Boogieland

Moj prvi tekst koji sam napisao za Korake bio je u duhu odbrane Divca od kritika tadašnje NBA javnosti , uključujući i kolege iz redakcije, a sve za vreme onog čuvenog Bugijevog tvita: „Bože daj mi snage“, koji je bio upućen menadžmentu Sakramenta povodom njihovih odabira na draftu. Nisam bio u pravu.

Vladimir Divac je očajan menadžer koji može da se pohvali sa samo jednom dobrom odlukom od kada je na čelu front office-a Kingsa. A to je odluka da trejduje Bugija. Sve pre te odluke, a pogotovo posle, odnosno ono što je za njega dobio, je čist promašaj.

Eksperiment uparivanja dva najdominantnija visoka igrača lige koji se trenutno odvija u Nju Orleansu ne ide onako kako je većina zamišljala i očekivala. Dok cela liga u poslednjih par godina naginje ka nižim, bržim i veštijim petorkama, Pelikani su se odlučili za koncentraciju sile u reket i napad obruča iz neposredne blizine.

Bugi je proveo 6 godina u Sakramentu i rezultat celokupne farse je nijedno pojavljivanje Kraljeva u plejofu. Sve polutvrdnje i četvrtnagađanja o tome da je Bugi kancer svlačionice, i da nije bilo moguće izaći na zelenu granu sa njim u vezi bilo čega, sve češće se ispostavljaju kao istinite. Čak je i Šek, čovek bez dlake na jeziku, u svom podkastu izneo mišljenje da se za njega nije dobilo puno u suštini zbog toga što ga niko nije hteo u svom timu. Ukoliko mene pitate, Divac je morao da dobije više, i da je bilo tako, u novonastaloj situaciji čak ne bi ispao toliko loš GM. Moje mišljenje je da to što Bugi  donosi ne vredi 200 miliona i novih 6 godina snova i iluzija da se nešto sa njim može postići.

Skor koji imaju Pelikani od stvaranja najdominantnije unutrašnje linije koju je novija NBA istorija zabeležila je sve samo ne dobar, (trenutno iznosi 3–7), a u jednom trenutku su bili i 1 – 5, udaljavajući se sve dalje od pozicije koja vodi u doigravanje. Trenutno su 5 pobeda daleko, uz napomenu da su izgubili 3 utakmice od direktnih konkurenata. Uz to su rangirani kao najlošiji ofanzivni tim sa 93 poena za 100 poseda od trenutka kada se nova zvezda pridružila timu.

Naravno, upariti dva od deset najboljih igrača lige, koji su na prvi pogled po skill-setu bili idealan fit, nije lako i zahteva određeno vreme. Treba naglasiti da su do ovog sparivanja i jedan i drugi bili alfe u svojim timovima i da su akcije bile kreirane za njih. Trenutak kada loptu treba deliti nije lak kako za nih dvojicu a tako ni za ostatak tima koji je po kvalitetu u najmanju ruku diskutabilan. Balans spoljne i unutrašnje linije je kompletno pomeren ka unutra, a kao dodatan problem se javlja i neefikasnost sa perimetra, tj. povratne lopte koje se šalju iz reketa u malim procentima se realizuju sa linije za tri poena. Rangirani su kao 19-ta ekipa po procentu ubačenih šuteva van luka. Ovakva realizacija iz daljine sigurno neće pomoći u stvaranju dovoljno prostora za nove Tornjeve Blizance.  Uz to, trener Alvin Džentri pokušava da ubrza igru što više može, u šta se Kazins nikako ne uklapa. Navikao je na spor tempo u Sakramentu, koji mu je omogućavao da se istaknu sve njegove prednosti. Kako će funkcionisati njegov napad iz dotrčavanja ostaje nam da vidimo. Ukoliko razmislimo o Dejvisu, jedini aspekt igre za koji možemo da kažemo da mu je lošiji je asistencija. Ukoliko ne popravi kvalitet i kvantitet dodavanja predstavljaće deo problema u razigravanju Kazinsa jer je tim navikao da „traži“ svoju staru zvezdu.  Sledeći problem na koji treba ukazati je odbrana. Poznato je da DeMarkus i nije neko ko voli da se angažuje defanzivno. Ono što bi trebalo naglasiti kao kvalitet je clutch koji Bugi poseduje jer predstavlja najefikasnijeg igrača kada je razlika u poslednjem minutu utakmice ne veća od jednog poena, a ovo je Jednoobrvi falilo.

Ukoliko pogledamo u budućnost, šta očekujemo od Pelikana? Ja bih rekao da budu stabilna plejof ekipa sa 40+ pobeda u sezoni. Pitanje koje se postavlja je: “Šta ako ne budu?“ Kazins je slobodan igrač sledeće sezone i sigurno će tražiti maksimalan ugovor. Kep će u ovom slučaju biti blizu plafona, a u free agency-ju slobodnih plejeva neće biti, osim Krisa Pola koji će najverovatnije tražiti šampionski tim.

Treba svima dati vremena. Bugiju da pronađe sebe u novoj sredini, Dejvisu da shvati kako da funkcioniše sa još jednom superzvezdom kako na terenu a tako i van njega, a Džentriju da sve to ukomponuje. Pelikanima, više od plejofa, je potrebna letnja pauza.

A, da. Na pitanje koliko je posvećen i ratoboran, Bugi je odgovorio da njegov broj tehničkih govori o tome. Ne znam šta da mislim o ovom odgovoru. Već je stigao da napravi 19-tu i da opsuje navijača. Meni bi više prijalo da se baci koji put na parket i lupi koju bananu. Ukoliko ne bude krenuo da pobeđuje, za mene je najveći bust u istoriji NBA lige.

P.S. Šta god da se desi,  Divac ostaje  najgori GM.

Viktor Sadiković

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *