide kao nesumnjivu činjenicu ali treba biti oprezan: prošle godine Kari je bio ubedljivo najbolji igrač lige do plejofa a Lebron je u finalu podsetio sve ko je najveći igrač lige. Naravno, titula najboljeg igrača regularne sezone sa tim nema nikakve veze: ove sezone MVP trofej će najverovatnije pripasti Hardenu ili Durantu, ali da bi neko zbacio Kralja sa prestola, mora da ga pobedi u finalu [2]Tokom priprema za OI u Barseloni ’92 Majkl Džordan je primetio Birda i Medžika u prijateljskom razgovoru. Prišao im je, zagrlio obojicu i u svom stilu rekao: “Momci, dobro je što ste zajedno, hoću da vam kažem da je u grad stigao novi Šerif!”. Naravno, Džordan je prethodne godine pobedio Medžika u velikom finalu a Olimpijada mu je poslužila da potvrdi status najboljeg igrača lige. Te godine uništio je Klajda Drekslera u finalu jer su mediji pisali da mu je Nebeski klizač ravan.  Anegdotu o novom Šerifu, uz prepoznatljiv osmeh, ispričao je Medžik Džonson!.

Prethodne dve sezone, veliku ulogu u finalnoj seriji imale su povrede ključnih igrača. Nije nemoguće da tako bude i ove sezone, ali veće su šanse da će povređeni biti Kavsi: Lebron je igrač sa najvećom minutažom u ligi, Kevin Lav je povređen četvrti put u zadnja dva meseca, Irving je igrač koji nikada nije odugrao celu sezonu a Džej Ar Smit zbog slomljenog palca pauzira do početka plejofa. Klivlendu je potreban još jedan centar i rezervni plej, a Lebron mora da pokriva obe pozicije iako ima 32 godine – zato ima i toliku minutažu. Protiv Dalasa je gledao Jogija Farela, kog su Mavsi doveli iz D-lige, kako sa 19 poena pomaže svom klubu da pobede šamipiona. Kralj dobro pamti 2014. i seriju protiv Sparsa u kojoj Majami nije imao nikakve šanse: Dvejn Vejd je te godine propustio 28 utakmica, a Hit je morao da pusti Majka Milera iz finansijskih razloga. Sve to je vodilo do gaženja od 4:1 u finalu. Džejms ne želi da se opet nađe u toj situaciji.

Barkli je samo odabrao loš trenutak da prozove Lebrona jer je Kralj ovih dana rđavo raspoložen i spreman je na svađu. Den Gilbert i Dejvid Grifin će dati sve od sebe da mu udovolje u pogledu rezervnog pleja. Džejms zna da rezervni plej nikako neće biti ključan za pohod na titulu, ali bilo bi dovoljno da ga odmeni na 5 minuta kako bi odmoran i spreman dočekao plejof. Ako Kralj (i) ove godine uspe da pobedi bolju ekipu, onda bi njegov lični cilj – stizanje najvećeg košarkaša u istoriji – bio nadohvat ruke.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fusnote   [ + ]

1. Interesantno, ova dvojica su prošle godine osporavili Stefa Karija, istina koristeći drugačije argumente. Fil je tvrdio da smo već videli nešto poput Stefa, poredeći ga sa Mahmudom Abdul-Raufom (???), a Barkli i dalje ostaje pri tvrdnji da šuterski timovi ne uzimaju titule i da je Klej Tompson bolji igrač od Karija (???). Obojica tvrde da je u “njihovo” vreme igra bila bolja a igrači čvršći. O besmislenosti njihovih stavova izlišno je raspravljati.
2. Tokom priprema za OI u Barseloni ’92 Majkl Džordan je primetio Birda i Medžika u prijateljskom razgovoru. Prišao im je, zagrlio obojicu i u svom stilu rekao: “Momci, dobro je što ste zajedno, hoću da vam kažem da je u grad stigao novi Šerif!”. Naravno, Džordan je prethodne godine pobedio Medžika u velikom finalu a Olimpijada mu je poslužila da potvrdi status najboljeg igrača lige. Te godine uništio je Klajda Drekslera u finalu jer su mediji pisali da mu je Nebeski klizač ravan.  Anegdotu o novom Šerifu, uz prepoznatljiv osmeh, ispričao je Medžik Džonson!