Ko je (ipak) najbolji na istoku?

Samo dve utakmice plejofa su bile potrebne pa da svi shvate ko je najbolja ekipa na Istoku i da se svi dušebrižnici i LBJ hejteri uvere da je sedmo Kraljevo finale izvesno.

Kavsi su ušli u postsezonu sa najlošijim defanzivnim rejtingom koji je aktuelni šampion imao na početku doigravanja (Lejkersi su držali prvo mesto još od 2001 god.) i dali povod da se celokupna košarkaška javnost zapita šta se dešava sa aktuelnim prvacima. Ulje na vatru su dolivali i odmori koji su u poslednjih mesec dana uzimale zvezde tima, a samo par „nas“  se borilo da objasni ljudima da je ovo 14. sezona nekima od njih, 7 uzastopni pohod u finale, broj odigranih minuta do tada sa toliko godina, da je cela ekipa matora i da im treba malo predaha, da napad funkcioniše sasvim OK i da se vidi da odmaraju u odbrani i da izbegavaju preteran kontakt da bi izbegli povrede.

Onda su se desile dve utakmice protiv Pejsersa i sve je došlo na svoje. Napad je kliknuo, odbrana se drastično popravila u svim, osim četvrte četvrtine prve utakmice. Naravno da svi znamo da je, kad on to hoće, LeBrona jako teško zaustaviti a na to treba i dodati da  ekipa koja je izgrađena oko njega igra na vrlo visokom nivou.

U utakmici broj jedan, na fenomenalnih 12 asistencija, od kojih su 6 završene pogodcima za tri poena, dodao  i 32 poena, šutirajući 12 od 20.

Utakmicu broj dva, iako su Lav i Irving postigli više poena, na svojih 25 – 10 – 7, dodao je i 4 blokade i 4 ukradene lopte i svima stavio do znanja da je sezona samo zagrevanje za pravu stvar u plejofu i da sa 33 godine mu treba malko više odmora.

Prvi put od kako su se okupili, Lav, Irving i Džejms su postigli po barem 25 poena, pokazavši svima koliki je u stvari potencijal ove velike trojke, i zašto kontinuitet kvaliteta u defanzivi i nije toliko bitan ove sezone.

Trenutno nijedna ekipa u konferenciji ne poseduje kombinaciju napada i odbrane koja bi, čak bi se usudio i da kažem, usporila Konjanike.

Ako uzmemo u razmatranje Boston, mislim da ne poseduju dovoljno talenta da učine seriju zanimljivom. Seltiksi su i pre ove, ispostaviće se tačne tvrdnje, viđeni kao najslabiji osvajači konferencije u skorijoj istoriji, pa pobede čudne ekipe Čikaga potvrđuju sumnje da Boston može da ozbiljnije pripreti šampionu.

Druga ekipa, ako se sagleda sezonski deo prvenstva, koja je trebalo da bude pretnja braniocima, je počela plejof u vrlo poznatom maniru, pa tako imaju 9 uzastopnih izgubljenih utakmica na početku doigravanja. Ludi Grk i ekipa su sa lakoćom zaustavili ekipu iz Kanade, vodeći u pojedinim trenutcima i 19 poena.

Odbrana, ojačana dovođenjem Serža Ibake i P.J. Takera, je tek u drugoj utakmici pokazala da može da se bori sa nekonvencionalnim petorkama Milvokija. Ukoliko Lauri i DeRozen ne budu uspeli da podignu igru na nivo na kojem su to činili u sezoni, mislim da Kralj i družina imaju otvoren put u veliko finale.

Nije šampionski tim bez mana. Daleko od toga. Još uvek nismo videli tu lock down odbranu koja im je donela prsten prošle sezone, a možda ako uzmemo sve ostale timove nemaju ni razloga za takvu angažovanost.

Trebalo nam je samo dve utakmice da toga budemo svesni.

Viktor