Čovek od reči i igrač od dela

 

„On nema ego što je potpuno neverovatno“ – Kevin Durant o Kariju

Stef Kari je prošle godine tokom čuvenog sastanka u Hemptonima rekao Kevinu Durantu da ga ne zanima ko će biti glavno lice franšize, ko će dobiti najviše priznanja niti ko će prodati više pari patika. Par dana kasnije Džeri Vest je telefonirao Durantu i ubrzo je KD stigao u zaliv San Franciska.

Kari je prvi deo sezone uglavnom proveo brinući se da li će Durant imati dovoljan broj šuteva, da li se dobro oseća u novom klubu, sasvim zanemarujući svoju igru – što je vodilo do neugodnog pitanja može li Stef ikada više da zaigra na prošlogodišnjem nivou? U zadnjih šest nedelja stigao je odgovor na strepnje navijača kluba iz Ouklenda: kako ste mogli da sumnjate u njega?

Istina, Karijeva nesebičnost i lošija igra u prva dva meseca bili su posledica njegove ličnosti i želje da se prilagodi Durantu. Uz to, trener Stiv Ker takođe je radio sve što je u njegovoj moći da se KD što bezbolnije uklopi u tim, ali je negde usput zaboravio na svog dvostrukog MVP-ja. Sve je kulminiralo na Božić kada je Stef protiv Kavsa imao samo 11 šuteva iz igre, a Ker ga je izveo iz igre u ključnom posedu Klivlenda, da bi zadnji napad išao na Duranta a da Kari nije ni dotakao loptu. Delovalo je da je Stef postao suvišan a njegova frustracija najviše se ogledala u najnižem procentu šuta za tri poena u karijeri. Posle te utakmice, vidno razočarani Stef je rekao da bi voleo da igraju više p&r akcija i da češće ima loptu u rukama. S druge strane, Ker je pretrpeo ozbiljne kritike što je „zaboravio“ na svog pleja i dao je reč da će „pokrenuti“ Karija.

Kada ste poslednji put čuli da je nekog igrača potrebno da terate da bude “sebičniji”? Ker je ubrzo po toj utakmici razgovarao sa Karijem uveravajući ga da je njegova agresivnost potrebna ekipi jer se Voriorsi hrane energijom koju on donosi sa sobom. Ništa manju ulogu u ubeđivanju nije imao ni KD: „Rekao sam mu da ne brine za mene i da igra svoju igru. Ja ću se već snaći. Dobro znam da si ti motor ovog tima. Nisam ovde došao da bi se sve vrtelo oko mene. Budi ono što si. Dugo igram košarku i umem da dajem koševe, znam kako da dođem do lopte.“

Januar je mesec kada nas je Kari konačno podsetio zašto je u protekle dve godine bio najbolji igrač regularnog dela sezone. Protiv Klipersa Stef je postigao 25 poena u trećoj četvrtini (ukupno 43) i pogodio je trojku sa centra: publika je poludela jer se njegova energija prenosi ne samo na saigrače nego i na celu halu. Kada Kari igra na svom nivou, Voriorsi se pretvaraju u kaznenu ekspediciju koja sa lakoćom dobija utakmice sa 20-30 poena razlike. Posle Božića Golden Stejt je postao ekipa koju smo očekivali od dana kada je KD prešao u klub iz San Franciska.

„U nedostatku bolje reči, rekao mi je da budem ko sam i igram agresivno. Takvi razgovori podižu hemiju i grade drugarski odnos, što pomaže da se izgura sezona. Trudili smo se da čujemo šta jedan drugom imamo da kažemo. Nisu to bili sastanci na kojima je bilo nekih otkrovenja. Samo smo iskreno pričali o onome što se dešavalo vodeći računa jedan o drugom. Tokom sezone potrebno je da vas neko malo pogura“, izjavio je nedavno Kari. Kao da je neko iz lige osluškivao došaptavanje dva najbolja igrača Voriorsa – Kari i Durant su proglašeni za igrače meseca januara u Zapadnoj konferenciji.

Ker nije samo održao reč i pokrenuo Stefa, učinio je mnogo više: ustanovio je stabilne rotacije (Durant sada provodi mnogo više vremena na parketu sa Karijem) a tim je dobio konačnu fizinomiju. Ne radi se samo o tome ko je glavni ili najbolji igrač, već o tome da Voriorsi igraju najbolje kada je Kari agresivan što dobro ilustruje statistika da je Golden Stejt ima 19 pobeda i samo 1 poraz u utakmicama u kojima je najviše šuteva uzeo Stef.

Kari je u januaru uzimao najviše šuteva od svih igrača Golden Stejta 19,8 a trojke je šutao 43,6%, a skor 13-2 dolazi kao logična posledica promene u igri Golden Stejta.

„Voleo bih da mogu da osetim, samo jednom u životu, ono što ti osećaš sada. Najbolje što sam ikada mogao bile su 4 trojke iz 5-6 pokušaja“, rekao je, na meču protiv Klipersa, oduševljeni Ker prilikom jednog tajmauta Stefu.

U zadnjih pet utakmica Stef Kari trojke šutira 37-66, čime je svoj ovosezonski prosek podigao sa za njega skromnih 40,1% na 42,1% (prosek u karijeri mu je oko 44%). Protiv Hornetsa Stef je trojke šutao 11/15 i stigao je 39 poena za samo tri četvrtine.

Kari je protiv Šarlota postigao 11 trojki za tri četvrtine, a nestrpljivi novinari pitali su Stiva Kera zašto nije uvodio Stefa u poslednjoj četvrtini, kako bi mu dao šansu da obori sopstveni rekord (13 trojki). „Uh, zaboravio sam da bi trebalo da vodim utakmicu kako bi obarali rekorde“, odgovorio je Stiv Ker. Tu lekciju su Voriorsi, pa i Ker, savladali prošle godine.

P.S. Zlatni novčić koji su Ker i Durant vratili Kariju ima svoje nezgodno naličje: KD je u utakmici protiv Sakramenta, koju su Voriorsi izgubili posle produžetka, uzeo samo 10 šuteva. Durant nijednom nije šutnuo na koš u produžetku a trojke je šutao 0/6. Za to vreme su Grin i Tompson imali čak 40 šuteva na koš. Klej je imao 25 pokušaja, Kari 21, Grin 15, Durant 10 itd. Ona statistika koja opominje da su Voriorsi najuspešniji kada Kari uputi najveći broj šuteva i dalje stoji. Možda je potrebno malo je dopuniti: takođe je potrebno da Durant dobije najviše šuteva posle Karija! Nakon meča Dremond Grin je odmah izjavio da je nedopustivo da KD uzme tako malo šuteva a Durant je izgovorio rečenicu koju je Kari neumorno ponavljao tokom prva dva meseca: “Moram da budem agresivniji i više da napadam koš”. Ne sumnjam da će uskoro neko da postavi pitanje: šta se to dešava sa Durantom?