Treća utakmica CLE 113: GSW 118

Prošlogodišnju treću utakmicu igrači Klivlenda dobro pamte. Sa razlogom, dobili su je sa 30 razlike! „Pamte“ je i igrači Golden Stejta koji su u meč ušli rešeni da im se takvo veče ne ponovi.

Lebron je prve dve utakmice odigrao – kako je to neko zgodno primetio – kao da je Luis Hamilton seo u tenk: bio je nazustavljiva sila koja dominira u reketu i pokreće svoju ekipu.  Ukratko, Kralj je bio sjajan ali to nije bilo dovoljno. Svi su očekivali da mu se pridruži Kajri Irving koji je ove godine, uprkos tome što je slabo igrao, bio bolji nego prošle: u finalu 2016. Irving je seriju otvorio sa procentom šuta iz igre 33,5% dok je ove godine na oko 40%. Da bi Klivlend uopšte imao šansu za pobedu, Irving mora da igra najbolju košarku svog života – ali, ni to neće biti dovoljno. Potrebno je da Kevin Lav bude agresivan tokom cele utakmice, precizan sa trojke i bar solidan u odbrani i – konstatnan u igri pod košem (Lav je uvek dobro otvarao utakmicu, ali bi mu nedostajalo energije da održi visok nivo igre u drugom poluvremenu). Džej Ar Smit i Tristan Tompson doslovno se nisu videli u San Francisku, Kajl Korver nije pogodio nijednu otvorenu trojku, iako je dobio sasvim dovoljno otvorenih šuteva – nijedan od igrača „uloge“ Kavsa nije umeo da se snađe na  velikoj pozornici finala. Bez njihovog doprinosa, ma koliko Irving i Džejms da budu sjajni, Klivlend teško da može do pobede.

Prva četvrtina:

Klivlend obično počinje utakmice tako što prvih par napada ide na Lava, ali ovaj put Lu se odlučio za „novu-staru“ taktiku – napasti Stefa Kariju u svakom napadu. To je konačno umeo da iskoristi i Džej Ar koji je u prva tri minuta ubacio dve trojke i tako nadmašio svoj učinak u prethodna dva meča. Kajri je takođe „probio“ Karija za jedno polaganje na koš, a kao i obično, Lebron je bio briljantan sa jednom trojkom i par pogodaka iz igre. S druge strane, Klej Tompson je bio sjajno počeo sa tri trojke i jednim ubacivanjem pod koš. Durant je ubacio dve trojke preko Lebrona ali je takođe izgubio i dve lopte. Polovinom četvrtine, Lebron je bio „patosiran“ od strane Tristana Tompsona – obojica nisu vodili računa kuda se kreću, pa se Kralj zalepio u rame kršnog centra i završio na parketu. Posle uvodnih šest minuta rezultat je bio izjednačen 19:19, ali Lu je uspeo u nečemu jako bitnom: zaustavio je Karija. Već po prvom napadu utakmice, kada su ga agresivno udvojili Irving i Lav, moglo se videti da će Kavsi visokim udvajanjima braniti p&r i da će zbog toga Grin, Zaza i ostali dobiti puno prostora u napadu. Kari je samo jednom šutirao na koš u prvih 6 minuta – promašio je lagani floter iz reketa! Ipak, ova riskantna taktika „hvatanja Karija u zamku“ visokim udvajanjima, ostavlja prostora i dobrim šuterima: Golden Stejt je pogodio 7 trojki iz prvih 9 pokušaja! Klivlend je sjajno koristio sve igubljene lopte Dabsa, kojih je opet bilo previše, a Lebron je ubacio 15 poena uz neverovatan šut iz igre 7/8. Klej je napokon odigrao odlično i ubacio je 16 poena (5/7). Durant je bio solidan sa 8 poena (3/3), ali je malo pokvario utisak sa dve izgubljene lopte iz kojih su Kavsi postigli 4 poena. Krajem četvrtine, Klivlend je igrao sa Džejmsom na mestu centra – čuvao je Mekgija – a Ker je malo zakasnio sa svojom niskom postavom. Prvi koš iz igre Kari je postigao krajem četvrtine: kaznio je trojkom to što ga je preuzeo Kevin Lav. Zatim je pogodio još jednu. Klivlend je iz igre šutirao oko 60% i gubio je – u minutima dok je Lebron bio na klupi, njihova rezervna petorka bila je uništena serijom Dabsa od 10:0, za prednost 39:32. Kavsi su odigrali najboljih 12 minuta u ovogodišnjem finalu i opet su gubili.

Druga čevrtina:

Ker je počeo sa petorkom bez Duranta i Karija – što je uvek riskanta opcija jer se tokom sezone pokazalo da su te postave ofanzivno očajne. Sinoć su ofanzivno bili samo loši a defanzivno katastrofalni! Dabsi su primili 7 laganih poena i za tačno 61 sekundu razultat je bio nerešen! Srećom, nijedna defanzivna postava Klivlenda nije ni solidna, a Deron Vilijams je opet pokazao da nema šta da traži na terenu u ovom finalu. Lebron je nastavio sa čudesnom partijom, nastavio je da pogađa trojke i ubacio je 21 poen za samo 12 minuta! Samo Dabsi znaju kako je moguće da su vodili sa 3 poena razlike na osam minuta do poluvremena: imali su 11 igubljenih lopti na strani protiv izuzetno raspoloženog protivnika. Ian Klark je proveo 5 očajnih minuta na parketu – izgubio je jednu loptu, ali naročito „izgubljen“ bio je odbrani (dozvolio je Korveru zakucavanje!!!). Kajri Irving izveo je još dva spektakularna polaganja, ali – kao i uvek – kada se Kari vratio na teren, prednost je opet iznosila 6 poena. KD je kažnjavao to što ga je čuvao Džeferson a kraj poluvremena pripao je Grinu: u skladu sa lošom reputacijom koja ga prati, „Veliki Lajavac“ je – nakon jednog nedosuđenog faula nad njim – ubrzo dobio i tehničku gršku! Onda je Ker, iz samo njemu znanih razloga, na parket vratio Zazu koji je napravio glupav faul u napadu i dozvolio Irvingu da izvede svoju magiju i položi loptu pored cele odbrane Voriorsa za konačnih 67:61. Zazin učinak na poluvremenu: 1 skok i 3 izgubljene lopte! Kevin Durant je postigao 16 poena (6/9), Tompson je ubacio 21 (7/11), a Kari 14, uz 4 skoka i 5 asistencija. Opet, Golden Stejt je vodio, uprkos tome što su imali čak 12 prodatih poseda, zahvaljujući šutu za tri poena 12/20. Utisak sa poluvremena bio je da, ukoliko Dabsi smanje izgubljene lopte, Klivlend neće moći da održi korak sa njima.

Lebron je igrao nestvarno u prvom poluvremenu: 27 poena (11/14 iz igre, trojke 3/5), ali imao je samo 3 asistencije – njegovi saigrači nisu mogli da pogode otvorene trojke. Irving je ubacio 17 (7/13) poena ali nije imao nijedno dodavanje!!! Tim Klivlenda imao je samo 6 asistencija (Golden Stejt imao 21 asistenciju za 23 koša!) Kevin Lav je bio žrtva taktike da se napada Kari pa je dobio samo 3 šuta za poluvreme; ipak, postigao je 6 poena – sve sa linije milosrđa. Klupa Klivlenda opet je bila slaba: ukupno 5 poena u prvih 24 minuta uz šut iz igre 1/8! Tristan Tompson je imao samo 3 skoka.

Treća četvrtina:

Kevin Lav je dobio dve otvorene trojke početkom poluvremena ali promašio je obe. Grin je pokazao da je prosečan napadač i krajnje nepouzdan šuter – brzo i nepotrebno je zaradio četiri lične greške i tako je opet (!!!), treću utakmicu zaredom, oslabio svoj tim. Ker je počeo sa Zazom i to je bila očajna odluka (neprijatna sećanja na prošlu sezonu i minute koje je poklonio Eziliju i Varežau iskrsla su iz uspomena!). Ker je zatražio tajm-aut, ali je i dalje držao Zazu na parketu – rezultat: prvo vođstvo Klivlenda posle trojke Kevina Lava! Džej Ar Smit je sjajno počeo poluvreme sa dve trojke, a Kajri je nastavio sa magičnim potezima za rezultatsku klackalicu. Ovaj put, kada je pretilo da se Kavsi po prvi put u tri utakmice rezultatski odlepe, Voriorsi su se okrenuli Kariju koji je ubacio 6 poena. U drugom poluvremenu, Lebron nije forsirao šut, već je dozvolio Irvingu da to radi umesto njega i Kavsi su odjednom  počeli da igraju timsku košarku – istina, tek sredinom treće deonice. Sredinom četvrtine, Kevin Lav je imao 3 ofanzivna skoka u jednom napadu! Ker je opet zakasnio sa izmenom i niskom petorkom – u tome zasluge ima i Grin koji je još jednom ušao u problem sa ličnim greškama. Lu se odlučio da Džeferson pokriva KD-a, dok se Lebron „krio“ na Livingstonu. Kraj četvrtine pripao je, kao i cela deonica, Irvingu koji je ubacio 16 poena uz nekoliko antologijskih poteza. Zbog Grinovih grešaka (ličnih i defanzivnih), Patrik Mekau je bio poslednji član niske postave – u zadnjim minutima Kavsi su zahvaljujući ofanzivnom skoku oduzeli Golden Stejtu napad u tranziciji pa je delovalo da više nema uobičajenog protoka lopte u napadu. Pomoglo je i to što KD nije kažnjavao Džefersona kao u prvom poluvremenu. Pet poena prednosti za Klivlend, na kraju četvrtine, odjednom je dolovalo kao solidan rezultat za Dabse.

Četvrta četvrtina:

Ker je opet četvrtinu počeo sa KD i Karijem na klupi, dok su Kavsi držali Lebrona i Kajrija u igri. Ian Klark je bio na terenu – i Dabsi su bili kažnjeni sa Korverovom trojkom i Irvingovim koševima iz igre. Kavsi su uporno nadali Klarka i naterali su Voriorse da plate za pogrešnu odluku svog trenera. Nekako se stekao utisak da je Tajron Lu neprestano vukao prave poteze, dok je Ker tvrdoglavo istrajavao na svojim rotacijama bez obzira na ono što se dešavalo na terenu – a kada je reagovao, činio je to prekasno.

Svoj prvi koš u drugom poluvremenu Durant je postigao početkom za dnje deonice a onda je napravio jedan potez koji pripada prošlim danima iz Oklahome: pojurio je u napred i zakucao se u Lava za faul u napadu u trenucima kad je svaki posed bio dragocen. Lebron i Irving odjednom su dobili poklon koji su čekali od prve utakmice: igralo se sporo, bez napada u tranziciji i uglavnom jedan na jedan! Kevin Lav je neprimetno skupio čak 6 ukradenih lopti i gospodario je u skoku. S druge strane, slično je uradio Kari koji je imao 11 skokova i tako uneo malo energije u inače anemičnu igru svoje ekipe polovinom zadnje deonice. Ipak, Voriorsi su u zadnjim minutima igrali stagnantan napad, sa malo dodavanja – upravo ono što odgovara Klivlendu. Džej Ar Smit je pogodio važnu trojku na dva minuta do kraja za svoje odlično veče. U kritičnim trenucima, Lu je na terenu držao Korvera ali Golden Stejt to nije umeo da iskoristi. Kada je delovalo da će Kavsi dobiti meč, na scenu je stupio najbolji ofanzivni igrač lige: KD je prvo pogodio ulaz preko Tompsona, onda je ubacio trojku preko Džejmsa, da bi sve to krunisao sa dva slobodna bacanja! U ključnom posedu za Kavse, Andre Iguadala je podsetio sve zašto se smatra da ima najbrže ruke u ligi: ukrao je loptu Lebronu pri njegovom pokušaju za tri poena i pobedu Voriorsa.

Lebron Džejms je bio sjajan sa 39 poena, 11 skokova i 9 asistencija – navijačkim žargonom, njegovo srce bilo je na terenu što poraz čini još bolnijim – ali to nije bilo dovoljno. Klivlend je bio odličan i opet je izgubio! Kajri Irving ga je odlično pratio sa 38 poena (16/29) ali u par ključnih napada nije mogao da „probije“ Klejovu odbranu. Džej Ar Smit je bio dobar sa 15 poena (trojke 5/10), kao i Korver sa 8 poena (3/7). Kevin Lav je podbacio sa 9 poena (1/9) i 13 skokova.

Uprkos sjajnim partijama Irvinga i Džejmsa, veče je pripalo Kevinu Durantu.  Na minut i po do kraja, KD je preuzeo stvar u svoje ruke, postigao 7 poena i pokazao da je najbolji napadač na svetu. Lebron je bio mnogo bolji igrač od njega tokom cele utakmice ali, dok je Durant u zadnja dva minuta pogađao, on je  promašio dva ključna šuta i izgubio jednu loptu. KD je ubacio 31 poen (10/18), Tompson 30 (11/18) a Kari 26 (8/19) uz sasvim neočekivanih 13 skokova! Andre Iguadala je pružio odličnu minijaturu sa klupe: 7 poena, 5 skokova i 5 asistencija. Klej je odigrao svoju najbolju utakmicu kada je to bilo najpotrebnije njegovoj ekipi – ubacio je 6 trojki i sačuvao je Irvinga u prelomnim minutima utakmice. Prosto rečeno, timska košarka – uz povremenu Durantovu individualnu genijalnost – odnela je pobedu nad konceptom Klivlenda (okružiti Lebrona dobrim šuterima i nadati se da će svake godine uspeti da ostavi nemoguće!): Voriorsi su imali 29 asistencija, naspram 17 Kavalirsa! U interesantnom obrtu tokom drugog poluvremena Kavsi su bili nesebičnija ekipa sa 11 dodavanja, dok su Dabsi imali samo 8. Delovalo je da je bilo prisutno sve što je potrebno za pobedu Klivlenda: ofanzivni skok, sporiji tempo, slabija odbrana, raspoloženi Irving itd. Ali, ove godine Voriosi imaju Duranta i na kraju je u tome bila sva razlika.

KD će, pre ili kasnije, zvanično biti ustoličen kao novi najbolji igrač lige. Sinoć je Kralj bio bolji igrač u prvih 46 minuta, ali završnica je pripala mlađem. Izvesno je da će mu pripasti i budućnost. Da li ćete čekati određeni trenutak u budućnosti ili ćete to tvrditi od danas, stvar je perspektive, navijačkih sklonosti i strasti ali posle 10 godina, Lebron više nije usamljen na mestu najboljeg igrača lige. Naravno, kada igrate uz trojicu od 15 najboljih igrača lige, to znatno olakšava stvar.

Tajron Lu je nadmudrio Stiva Kera: agresivno je udvajao Karija, vukao prave poteze u pravo vreme i uvek bio za korak ispred trenera Golden Stejta. Na kraju su Džejms i Irving bili preumorni, odbrana Dabsa prejaka a ruka KD-a sigurna.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *