Igre prestola

Ako bolje razmislimo o predstojećem finalu, a izostavimo navijačke simpatije po strani, idealna situacija koja bi mogla da se desi bi bila da Dabsi počiste Klivlend sa 4 – 0. Zašto ovo tvrdim?

Ratnici, u godinama koje predstoje, imaju šansu da postanu najbolji tim koji je ikada sastavljen, a veličinu ovog uspeha dopunili bi sa činjenicom da je svaki ponaosob od njih bio spreman da ode korak unazad što se tiče individualnih dostignuća, a to je  kumulativno dovelo do  toga da se četiri zvezde ne laktaju u trci gomilanja statistike, već su nam  doneli igru punu pasova i asistencija. Opaska da su izabrali „lakši“ put, time što su doveli Duranta, ne pije vodu jer javnost prvo igrače kudi što ne jure titule, a kad oni i krenu u tu trku, opet ih kude.

Prelazak Duranta u GSW je jedino bio dobar za ovaj tim, grad, vlasnika, navijače i…..i LeBron Džejmsa. (!!!???) Da. Dobro ste pročitali.

Kralj odavno ne bije bitku sa Dabsima, i nisam siguran da je to ljudima jasno. Ovo je win win situacija za njega. Izgubiti od verovatno najbolje ekipe u istoriji košarke nije ništa bitno pogotovo sa 33 godine, jer on juri Majkla. Kralj pokušava da bude bolji igrač od pomenutog, i nije da mu ne ide. Već ga je pretekao u broju poena, i kada ljudi kažu da mu je trebalo 3 godine više, ja ću da kažem da mu je trebalo 118 šuteva manje i još ću da kažem da nije „koš igrač“. Do kraja karijere biće bolji i u asistencijama, skokovima, ukradenim loptama. Ako još neko kaže da Majkl ima 6 titula, ja ću da kažem da Rasel ima 11. Ovde se igra igra ko je bolji u košarci, ne ko je šta dostigao. Ne kažem da jeste bolji. Mistika nedodirljivosti Majkla je suviše jaka, i kad je bila stvarana drugačije se pratio i voleo ovaj sport, no fascinacija me obuzima kada pomislim da je neko konačno ušao u konverzaciju. Ono što Leteće visočanstvo sigurno nije uradilo je to da nije pobeđivao šampionske ekipe, i svakako nije pobeđivao ekipe kao što su sadašnji Voriorsi. Pomisao da će Klivlend izgubiti 4 – 0 me ne uzbuđuje previše, mislim da je to izvesnije, dok pomisao da bi možda i mogli da dobiju 4 -3 mi košarkaške živce stavlja u stanje ekstaze. LBJ je najbitniji igrač u ligi trenutno jer je jedini koji možda, a ovo možda je baš baš veliko, dakle, možda može da se suprostavi budućem najboljem timu u istoriji košarke. Ako on nije u stanju da nam pruži bar malo neizvesnosti na parketu, liga u budućih 5 godina neće imati mnogo smisla. U tom duhu ću objasniti i tvrdnju prve rečenice teksta, pa ću da kažem da ako Dabsi počiste Kavalijere, svi all star igrači neće menjati svoje prebivalište jer to neće imati mnogo smisla. Ako Džejms ne može da ih dobije, onda ne mogu ni Batler, ni Hejvord, ni Džordž, ni njih trojica zajedno u jednom timu. Kris Pol i Grifin će ostati u Klipersima jer će tamo uzeti najviše novca, promena sredine ih neće odvesti do titule. Džejms, ako zadrži ovaj nivo igre, nam je jedina nada da budućih 5 godina NBA bude gledljivo i pored toga što košarka u celosti nikada nije bila ovako kvalitetna i atraktivna.

Istina je da je GSW postao bolji tamo gde su već bili jaki i lošiji u onome u čemu su bili „lošiji“. Džejms godinama igra lako sa ekipama koje nemaju rim protector-a i dokazano je nešto manje efikasan protiv timova koje imaju solidnije centre. Sama povreda Boguta u prošlom finalu je u značajnoj meri pomogla ekipi iz Akrona da uzme titulu, a sve zbog činjenice da je LBJ ultimativni mismeč za bilo koga. Igi je u prošlosti mogao bar malo da ga uspori, međutim, što nedostatak prostora za igru nastao dovođenjem KD-a, što to prokleto koleno koje je na izdisaju su ga doveli u stanje neupotrebljivosti protiv znatno slabijih protivnika. Kroz celu prošlu seriju, Kavsi su u proseku išli 25 puta na liniju za slobodna bacanja, dok GSW samo 9, gde se plan da se odigra pik James – Irving gde bi Kari ostao na LBJ u potpunosti sproveo u delo, vrlo uspešno.

Godinama se govori o tome da je Kevin bolji od LeBrona i konačno ćemo imati priliku da to i vidimo. Pritisak je, ipak, na Kevinu. Pitanje je da li će se čuvati međusobno, ja mislim da će LBJ biti stavljen na Kleja, em što je ovaj treća opcija u napadu em što je u lošoj formi, a i na sve treba dodati da ni jedno finale nije ništa posebno odigrao. JR će verovatno biti Durantulin direktan čuvar i ostaviti prostor da Džejms u odbrani radi ono u čemu je najbolji: pomaže sa slabije strane odbrane.

Zatim bih postavio i pitanje kontrole skoka u odbrani. Dve čatvrtine prve utakmice protiv Sparsa otvaraju mnogo pitanja. Tompson i Lav su skakačke mašine, i interesantno će mi biti kako će se super lineup of death boriti za tablu. Nisam siguran da će Grin biti dovoljan, dok je Durant odbranu počeo da igra tek prošle godine i to baš protiv svog sadašnjeg tima. Da li je uspeo da se reprogramira toliko da može da odgovori na sve što će ovakvi Kavsi da donesu na teren ostaje nam da vidimo. Ono što primećujem je da Kevin Lav deluje kao da je našao svoje mesto u timu, svoj mir, i da se dogovorio sa sobom gde je i šta je. Interesantno će biti koga će čuvati u odbrani, moja prognoza je da će biti na Zazi, jer mi Tompson deluje bolji fit da brani Grina oko koga će se cela pik and roll igra vrteti, a Tristan ipak ima nešto bolje šanse u preuzimanju Karija i Duranta.

I ako će duel Durant – Džejms biti najinteresantniji, po mom mišljenju neće biti i presudan.

Kajri Irving, kako se bliži finale, igra sve bolje, dok istorija kaže da njegov sparing partner još nije odigrao dobro u borbi za prsten, a trenutak kada su osvojili prsten ipak je Iguadala bio MVP, 100% zasluženo. Stef nije defanzivac koji može da zaustavi Ujku Drua, no ni obrnuto nije ništa bolji matchup. Osim odluke o tome ko će uzeti prsten, odlučivaće se i o tome ko je i bolji igrač. Slažem se da Stef ima više atributa ali to mora i pokazati u ovom trenutku kada bude najbitnije.

X faktor je nešto što svake godine odluči šampiona. Moj izbor za ovu godinu je Čeni Fraj. Svi znamo da momak nema problem da se nosi sa pritiskom i da ume da pogodi kada je to najpotrebnije. U slučaju da on bude u petorci zajedno sa Lavom, a dotični bude na svom trenutnom procentu ubačenih lopti u koš, dva „visoka“ neće imati baš puno mogućnosti da skupljaju reket, što će ostaviti podijum za Kajrija i Lebrona.

Jedina želja koju imam je da svi budu zdravi sve vreme finala. Hoću da vidim svaki mogući matchup koji će da se dogodi na terenu i želim da ga vidim sa 100% spremnim igračima. Košarka skoro nije bila ovako dobra.

Viktor Sadiković

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *