Bogatstvo bogatima

Posle naizgled čitave večnosti provedene u iščekivanju trejda u kome bi Deni Ejndž doveo neku od NBA zvezda, Kajri Irving je Boston Seltik. Sa druge strane, Kavalirsi su zadržali kompetitivnost i spremno dočekuju neizvesnu budućnost. Da li je ovo jedna od retkih razmena igrača u kojoj su obe strane na dobitku?

Nekih mesec dana nakon što je podneo zvaničan zahtev za trejd, Kajri Irving je poslat u Boston Seltikse u zamenu za Ajzeu Tomasa, Džeja Kraudera, Anta Žižića i nezaštićeni pik Bruklin Netsa na draftu 2018. godine. Ne samo da Kajri na ovaj način izlazi iz LeBronove senke (što je navodno bio glavni razlog njegovog zahteva), već i biva smešten u tim sa šampionskim ambicijama i velikom motivacijom da sa trona istočne konferencije svrgne upravo čoveka iz čije senke je Kajri i želeo da izađe. Deni Ejndž menja starijeg (i znatno nižeg, što nije zanemarljivo)score-first plejmejkera, koji očekuje maksimalni ugovor na kraju predstojeće sezone, mlađim, koji ne samo da je uzrasno bliži mladom igračkom jezgru Seltiksa, već je i pod veoma isplativim ugovorom[1]koji ga veže za tim naredne dve godine[2]. S druge strane, Kobi Altman, 34-godišnji GM-novajlija Klivlend Kavalirsa, poneo se kao veteran i izvukao možda i najbolji mogući paket igračakoji se može dobiti u zamenu za jednu NBA zvezdu, zadržavajući relevantnost i nadu u trijumf nad Voriorsima u sadašnjosti (Tomas i Krauder) i obezbeđujući perspektivu u nezamislivoj (i još uvek nepotvrđenoj) post-LeBron budućnosti (Žižić i verovatno visoki pik na narednom draftu).

Zahtev Kajrija Irvinga da bude trejdovan, dostupan javnosti od druge polovine jula, stigao je kao veliko iznenađenje. Irvingovi razlozi za ovakvu odluku delovali su šokantno: navodno, želeo je da izađe iz senke LeBrona Džejmsa i bude alfa-i-omega tima u koji bi bio trejdovan. Dva su primarna razloga neverice (stručne) javnosti u svetlu ovakve Kajrijeve odluke: najpre, nikada do tada se nije desilo da neki igrač javno izrazi želju da napusti Džejmsa; ako išta, igrači su uglavnom hrlili da igraju u Džejmsovom timu. I drugo, u pitanje se dovodila validnost Kajrijeve motivacije. Argument je glasio, najpre, da još uvek nismo sigurni da li je Irving dovoljno dobar da bude prva zvezda svog novog tima. Takođe, čak i ako bi se ispostavilo da Kajri jeste dovoljno dobar, verovalo se da će Kavsi Irvinga trejdovati u tim koji svakako neće biti u vrhu tokom Irvingovogvremena tamo, pošto u zamenu za njega taj tim mora Klivlendu poslati kvalitetne igrače, čime će nužno postati manje konkurentan. Tako, Kajrijev karakter je dovođen u pitanje usled uverenja da mu je više stalo do individualnog uspeha nego do uspeha (novog) tima, koji će neminovno izostati.Kajrijeva lista preferiranih destinacija (San Antonio, Minesota, Majami, Njujork) i činjenica da je upravo Boston (pogotovu nakon dovođenja Gordona Hejvorda) najvećapretnja Klivlendu na istoku nikako nisu nagoveštavalimogućnost ovakvog ishoda. Kao partner za razmenu sa Kavalirsima najčešće se pominjao Finiks, upravo usled mogućnosti da ponude Klivlendu respektabilnu sadašnjost (Erik Bledso) i svetlu budućnost (Džoš Džekson i Dragan Bender ili pik na narednom draftu). Ipak, paket koji je ponudio Deni Ejndž bio je privlačniji zvaničnicima Kavsa, koji su očigledno procenili da je ono što dobijajuzauzvrat dovoljno dobro da spreče upravo Irvinga i Boston Seltikse da ih svrgnu sa trona istočne konferencije dok god je LeBron tu, i istovremeno se spreme za eventualni Decision 2.0 bolje nego što su to učinili prethodni put.

Dolaskom Kajrija Irvinga, Deni Ejndž je dobio unapređenu verziju svoje vizije u kojoj su Seltiksi i kandidati za titulu sada, ali i spremni za LeBronovu penziju (ako tako nešto uopšte postoji) i eventualno razmontiravanje Voriorsa usled sve restriktivnijih finansijskih okolnosti. Dvadesetpetogodišnji Irving je sve ono što je i Ajzea Tomas (transcendentan strelac, sjajan šuter, nezaustavljiv u prodoru)[3], ali i sve ono što Tomas nije (mlađi, petnaestak centimetara viši, sa ugovorom koji traje duže, i bez povrede kuka). Takođe, obojica su podjednako prisutni, odnosno odsutni, na manje glamuroznom delu terena – u odbrani. Prednost Kajrijeve mladosti i konstitucije je u tome što kod njega i dalje postoji mogućnost da u pravoj sredini i uz pravi stručni štab postane zadovoljavajući odbrambeni igrač, što se verovatno ne može reći za omalenog Tomasa, koji ima tri godine više i jedan dobar kuk manje. Osim očiglednog prostora za napredak u defanzivi, ukoliko zaista želi da postane pravi vođa i najbolja verzija sebe, Kajri će morati i da prilagodi svoje spektakularne individualne kvalitete timu. Tako, iako će lopta nesumnjivo provesti puno vremena u njegovim rukama (kao što je to bio slučaj i sa Tomasom prethodne sezone), Irving će pored sebe imati još nekoliko sposobnih organizatora igre, koji će u delo sprovoditi sistem Breda Stivensa baziran na čestim uručivanjima lopte, neprestanom kretanju i pravovremenim dodavanjima. Dinamika na relaciji Irving-Hejvord-Horford, kojima će u organizaciji igre povremeno asistirati i Smart, pa možda i Tejtum, trebalo bi da bude osnova funkcionalsnosti Stivensovog egalitarnog sistema. I baš kao što je IT4 imao tapiju na izolaciju – 9.1% vremena provedenog na parketu koristio je na ovuvrstu akcije, što je veoma visoko za Stivensov sistem, ali i izuzetno nisko u poređenju sa Kajrijevih 21.4% vremena provedenog u izolaciji – tako će i Kajri imati slobodu da igra u izolaciji kad god mu sistem to dozvoli. Ipak, ukoliko ne postoji izvesna doza ravnoteže, koju Irving svakako nije imao u manje kompleksnom sistemu Kavalirsa, u kome su se LeBron i on uglavnom smenjivali u organizaciji napada, postoji opasnost od prevelikog uticaja jednog igrača na sistem, disfunkcionalnosti i pojave nezadovoljstva. Bred Stivens će svakako imati pune ruke posla, ali imajući u vidu njegovu posvećenost (kladim se da, dok ovo pišem, on u nekom video-podrumu proučava Kajrijeve snimke i smišlja zle planove), organizacionu kulturu, i Kajrijevu želju i talenat, vrlo je verovatno da će Seltiksi uspeti da maksimizuju individualnu briljantnost svoje nove zvezde i neprimetno asimilovati Irvingovu produkciju u nadređeni kolektiv. Ukoliko Kajri Irving zaista želi da bude najbolja verzija sebe, i ima u sebi potencijal da povede tim do titule, Boston Seltiksi, prožeti duhomCeltic Pride-a, predstavljaju idealnu  sredinuu kojoj je individualno savršenstvo neodvojivo od uspeha tima.

Ukoliko je Irving zvezda koja približava Seltikse ultimativnom cilju, paket igrača koje su Kavalirsi dobili zauzvrat nije mogao biti kvalitetniji i komplementarniji igračima koje Taj Lu već ima na raspolaganju. Irvingovo nezadovoljstvo u Klivlendu i skromne alternative u vidu Derika Rouza[4] i Hosea Kalderona značili su da Kavalirsi apsolutno moraju dobiti kvalitetnog startnog plejmejkera u svakoj potencijalnoj razmeni za Kajrija. Kao što je već rečeno, uzimajući u obzir skorašnju produkciju, Tomas i Irving su faktički slika i prilika jedan drugog. Tomas jeste niži rastom, stariji i povređeniji, ali mu ugovor (koji je još isplativiji od Kajrijevog) ističe na kraju naredne sezone, i u zavisnosti od toga kako se pokaže u novom dresu, finansijskih zahteva, i pre svega LeBronove odluke, može se desiti da prva godina Ajzee Tomasa u Klivlendu bude i poslednja. Drugim rečima, Kavalirsi su dovođenjem Tomasa istovremeno otvorili višemogućnosti– mogu osloboditi mesto na platnom spisku nakon završetka naredne sezone i otpočeti izgrađivanje tima iz temelja (mogu imati još više prostora ukoliko i LeBron odluči da preseli svoje talente negde drugde i ukoliko se odluče da trejduju Kevina Lava), ali mogu i odlučiti da zadrže Tomasa, pri čemu bi, kao trenutni poslodavci, mogli da mu ponude najviše novca i duži ugovor. U takvoj situaciji, eventualni Džejmsov odlazak ne bi doveo do potpune anarhije u Klivlendu, pošto bi se očekivalo da tim predvođen Tomasom i Lavom, uz Kraudera, Smita i Tompsona, i potencijal Žižića i pika Bruklin Netsa,bude makar respektabilan i konkurentan u borbi za plejof.Najzad, u možda idealnom scenariju za navijače Klivlenda, Tomasov trenutni kvalitetbi trebalo da omogući Kavsima da napadnu titulu naredne sezone, kao što bi je napali i sa Kajrijem u timu, ubeđujući tako Džejmsa da se zadrži u svom voljenom gradu i nakon završetka sezone koja je pred nama. Svakako bi trebalo očekivati da Tomas od samog starta neprimetno uđe u Kajrijeve cipele (ukoliko bude potpuno zdrav), ušuška se u hladu Džejmsove senke, i nastavi da daje sve od sebe dodatno motivisan još jednim u nizu doživljenihodbacivanja baš u trenutku kada je pomislio da pripada. Bonus bi trebalo da bude njegov odnos sa Kevinom Lavom, sa kojim je igrao u srednjoškolskom timu. Ne treba zanemariti mogućnost poboljšanja odnosa u svlačionici Klivlenda, što verovatno ne bi bilo teško ni da je Marko Jarić zamenio Kajrija, imajući u vidu navode da Irving tokom plejofa dve nedelje nije progovorio ni reč sa saigračima.

Ako Tomasova produkcija gotovo u potpunosti zamenjuje Kajrijevu, ostavljajući tako Klivlend na pozitivnoj nuli, ono što Kavsi svakako ne bi imali da je Irving ostao je svestranost Džeja Kraudera. Zahvalni odbrambeni igrač, solidan šuter za 3p, lak za održavanje, Krauder je upravo ono što je Klivlendu bilo potrebno kako bi bio konkurentniji Golden Stejtu[5].Mnogi smatraju da je upravo Krauder, a ne Tomas, glavni ulov Kobija Altmana u ovoj razmeni. Krauder otključava mogućnost niskih petorki koje su trenutno u modi, ali i koje imaju bolju prognozu u duelu sa Golden Stejtom. Štaviše, ne treba se iznenaditi ukoliko u određenim situacijama Kavsi zaigraju bez nominalnog plejmejkera(tu pre svega mislim na duel sa Voriorsima, pošto imam teškoća da smislim gde bi mogli da sakriju Tomasa u odbrani), sa LeBronom kao organizatorom igre i Krauderom, Smitom i Lavom kao mamcima koji čuče van linije za tri poena. Kao šlag na torti, Altman je dobio i Anta Žižića i pik Bruklin Netsa na narednom draftu, kojipre svega predstavljaju zalog za budućnost, odnosno osiguranje u slučaju da se dogodi ono o čemu je zabranjeno misliti, a ima veze sa LeBronom i završetkom naredne sezone. Iako treba očekivati da Žižić dobije minute već tokom sezone koja je pred nama, on i pik su tarifa koju Seltiksi plaćaju za zvezdani status Kajrija Irvinga – osim što su Kavalirsima ustupili dvojicu veoma kvalitetnih igrača, koji ne samo da Kavse ostavljaju konkurentnim, već i sa statusomkonferencijskih favorita, obezbedili su im i kusur u vidu talenata koji potencijalno spašavaju Klivlend nove epidemije paljenja skupih replika LeBronovih dresova.

NBA liga je surov biznis. Retke su razmene igrača u kojima su sve strane zadovoljne[6]. Deni Ejndž je poželeo dobrodošlicu Kobiju Altmanu prihvativši pravednu cenu za jednog od najvećih talenata današnjice. Boston Seltiksi i Klivlend Kavalirsi, finalisti istoka iz prethodne sezone, promešali su karte i zadržali svoj prominentni status u ligi. Seltiksi su dobili svoju zvezdu i prišli korak bliže Leriju O’Brajenu. Dobili su mladog igrača koji se uklapa u vremenski okvir koji podrazumeva šampionske ambicije sada, ali i tokom narednih 5 do 7 godina. S druge strane, Kavalirsi ne samo da sudobili dostojnu zamenu za Irvinga, već i jednog kvalitetnog ijednog talentovanog igrača pride, kao i mogućnost da biraju sa visoke pozicije na draftu naredne godine, zadržavajući tako relevantnost i osiguravajući budućnost. U ovoj razmeni igrača svi su pobednici. Uključujućiinas.

Update: NakonštosuKavalirsidoveli u pitanjezdravstvenostanjeAjzeeTomasaposleobavljenihinternihlekarskihpregleda, Seltiksisupristali da Klivlenduustupeipikizdrugerundedrafta2020. godinekako bi zaključilitrejd.

[1] Kajri je ugovor sa Kavsima potpisao pre novog kolektivnog ugovora između lige i igrača, kada je vrednost maksimalnog ugovora bila znatno manja.

[2]Tehnički, Kajrijev ugovor traje još tri godine, ali je treća godina ugovora opciona; Irving može da izabere da bude slobodan agent nakon druge godine u Seltiksima, što će se najverovatnije i desiti.

[3] Neke od brojki iz prethodne sezone:

Irving      USG% 30.8, 25.2p, 19.7 fga, 47.3 fg%,6.1 3p fga, 40.1 3p fg%,4.6 fta, 90.5 ft%, 5.8a, 3.2s, PER 23.0

Tomas     USG% 34.0, 28.9p, 19.4 fga, 46.3 fg%,8.5 3p fga, 37.9 3p fg %,8.5 fta, 90.9 ft%,5.9a, 2.7s, PER 26.5

[4] Ah, Derik Rouz.

[5] Obratite pažnju na to da sam upotrebio reč “konkurentniji“ ; svakako ne mislim da je jedan Džej Krauder dovoljan Klivlendu da pobedi Golden Stejt u seriji koja se igra na četiri dobijene utakmice.

[6]Pitajte Kevina Pričarda ili bilo kog stanovnika Indijane.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *