Kad ćutanje govori više od 1000 reči

Posle kilave pobede nad Bruklinom nije bilo naročitog veselja u svlačionici Voriorsa, čak je i poslovično brbljivi Dremond Grin bio bez komentara. Nakon utakmice koju je Golden Stejt igrao bez Kevina Duranta (bio je odsutan zbog povrede šake), mogli bismo da kažemo uz podosta sarkazma – i bez Grina. Dremond je protiv najlošije ekipe u ligi igrao samo 23 minuta uz očajan šut iz igre 1/10. Osećaj u svlačionici posle utakmice bio isti kao kada uđete u sobu nakon duge i glasne svađe. Golden Stejt se zvanično kvalifikovao za plejof ali niko se nije radovao. Grin se usiljeno osmehivao, Stiv Ker je na licu imao stgnut osmeh, ali veselja i priče nije bilo. Po svedočenju novinara iz zaliva San Franciska, to mora da je bio prvi put da je Grin odbio da govori sa medijima posle utakmice. Ker na redovnoj konferenciji za novinare nije hteo mnogo da priča o Grinu: “Jednostavno, ovo nije bilo njegovo veče”, izjavio je koncizno. Naravno, Ker je koncizan samo u retkim situacijama…

Ker je morao da saopšti Brajantu Veberu, samo par sekundi pre ulaska u sobu za medije, da mu neće ponuditi novi desetodnevni ugovor što ni u kom slučaju nije bio popularan potez u svlačionici Dabsa. Međutim, Bob Majers i ostali uvereni su da će im Hoze Kalderon – za koga se očekuje da će uskoro postati slobodan agent – biti bolja opcija na mestu trećeg plejmejkera u plejofu, posebno zbog Veberove loše igre u napadu. Kalderon je očajan u odbrani ali je odličan šuter za tri poena, zna da doda loptu i mogao bi da bude dragocen dodatak Kerovom sistemu u dva-tri krucijalna minuta velike plejof utakmice. Ipak, Veber je bio dobro prihvaćen u svlačionici jer je igrao odličnu odbranu što je osobina koja vam uvek donosi poštovanje od strane saigrača. Kalderon je takođe poznat kao dobar saigrač i ostaje da vidimo kako će se sve u vezi sa njim završiti.

To nije način na koji Voriorsi obavljaju svoje poslove sa igračima – ničeg što bi slutilo da su svetlosnim godinama ispred nije bilo – i moguće je da je Kerova vidljiva uzrujanost poticala odatle; Veber je još bio u svlačionici kada je novinarima omogućen pristup ali on nije hteo ništa da komentariše.

No, bilo je nečega neobičnog  u tišini koja je okruživala igrače posle utakmice sa Bruklinom – čudna atmosfera pred početka dugog puta na Istok.

Grinova smanjena uloga u večeri kad Ker nije mogao da računa na Kevina Duranta zbog povrede time postaje još čudnija jer je Golden Stejtu bilo potrebno da nadomesti odsustvo njihovog najboljeg igrača ove sezone. Nekako su uspeli da pobede zahvaljujući tome što su Kari i Tompson bili odlični ali utisak gorke pobede ipak se zadržao.

Najverovatnije da je uzrok loše atmosfere, uprkos rutinskoj pobedi, posledica sukoba između Kera i Grina – moguće zbog Dremondove mlitave igre i Kerove reakcije na nju. Ako bismo nastavili dalje ovom stazom – mada valja biti na oprezu, jer je februar mesec kad se priče, u nedostatku boljih, često izmišljaju – možda sve ovo ima veze sa Kerovom odlukom od pre par večeri kad je igračima rekao da se od tog trenutka suzdržavaju od komentarisanja suđenja i ulaženje u sukob sa sudijama – Ker nije izuzeo sebe iz tog plana – a Grin je iste večeri dobio tehničku zbog toga što je mislio da mu je prestrogo dosuđen faul. Posle toga je još malo podviknuo na Kera. Verovatno je ova neobična utakmica bila nastavak njihove rasprave “drugim sredstvima” jer se Grin osetio prozvanim posle Kerovog govora o novom odnosu prema sudijama. Možda ovo zvuči pomalo nategnuto ali donekle ima smisla. Sve ovo može da nestane za tili čas – Ker i Grin su imali sukoba i ranije, najčuveniji je bio onaj sa poluvremena prošlogodišnje legendarne utakmice iz regularne sezone protiv Oklahome – jer su njih dvojica uvek brzo nalazili zajednički jezik. Ker je nedavno u jednom razgovoru istakao da mu je mnogo lakše sa Grinom ove godine, mada je dodao da je lakše izlazio sa svoje troje dece nego sa Dremondom… Nije neobično da se dva najglasnija člana Voriorsa ponekad sukobe, to se već dešavalo u prošlosti, da se stvari malo zagreju i ostanu takve neko vreme a da se onda sve vrati u normalu. Ne postoji nijedan dokaz koji ukazuje na to da će ovaj put nešto biti drugačije. Ali, utakmica protiv najgoreg tima lige, nepotrebno je bila kompetitivna da sredine zadnje četvrtine i osećalo se da nešto nije u redu.

Kera su čak pitali da li je tokom utakmice obavestio Dremonda da ne igra dobro. “Nisam, stvari prosto nisu išle onako kako smi mi planirali pa sam hteo da probam sa drugom rotacijom”, odgovorio je. “Činilo mi se da je pravo veče da pokušam nešto tako. Makadu je ušao i dao nam je dobru energiju. Ništa naročito se nije desilo”.

-Da li verujete da Dremondova loša igra u napadu ima veze sa njegovim sveukupno lošim stavom?

“Mislim da nismo dobro dodavali loptu u zadnjih nekoliko utakmica”, odgovorio je Ker. “Protiv Klipersa smo imali sjajnu treću četvrtinu, ali ni tad nismo imali naročito dobar protok lopte. Moramo to da radimo mnogo bolje. Moramo da na početku utakmice obezbedimo napade sa bar pet-šest dodavanja kako bismo ustanovili dobar protok lopte i ušli u ritam jer to pomaže svima”.

Nesumnjivo, Grin neće postati zreliji odmah posle Kerove odluke da mentalno spremi ekipu za ono što će ih čekati u maju i junu. Možda su ovakvi koraci nužni da bi Grin shvatio da “srce” nikada samo ne osvaja titule. Potrebna su disciplina i pamet. Upravo ono što njemu tako često nedostaje…

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *