Brada

U jeku košarkaškog MVP konflikta, dok artiljerijski puk odsek San Francisko bitku bije sa „Le Army Swiss Knife James“ Konjanikom, Brada svojim, naizgled laganim (eurostep) korakom, a ipak brzinom Rakete, ističe svoju kandidaturu za najkorisnijeg igrača ove sezone.

Hajde da svi kobojagi zaboravimo prošlu sezonu, u kojoj ni Harden a  ni ostatak tima Rokitsa nije briljirao. Plejof serija protiv Ratnika u opšte nije uticala na krajnji utisak, gde su izgubili sa 4 – 1 od fenomenalne ekipe Worriorsa, dobivši treću utakmicu sa clutch turn around zgoditkom u poslednjim sekundama utakmice u Hardenovoj režiji (sećate se tog koša – niko mu se nije radovao!). Problem prošle sezona bio je miks loše odbrane a tako i loše atmosfere u svlačionici, a sve se odrazilo zauzimanjem tek osme pozicije na Zapadu.

Za ovu godinu, predviđanja su bila takva da je rečeno, Rakete će imati jedan od tri najbolja napada u ligi i ako defanzivni učinak bude na osrednjem nivou biće sasvim ozbiljna ekipa koja će problem praviti i najboljima. Hjuston trenutno ima skor od 31 -10, rangiraju se kao drugi napad lige sa 114.6 poena i 25.7 asistencija po utakmici, peta su najpreciznija ekipa sa neverovatnih 46.9 % ubačenih šuteva. Naglasiću samo da su i po kvotama napredne statistike kotirani u top tri ekipe lige, međutim sa daljim izlaganjem ove statistike koju razume 0.3% ljudi koji aktivno prate košarku rizikujem da neko ko čita ovaj tekst odustane jer sam počeo da smaram. Elem, uz podatak da su sedamnaesti odbrambeni tim lige, Hjuston Roketsi su trenutno treći najbolji tim u NBA. Očekivano, barem kod mene.

Nekoliko stvari su bile uzrok ovakve revitalizacije franšize. Počnimo od generalnog menadžera tima, gospodina Darela Moreja, po kome je nazvana jedna košarkaška filozofija poznata u užim košarkaškim krugovima, tzv. „MoreyBall“. Ovakav pogled na košarku je proizišao iz detaljne analize napredne statistike, gde se akcenat baca na poentiranje iz šuteva za tri poena, polaganja – zakucavanja i slobodnih bacanja od, po Darelu, daleko atraktivnije ali i rizičnije mid range igre koja je krasila neke prošle zvezde, poput Kobija ili Džordana. Opsednutost ovim, za nekoga ne toliko bitnim, podacima je preneo i na svlačionicu, u kojoj svaki igrač iznad svog ormarića ima monitor sa statistikom koju je zabeležio tokom utakmice. Morej nije slučajno izabrao Hardena kao nekoga oko koga će se graditi tim, jer se Džejms u njegovu viziju perfektno uklapa. Poseduje fenomenalan šut za tri poena ali i pri prodoru odlično pronalazi otvorene šutere, pa nije slučajan aganžman igrača poput Andersona i Gordona. Uz sve to, Hauard odlazi a sa njim i loša atmosfera u svlačionici čime se pravi se mesto za Kvinta Kapelu.  Zatim, Brada fenomenalno probija prvu liniju odbrane i sa lakoćom dolazi do koša, gde lako poentira, a da ne pominjemo katalog poteza kojim može da izvuče faul. I pri najmanjem dodiru po prstima Džejms leti po parketu kao da ga je sam Hulk udario. Brada je u jednoj utakmici postigao 29 poena, od toga 22 sa slobodnih bacanja. U prvoj reklami koju je snimio za Adidas, ako se malo zadubite, u jednom kadru uočićete da piše: „ Trying to score, or get fouled“.

Dolazak Majka Dantonija na mesto glavnog trenera drugi je potez koji je bitno uticao kako na Džejmsovu igru a samim tim i igru tima. Dantoni je na prvoj konferenciji za novinare rekao da će Džejms imati loptu kada hoće i koliko hoće. Usput, Harden je prebačen na mesto plejmejkera. Brada je tako dobio vrlo sličnu ulogu onoj kojju je imao Neš u timu Finiksa tih 2000 tih godina, sa očiglednim razikama u prirodi samih igrača, koji su pod vođstvom pomenutog trenera implementirali tu revolucionarno brzuo pace and space igru i pokazali smer u kom će krenuti NBA karavan. U Dantonijevom sistemu, Brada beleži fenomenalnu statistiku od 28 poena i 11 asistencija po utakmici, sa sve većim brojem triple double-ova u sezoni. Odavno nije viđeno da najbolji asistent lige beleži ovoliki broj poena, što samo govori o kvalitetu igre koju pruža.

Uz sve navedeno, treba reći da Hjuston ima samo jednog All-Star igrača i samim tim njegov doprinos ekipi je značajniji, čime je u mojim očima njegova kadnidatura za MVP titulu ove sezone najozbiljnija. Dobro znamo da ne igra sjajnu odbranu, nije misterija da se ne spušta u stav a sve što pokazuje na parketu nije preterano dopadljivo prosečnom ljubitelja sporta. Treba dati ljudima vremena da se priviknu na njegovu „estetiku“ igre koja je jezivo efikasna. Ukoliko ne dobije priznanje, opet će poneti titulu najpotcenjenijeg igrača lige. U to ne sumnjam.

Viktor Sadiković

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *