IT

Došao je trenutak kada konačno možemo da počnemo sa analizama trejda između Bostona i Klivlenda, a da bilo ko može da podkopa naše dokaze sa onim starim – rekla kazala. Sva mišljenja iznešena do pre utakmice Konjanika i Blejzersa su se zasnivala na fantazijskim kalkulacijama podkrepljenim  miksom individualnog košarkaškog znanja i iskustva i projektovana kroz prizmu navijačkih afiniteta prema jednoj ili drugoj franšizi.

Iako Ujka Dru već izvesno vreme prži mrežice u zelenoj uniformi, i ako sample size nije ni malo zanemarljiv, zbog povrede Gordona Hejvorda moramo da kažemo da ipak nemamo kompletnu sliku o pravom stanju stvari u Bostonu, dok smo na drugom kraju pomenutog trejda konačno dočekali da vidimo kako bi mogao izgledati atak kompletirane konjice.

Ajzeja je na svom debiju odigrao paklenih 19 minuta, i za to vreme ubacio 17 poena i podelio 3 asistencije, šutirajući 50% iz polja i 37.5% za  poena. Prvo što se dalo primetiti je način na koji je igrao a koji je odisao odsustvom suzdržanosti i nesigurnosti (dakle nije bilo ono kao polako ću da uđem u ritam pa ću da dižem formu), gde je svaka situacija izgledala kao da pauze nije ni bilo. Sve što mu je odbrana Portlanda dala on je to i uzeo sa vidljivom dozom samopuzdanja. Treba naglasiti da je u prva tri prodora tri puta završio na podu a sve kao posledica izuzetno jakog kontakta sa igračima koji su bili u tom trenutku na njemu. Kuk je izdržao vatreno krštenje.

Nekoliko stvari je Lend dobio sa Ajzejom, a krenućemo od Kraudera. Prva akcija u kojoj je IT vodio loptu odigrana je na Džeja, u kojoj je ovaj fintirao šut za tri poena i probio do koša. Energija koja se osetila u ovim momentima u ovom momku je konačno podsetila na onog igrača kakav je bio u Bostonu. Krauder je konačno odigrao sa mnogo više agresivnosti, odlučnosti i naravno kvaliteta, donoseći mnogo bolje odluke na terenu, kako ofanzivno a naročito defanzivno. Sve je ovo rezultat igre dva igrača koji znaju kako ko razmišlja i šta je kome jača strana. IT je alfa, svojevrstan sistem za sebe kome nije potrebno da neko odigra za njega, dok Krauder direktno zavisi od drugih igrača. Odmah se videlo da ta veza iza sebe ima priču.

Ajzeja je jedan od najboljih penetratora prve linije odbrane i neko ko veoma lako pravi prednost driblingom, i ovo će u velikoj meri rasteretiti LeBrona u kreiranju napada. Ono što smo odmah mogli primetiti je manja pažnja odbrane na Džejmsu, što je ovaj iskoristio za nekoliko utrčavanja u srce reketa gde bi ostao 1 na 1 sa defanzivcem a što je gotovo nemoguće braniti. Ako i dalje govorimo o konpatibilnosti ova dva igrača, treba naglasiti da je IT izuzetno dobar spot up šuter tako da je LBJ dobio još jednu dalekometnu opciju.

Mid range je još nešto što ide u paketu sa Tomasom. Svaki put je pogodio sa poluodstojanja posle odigranog pik and rola, i mislim da će ovo biti intezivno korišćeno u budućnosti. Napad sa poluodstojanja Klivlend do sada nije imao, niti tradicionalno igranje pika. Navala se svodila na to da Kralj iz izolacije krene na unošenje odbrane pod koš, pri čemu bi sa drugim parom očiju smeštenih na temenu skenirao otvorene šutere kojima bi delio izlazne pasove. Kada razmišljam o piku koji igra Ajzeja, nisam siguran da u ligi postoji centar koji bi se odvažio i sa uspehom prišao na nešto agresivniju odbranu a da to ne plati sa lakim poenima ili kompletnim preuzimanjem odbrane gde bi se otvorila mogućnost za otvoren šut posle prvog ili drugog ekstra pasa.

Kako je i sam naglasio više puta kao jedan od ciljeva , IT je u ovih 19 minuta  pokazao da će ubrzati igru Klivlenda, a ovo je najbolje iskoristio jedan od najboljih back door cuter-a, DW. Implementacijom IT u petorku, interesantno će biti videti šta će se desiti sa Flešom. Sa povratkom Ajzeje kao izuzetno dobrog trojkaša, Vejdova ne zainteresovanost za ovaj aspekt igre više neće biti problem, i mislim da će se mirne duše JR preseliti u drugu petorku (sasvim zasluženo).  E sad, ostaće pitanje narušavanja najbolje druge petorke u lige i kakve posledice to može da ima.

Što se tiče problema, odbrana je sigurno nešto što je uvek bilo pitanje, kako u vezi Tomasa, a tako i Konjanika kao ekipe. Ajzeja sa svojih 170cm je sigurno nešto što treba napasti, ako ne u izolaciji, onda svakako na strani gde je on strong side defender. E sad, da li će on uspeti u toj meri da ofanzivno rastereti Džejmsa pa da ovaj opet preuzme nešto veću količinu odgovornosti u odbrani, i da li će prisustvo starog prijatelja uticati dovoljno da iz večeri u veče viđamo Džeja u ulozi defanzivnog stopera, ostaje da se vidi.

Generalni problem koji Kavsi imaju je taj što igrači, koji imaju izuzetan ofanzivni kvalitet, nisu dovoljno dobri u defanzivi. Možda bi preciznije bilo reći da projekcije koje ovde pravim ,iznoseći neke moje analize, su koncentrisane na ponovno finale sa Dabsima, i da petorke koje mogu da naškode Voriorsima u napadu u ovom trenutku nisu dovoljno dobre da bi se kvalitetno od njih i branile. Naravno da na istoku ima jako dobrih ekipa, ali ako je suditi po dosadašnjim duelima i ove godine je prošlogodišnje finale sve više izvesno.

Ako neko možda primeti hajp koji imam za Kavse, nije da greši, ali sva moja nadanja su takva da će oni biti konkurentni u finalu ove godine (za razliku od prošle), i da ćemo ove sezone u finalu gledati možda najbolju košarku ikad viđenu.

Viktor

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *