Boston Seltiksi – Lepa košarka

Boston Seltiksi igraju košarku koja jako prija oku i prosečnom ljubitelju sporta pod obručima. I kako sam, sad, želeo da napišem kako su uspešan tim predvođen Irvingom, istog sekunda sam se ujeo za taster I, jer to apsolutno nije tačno. U pitanju je sistem. U pitanju je organizacija. U pitanju je mašina koja nema prazan hod. Nije bitan samo šraf mašinerije, bitno je i kako je isti zašrafljen.
Predsezonski bećarluk, skuvan od strane novinara koji od NBA lige žele da naprave Kardašijane, Džerzi šor ili Menjam ženu, sa Kajrijem kao glavnim začinom i celokupnom bulumentom koja se digla oko odlaska iz Klivlenda, se nastavila i posle 5 minuta početka sezone i povrede Hejvorda koja je dodatno podstakla spekulacije i nagađanja da Seltiksi ipak neće biti ni prosečan tim tokom ove sezone. Novinari nisu bili u pravu, Boston igra fenomenalnu košarku bez obzira na sve. Organizacija je uspešna, stabilna, profesionalna i spremna da napreduje. Spremni su na poverenje, spremni su da izađu iz svoje konfort zone, spremni su na teške odluke. I to daje rezultate. Priznajem da sam i ja imao svoje sumnje kada sam video da Ajzeja, Krauder, Olinik i Bredli napuštaju tim. Ovi potezi su značili da se odreklo od mnogo poena, mnogo skokova, ogromne količine kako klač a tako i defanzivnog potencijala. Otišlo se tako daleko da se čak i ispalo i nefer prema jedom od miljenika grada. Ljudi koji vode ovu franšizu su gledali 7 godina u napred. Možda čak i više.
Bred Stivenson je genije od trenera. Iako svi govore kako se liga seli na Point poziciju, istorija je pokazala da bez elitnih krila nema titula. Medžik je poslednji plej koji je svoj tim vodio do šampionata, a svi znamo da je tu poziciju igrao sa telom krila. Zašto ovo govorim? Zbog Džejsona Tejtuma. Momak iz St. Luisa, sa svojih 19 godina igra kao veteran. I nisu u pitanju 13.8 PPG uz 50% za 2 i 51% za tri, već odluke koje donosi na terenu. Tejtum i Mičel od celokupne ruki generacije 2017, igraju dobro po NBA standardima, i trebali su da budu pik broj 1 i 2, a ne Folc koji je po svemu sudeći teško povređen (jer ko još propušta pola sezone zbog nelagodnosti u ramenima) i Lozo koji svakako nije loš ali je izuzetno precenjen. Koliko je Tejtum zreo igrač se moglo videti i u sinoćnoj utakmici protiv Pejsersa. U prva dva napada, Bogdanović je Džejsonu dao malo prostora dok ga je čuvao, što je bilo odmah prepoznato od strane napadača, a ono sto je sledilo je mala finta polaska u dribling u jednu stranu posle čega je spustio loptu jedan dribling u drugu stranu i digao se na šut koji je oba puta pogodio. Treću put kada je ostao u izolaciji sa Bojanom na njemu, mala finta šuta dovela je do prilaska odbrane korak ka njemu, što je dovelo prodora jednim driblingom i zakucavanja uz faul. Interesantno mi je, kako uz sav skill set koji poseduje a koji mu omogućava da igra kako poželi, nema trenutke kada ga lopta vuče da opali po neku nerezonsku loptu (što bi i bolo normalno i u skladu sa njegovim godinama). Generalno, napad Bostona je stvar umetnosti. Stivens je orkerstrirao tim tako da svako ima svoju ulogu koja je prigodna atributima igrača koji su na terenu. Boston nema problema da postigne koš i u trenutcima kada je Kajri u potpunosti pasivan i nema loptu u rukama. Posle prvih 8 minuta utakmice protiv Indijane, Boston je vodio 10 – 0, a Kajri je bio bez i jednog kontakta sa balunom. Lopta je išta pretežno na Horforda, koji je još jednom dokazao da je najbolji dodavač sa pozicije niskog posta. Svaki put kada je loptu dobio u zoni između prvog i drugog skakačkog mesta, ili je postigao koš ili je loptu preneo na slobodnog igrača. Nekoliko puta je asistirao igraču koji se nalazio u suprotnom ćošku terena. Sve pomenuto nas navodi da su Seltiksi izuzetno izbalansirana napadačka ekipa, što je dovelo do situacije da Ujka Dru konačno postane i cutter i catch and shoot igrač.
Što se tiče odbrane, brane se ko milicija. Prva odbrana lige dopušta protivnicima 98 poena po utakmici. Kada gledam kako igraju na defanzivnom kraju terena, kroz glavu mi prolazi rečenica Majka Križevskog: „Odbrana je kada jedan čuva igrača koji ima loptu a ostala četvorica mu pomažu u tome.“ Boston pokušava da u svakoj situaciji ima čoveka između lopte i obruča, što dovodi do velikog broja preuzimanja, tzv. Safe D, pokušavajući da dopuste što neugodnije šuteve protivniku. Stekao sam utisak da su Pejsersi morali dobro da se potrude oko svakog poena. Ovakav način odbrane podrazumeva da se izuzetna pažnja obrati na individualne napadačke kvalitete igrača u protivničkim ekipama (Šejn Batije je bio majstor za ovakve stvari). Sabonis je svaki put bio teran u desnu stranu pa čak i po cenu da se posle rolinga u levo nađe direktno na obruču, igrač sa Bogdanovića nije pomagao pri probijanju prve linije odbrane, Džeferson je izazivan da šutne sa visokog posta, Stivensu se pik branio ispod bloka, Tarnera su po nekad gradila i dvojica samo da ne dođe u situaciju da uzme ofanzivni skok što je rezultiralo da prvi poen postigne tek oko sredine druge četvrtine.
Poslednje 4 utakmice primećuje se koliko u stvari Hejvord fali ekipi. Utakmice se teže dobijaju nego u prvoj polovini prvog dela sezone. Braun i Smart mogu donekle da nadoknade Gordonovo odsustvo, ali to zahteva da klupa trpi, odnosno da Al i Kajri provode nešto više vremena na parketu. Kako je prvi već ima godina, a drugi ima stil igre koji iziskuje ogromnu količinu snage zbog puno prodora uz dosta kontakta i sprinteva, čini se da Zeleni po malo gube korak.
Ono što treba imati na umu da su Seltiksi izuzetno mlada i talentovana grupa koja iz utakmice u utakmicu raste. Za četri godine, kada Dabsi budu počeli da padaju a Lebron ode konačno u penziju, od njih očekujem da će biti najozbiljniji pretendenti za titulu.
Još jedna stvar im ide na ruku. Veliki broj mladih zvezda igra u izuzetno disfunkcionalnim sredinama, a Boston je jedno od najpoželjnijih sredina u kojem igrač može da se nadje.
Viktor

1 reply
  1. Nikoni
    Nikoni says:

    Odlicni su. Mislim da bih se Jokic sjajno uklopio kod njih. Ali sve je izvesnije da ce juriti Davisa. Sa njim mogu i sledece godine da napadnu titulu. Sta mislis da je potrebno da daju za Davisa. Smart, Tatum i Moriss???

    Odgovori

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *