Boston Seltiksi – čekajući narednu sezonu

 

Na prvi pogled, nije postojao nijedan razlog za nezadovoljstvo – Boston je uz trećeg imao još sedam pikova na ovogodišnjem draftu. Štaviše, treći pik je bio najviši pik Bostona u poslednjih dvadeset godina. Očekivanja navijača iz kluba iz Masačusetsa bila su velika: svi su se nadali da će generalni menadžer Seltiksa Deni Ejndž uspeti da pretvori dva najviša pika, uz Džeja Kraudera ili Ejverija Bredlija, u neku superzvezdu. Najviše se govorkalo o zvezdi Bulsa, Džimiju Batleru. Ispostavilo se da su Bulsi, uz sve navedeno, tražili da Boston draftuje Krisa Dana i pik sa drafta 2017. što, imajući u vidu kvalitet predstojećeg drafta, nije dolazilo u obzir. Seltiksi su na kraju draftovali šestoricu igrača, pre nego štu su dva kasna pika iz drugog kruga zamenili za pik iz prvog kruga budućeg drafta. Ovakav (ne)očekivan ishod izazvao je buru negodovanja i glasnih povika protiv Denija Ejndža. Vidno nervozni Ejndž čak je morao da izjavi: „Ako se ispostavi da je Džejlen bio loš pik, onda svakako zaslužujem da mi zvižde, ali dajte momku šansu. Reakcija je bila glupa.“

Navijači u Bostonu nisu bili zadovoljni jer su očekivali da će se desiti neki od navodno dogovorenih trejdova sa Filadelfijom ili Čikagom. Nema ničeg neobičnog u tome što navijaći traže rezultate odmah – ne sutra ili u nekoj neodređenoj budućnosti. Sa druge strane, Deniju Ejndžu se ne žuri, jer vreme radi za njega. Bar on tako veruje. Ako Džejlena Brauna ne trejduje za neku veliku zvezdu ove godine, Ejndž može da sačeka jer u ruci ima još dva pika Bruklin Netsa sa draftova 2017. i 2018. Ejndž je sve pažljvio isplanirao: ima dobre igrače, gomilu pikova, dovoljno prostora u seleri kepu da može da dovede bilo kog superstara! Plan je odličan, sa samo jednom manom: nažalost, ne zavisi sve od Bostona. Ejndž je sve karte bacio na budućnost (koja, u njegovom slučaju, može biti odgađana u nedogled), ali koliko dugo su navijači spremni da čekaju? Sledeće sezone možda nikada ne bude.

Bostonov izbor je bio treći pik sa ovogodišnjeg drafta Džejlen Braun. Nevolja sa trećim pikom i Braunovim izborom je što su prva dva pika – Simons i Ingram – puno bolji od narednih šest igrača. U tom smislu, svejedno je bilo da li birate treći ili osmi. Uz to, Braun je igrač koji nije ulivao poverenje skautima a ni navijačima pre ovog drafta. Po završetku drafta, Bostonom se ubrzo pronela vest da je NBA legenda, Ajzeja Tomas, izjavio da je Džejlen Braun idealan izbor za Boston. Vest koja je trebalo da umiri uzburkane strasti, samo ih još više uznemirila. Ajzeja Tomas je mentor Džejlena Brauna ali je takođe i najgori generalni menadžer svih vremena – kad on hvali poteze neke uprave, to bi trebalo da izazove zabrinutost kod svih kojima su Seltiksi u srcu. Legendarni plej Detroita ipak je svojevremeno tvrdio da bi Boston trebalo da uzme njegovog imenjaka Ajzeju Tomasa sa 60-og mesta drugog kruga drafta. Bio je u pravu. Tomas se pokazao kao odličan izbor. Da li će biti u pravu i za Brauna?

Braun je, poput mnogih mladih igrača koji (pre)rano dolaze u NBA, nedovršen igrač: atletska građa i širok raspon ruku, dobra kontrola lopte i odlična igra u odbrani ukazuju na mogućeg olstara. S druge strane, Braun trojke šuta ispod 30% a slobodna bacanja oko 65%  što pokazuje da treba da radi na šutu. Mnoge skaute je zabrinula još jedna stvar: Braunova intelektualnost! Jedan Braunov kolega sa studija izjavio je: „On je momak koji će iskoristiti košarku da postigne velike stvari u životu.“ Braun je pohađao najteže kurseve na Berkliju i na Berkliju je neretko viđan kako igra – šah. Izvesno je da će Braun, sa sposobnošću da dobro čuva igrače u rasponu od pleja do niskog krila, odmah moći da pojača odbranu Bostona. Za sve ostalo najtrofejnija ekipa u istoriji lige moraće da sačeka.

Boston je među šest ekipa sa kojima će Kevin Durant razgovarati ove međusezone. Seltiksi imaju sve što Durantu treba – mlad i atletski nadaren tim, dobrog trenera, dovoljno prostora za njegovu platu, slabu konferenciju, otvoren put do finala Istoka itd. Nevolja je što klub sada zavisi od Durantove odluke. Izgleda da je prozor za dovođenje Džimija Batlera zatvoren, tako da ostaje još Kevin Lav. Njegov stutus trenutno je neizvestan: nakon srčanog izdanja u sedmoj utakmici Velikog finala, on je sebi kupio malo vremena, a čovek koji vrši dužnost generalnog menadžera Kavalirsa, Dejvid Grifin, izjavio je nakon finala da ne razmišlja o trejdovanju Kevina Lava. Ipak, čeka se odluka pravog generalnog menadžera – Lebrona Džejmsa, koji možda ima drugačije mišljenje…Trejd Lava u Boston za Kraudera ili Bredlija i pikove ima smisla za oba tima. Ipak, šta ako niko od zvezda na kraju ne dođe u Boston?

Seltiksi su u sezoni 2015/16 bili među deset najboljih napadačkih ekipa, takođe su bili i u odabranom društvu pet najboljih defanzivnih timova. Jezgro tima koji je imao 48 pobeda načinjeno je od mladih igrača pod povoljnim ugovorima. Na blago koje je Deni Ejndž sakupio tržište zasada ne reaguje. Generalni menadžer Seltiksa ima tim sačinjen od dobrih, čak i odličnih igrača, ali izvesno je da nijedan od njih neće postati zvezda sposobna da Boston odvede do nove titule. Otuda Ejndž podseća na pokeraša koji je dobio sve prave karte, ima dovoljno novca i diže ulog, spreman za ozbiljnu partiju ali – niko ga ne prati. Do naredne sezone, možda?

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *