Kad procenti kolo vode… Klejove muke sa brojevima

Teško je naći opušteniju zvezdu u NBA od mlađeg “brata sa dna mrežice”. Klej Tompson pojma nije imao da nije izabran ni u jedan od tri idealna tima dok mu to nisu saopštili reporteri prethodne nedelje. Par minuta ranije, Stef Kari i Kevin Durant gledali su papir sa idealnim petorkama, a najveći lajavac Kalifornije – to se dalo naslutiti – Dremond Grin već je imao spremno mišljenje. Zbunjeni Klej brzo je dao odgovor: “Fino… Ne, u redu je… Nije velika stvar”. Grin je za to vreme pričao i pričao, Kari i KD su već šutirali na koš, a Klej je smogao snage da slegne ramenima i pridruži im se.

Tompson ima loš plejof – nekada zastrašujući “brat sa dna mrežice” postao je četvrta opcija Voriorsa u napadu, olstar igrač koji ne može da pogodi otvorene šuteve u tranziciji koji su bili integralan deo najboljeg napada u istoriji moderne košarke, neumorni bek koji se neprestano kreće i ubacuje iz leđa protivničkim odrbanama ali bek koji promašuje šuteve iz reketa, senka spostvene senke…

“Čini mi se da igram dobro na obe strane terena. Naravno, voleo bih da češće šutiram na koš, ali to je košarka. Zbog par velikih utakmica ili nečeg sličnog. Ali, ne smeju da vas zavaraju procenti, posebno kada pobeđujete. Moram da nastavim sa uspešnom igrom, da se trudim i sve drugo će doći na mesto”, izjavio je Klej. Znatiželjni novinari pitali su ga zatim da li se radi o mehanici šuta (“Ne!”), da li je u pitanju kvalitet šuteva koje uzima (“Nije!”), da li zna šta se dešava (“Nije nikakva tajna, posebno kad ste neporaženi. Mnogo gore bi bilo kad bismo gubili”). Većina NBA igrača pokazala bi nezadovoljstvo ili bar nešto frustracije zbog loše forme ili činjenice da ne dobija isti broj šuteva kao tokom karijere. Međutim, Tompson je svestan da u ovoj fazi sezone ne može mnogo toga da uradi. Usotalom, Kari i KD uvek ističu da nimalo ne brinu za njega – kao da znaju da će Klej biti tu kada bude trebao svom timu. S druge strane, Tompson bi učinio najgluplju moguću stvar ako bi zahtevao više šuteva u situaciji kad je Golden Stejt izgubio samo jednu utakmicu u dva poslednja meseca. Tompson igra sjajnu odbranu – u seriji protiv Sparsa uništio je potencijalno nezgodnog Petija Milsa – i to je ono što je njegovoj ekipi u ovom trenutku najpotrebnije, posebno u seriji protiv vladajućeg šampiona kada će njegov defanzivni učinak na sjajnom Kajriju Irvingu možda biti presudan za ishod velikog finala.

Možda je malo preterano pričati o problemima jednog igrača u situaciji kad je ekipa istorijski uspešna, ali prošlogodišnji epki kolaps opominje da su detalji presudni u osvajanju titule. Stiv Ker je par dana posle sedme utakmice prošle godine s razlogom izjavio: “Teško je pričati igračima – Ne smemo da pravimo iste greške – dok postavljate NBA rekord po broju pobeda”. Zato je Klejov lošiji učinak u plejofu, ipak, itekako važan. Pitanje da li će Tompson postizati 22 poena po meču, uz procenat šuta za tri preko 42% ili će biti na oko 14 poena i 36% može da odluči pitanje pobednika. Naravno, odlična odbrana se podrazumeva.

Ker je mislio na izgubljene lopte i stagnantni napad koji je usporio kretanje igrača i Voriorse naterao da igraju jedan na jedan: to ne samo što nije njihova igra, već su u tom segmentu Kavsi bili bolji. Ove sezone, Voriorsi gotovo da nemaju slabe tačke, osim Tompsonove upadljivo loše forme.

Koliko je loš Klej u ovogodišnjem plejofu?

Možemo da uporedimo Klejov učinak po utakmici iz regularne sezone sa ovim u plejofu:

Regularna sezona Plejof
broj šuteva iz igre 17.6 13.9
ubačeni šutevi 8.3 5.3
poeni 22.3 14.4
procenat za dva 51.6% 39.6%
procenat za tri 41.4% 36.4%
pravi procenat šuta 59.2% 48.5%
stepen korišćenja 26.1% 20.9%

Odmah u oči upada da je Klejov procenat šuta za tri poena pa na prosečnih 36%. Nevolja je u tome što Tompson nije prosečan NBA igrač već jedan od najboljih šutera u istoriji igre, ali niti dobija dovoljan broj lopti niti ih pretvara u poene kao što jednom superstaru dolikuje. Posebno slab je šut za dva poena, gotovo neobjašnjivo loš za nekoga ko se često ubacuje pod koš odakle su inače uvek visoki procenti šuta. Deluje kao da je Klej izgubio osećaj kad treba spustiti loptu na tablu – razume se, zasluge za to idu i na račun visokih igrača Jute i San Antonija koji su ga često u tome onemogućavali. Klej je često pokušavao da igra protiv nižih igrača na niskom postu ali u tome nije bio uspešan. Tompson nikad nije bio naročito dobar u igri jedan na jedan ili u situacijama kad sam mora da kreira svoj šut. Kari, Grin i KD dobro znaju da Klej ne dobija dovoljno šuteva ali Tompson mora da koristi otvorene prilike koje dobija. Trenutno on ni najmanje ne podseća na igrača koji je prošle godine pogodio 11 trojki u šestoj utakmici protiv Oklahome. Stvar je u tome što je Golden Stejt ove godine toliko bolja ekipa da im takve Klejove partije nisu ni potrebne.

Ovaj negativni trend njegove forme, ipak, krije i jednu po njega nepovoljnu tajnu. Naime, Voriorsi igraju bolje kad je Klej njihova treća ili četvrta opcija u napadu. Tačno je da je Tomspon ove sezone – uprkos tome što im se priključio najbolji strelac savremene košarke – imao bolji prosek poena nego prošle godine, ali cenu za to što je on uzimao isti broj šuteva kao i ranije platili su Stef Kari i KD – koji povremeno nisu ličili na sebe jer nisu imali dovoljno loptu u svojim rukama. U plejofu je napokon sve došlo na svoje mesto jer Kari i KD nikada nisu zajedno izgledali bolje. Ovaj put, cenu je platio Klej. Moguće je da će u finalu Grin uzimati manje šuteva – mada se na to ne bi trebalo kladiti, “Najbrži brbljivac na Zapadu” mogao bi da dobije još veći broj šuteva usled udvajanja Karija – i da će Klej dobijati više prilika za šut. Ipak, za ekipu bi najbolje bilo da Tompson pogađa otvorene šuteve, posebno trojke, i da igra kvalitetnu odbranu na Irvingu. Kajri je poznat kao defanzivac koga je lako uhvatiti “na spavanju” a i kad je budan njegov učinak nije mnogo bolji. Klej će svakako imati dosta šansi da takvu neobaveznu odbranu kazni. Na njemu je da to iskoristi.

Na kraju krajeva, ipak se radi o momku koji je postigao 60 poena za samo 29 minuta.

Procenti dolaze kao posledica dobre igre, ne obratno. Zato Klej treba da brine o svojoj igri a statistika neka brine sama za sebe.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *