Deja Vu

Lebron Džejms ima moć Dejvida Koperfilda a ako uzmemo u razmatranje njegov uticaj na Raptorse, jer kada god se sastanu ekipa iz Akrona i Kandski predstavnik, već kao po pravilu ekipa iz Toronta ima tendenciju da nestane sa terena.  

Sinoć, ekipa Konjanika, sa stanjem igrača lošijim nego li Srpska vojska pri iskrcavanju na Krf, je dobila najbolju ekipu Istočne konferencije. Lako. Opet. I kako ceo dan čitam komentare kako je Istok slab, razmišljam kako dotična masa nema pojma o čemu priča i kako se ne razumeju u ovaj naš sport, te da je problem u mech up-u a ne u kolektivnom odnosu kvaliteta. Pa taj Toronto je ove sezone dobio sve najbolje ekipe iz lige, uključujući i Dabse i Rakete, i to nam govori da nikako nisu slabi već naprotiv. Ta ekipa, takva kakva je, je prosto skockana na taj način da im LeBron Džejms nikako ne leži. Zašto?

Ako pogledamo roster ekipe iz Kanade, a pritom želimo da odredimo igrača koji će da čuva Kralja, odabir pada na Ibaku, Anunobija i Sijakama. U poslednje dve utakmice smo došli do saznanja da ni jedan nije sposoban da bilo šta učini po tom pitanju. Anunobi je i dalje mlad momak, koji nema kako fizičke tako ni psihičke snage da izdrži duel sa Lebronom. Svaki put kada bi Džejms krenuo na prodor driblingom, Anunobi bi bio na njemu do prvog koraka na ulazu a onda bi se, pod takvim utiskom sam ostao posle sinoćnjeg duela, predao. Ibaka, sa druge strane ima snage da izdrži fizički kontakt svakako, ali više nije eksplozivan dovoljno (i kada je bio u prajmu je imao problema), te mora da se odluči da li će da se odmakne korak i dozvoli šut, ili će da priđe i rizikuje prodor. Sijakam se ispotavio kao najbolje rešenje, ali ne dovoljno da bi se napravila značajna razlika. Stvar koja se nadovezuje na problem čuvanja Lebrona u situacijama 1 na 1, je i pomoć sa slabije strane jer za njega su potrebna ipak dvojica, koja se ogleda u liku i delu Jonasa Valenčijunasa. Kada je petorka Kavalijersa takva da je Lav na 5, Jonas upada u jednu vrlo nezgodnu situaciju, jer mora da se odluči da li da priđe Lavu koji pretežno visi na trojci, ili da uđe u reket i pokuša da onemogući Lebrona da ide direktno na obruč. Po meni ovo je jedna Luz/Luz situacija. Eksperiment, u kojima bi neko drugi pokušao da čuva Lebrona se završio se spuštanjem  dotičnog na niski post i poentiranje uz faul. Još jednom se ispostavilo kao tačna tvrdnja da Lebrona treba okružiti sa šuterima i cuter-ima, zavaliti se u stolicu i uživati u košarkaškoj predstavi. Grin i Kalderon su u sinoćnem duelu delovao all star igrači, isprativši svaku otvorenu liniju koju je kreirao Kralj, te ubacivši sve otvorene lopte koju su do njih došle.

Dosta o napadu. Hajde da pričamo o odbrani. Malo ću skrenuti sa teme u početku kako bih se opet vratio na priču o Torontu.

Džejms ne igra odbranu je najčešće izgovorena rečenica kada dođe do osporavanja njegove MVP kandidature. Ono što će mnoge iznenaditi jesu epiteti o kojima govori napredna statistika, koja LeBrona svrstava među 30 najboljih defanzivaca lige. Ovo se objašnjava činjenicom da samo njegovo prisustvo na parketu odvraća igrače da krenu na njega, koje u agregaciji sa brojem skokova i po nekom blokadom iz drugog plana dovedu do dovoljnog broja skupljenih poena da se nađe u ovom „elitnom“ društvu. Ono što niko ne kaže je to da uvek čuva najgoreg napadača na terenu. No dobro. Vratimo se na Toronto. Petorka Klivlenda koja je sinoć izašla na parket se ne odlikuje sa izrazitim kvalitetom u odbrani, ali je takođe ekipa koja ne pravi katastrofalne propuste i dozvoljava lake poene, a kao najveću prednost bih izdvojio mogućnost da preuzmu apsolutno sve (bez drastičnog pada u kvalitetu). Ako uzmemo da je njihov napadač najefikasniji sa poluodstojanja, te da nemaju centra koji širi, samo nam se kaže da je Klivlend „napravljen“ da pobedi Toronto.

Bez obzira na ovu utakmicu, kako se približio kraj sezone, počeo sam da po malo analiziram Džejmsa. Što je bolji protivnik, Kralj je sve motivisaniji. Ako govorimo o timovima, rekao bih da ga Raptori i Vizardsi motivišu kao ekipe, a Janis i Simons kao igrači, jer se o njima  priča da su Džejms-lajk.

Kako je zdravstveni konto u Bostonu malo lošiji nego li u Arkonu, te da je Filadelifija i dalje jako mlada a Milvoki „izgublen“ u defanzivnim rotacijama, mislim da će se Kralj još jednom prošetati do svog trona na vrhu Istoka, te da će na Divlji Zapad još jednom pružiti jedinu zabavu po isteku regularnog dela sezone.

Viktor

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *