Gde će Kevin Durant osvojiti titulu?

Godina je 2012. Nekoliko sati nakon poražavajućeg ishoda prvog NBA finala u svojoj mladoj karijeri, Kevin Durant je samouvereno obećao: „Vratićemo se!“. Nakon četiri (protraćene) godine, Oklahoma Siti Tander je bio „ovoliko blizu“ da poništi sve pogrešne odluke svog menadžmenta, besmislene napadačke šeme Skota Bruksa i nesrećne povrede ključnih igrača, i pobedi „nepobedive“ Golden Stejt Voriorse. Onda je Klej Tompson odlučio da odigra jednu od najboljih utakmica svog života i širom otvori vrata Durantu da, mirne duše, ode iz grada u koji se silom prilika preselio iz Sijetla, i napusti „zombi“ Sonikse.

„Ajde sledeće godine zajedno da pobedimo LeBrona“

Pauza između dve NBA sezone će nam doneti gotovo nezamislivi skok u „seleri kepu“, Harison Barnes će iz nekog razloga početi da zarađuje 20 miliona dolara po sezoni, novi ugovor Bobija Marjanovića će učiniti da Miki Ražnatović deluje kao genije u odabiru dužine ugovora i klubova za svoje klijente, ali će najzanimljivije pitanje celog leta biti „Šta će odlučiti Kevin Durant?“.

Ovde bi mogli da spomenemo da je Kevin Durant jedan od najtalentovanijih i prirodno nadarenih košarkaša koji je ikada kročio na parkete NBA lige. Ne postoji poređenje koje bi do kraja i na fer način opisalo veštinu, gracioznost i košarkasku inteligenciju ovog dobroćudnog džina koji je od početka svoje karijere doživljavan kao drugi najbolji igrač (na draftu, u ligi, a neretko i u svom timu), a uvek je uspevao, svima koji tako misle, da dokaže da nisu u pravu. Zbog toga je neverovatno da je MVP lige iz 2014. godine samo jednom zaigrao na najznačajnijoj pozornici u NBA.

MVP

U izlaznom intervjuu pre dve godine, Durant je rekao da je za njega titula jedini cilj kome stremi i da je spreman da sve da žrtvuje za nju. Istog trenutka je krenula diskusija o tome gde bi Durant mogao najpre da ostvari svoj cilj. KD2DC je samo jedna od kampanja koja je pokrenuta u nadi da će privoleti „Durantulu“ da im se pridruži. Na nesreću pokojnih Buletsa izgleda da će angažovanje Durantovog srednjoškolskog trenera, pokloni i obećanja zaposlenja svakome ko pomene da je u srodstvu sa Kevinom neće biti dovoljni da ga privole da se vrate kući jer je tim loš, bez izgleda da će u skorije vreme biti konkurentan, ne u NBA, nego na izuzetno lošem Istoku.

Izgleda da svi veruju da će Durant potpisati ugovor sa OKC na 1+1 godinu kako bi na najbolji način iskoristio lavinu novca koja se valja ka NBA i ušao u isti ciklus sa saigračima Vestbrukom i Ibakom. Nakon finala Zapada ove godine, to deluje kao najlogičnije rešenje, iako će to samo dovesti do još više nesnosnih pitanja o tome gde će Durant igrati u sezoni 2017/2018. Ali, hajde da pogledamo da li je to najbolji način da se dođe do titule.

Nakon tog finala 2012. godine, Durant se povredio jednom, operisao stopalo, prerano se vratio na teren, ponovo operisao stopalo i propustio skoro 40% utakmica svog tima. Da li je vreme da počne da razmišlja o sporo-zatvarajućem prolazu koji vodi do titule? Svakako! Durant se ove godine vratio na nivo koji mu je doneo titulu MVP-a, ali se to dešava u trenutku kada su na Zapadu Voriorsi izgradili (samoproklamovanu) najbolju organizaciju u košarci, kada je San Antonio sproveo smenu generacija, pritom pobedivši u 67 utakmica, dok Vestbruk još uvek nije shvatio da nije najbolji igrač u ekipi. Odgovor se nameće sam. Durant mora da pređe na Istok. Tu bi, gotovo zagarantovano, imao otvoren put do finala konferencije, a u finalima je, kao što su nam OKC i Klivlend pokazali ove godine, skoro sve moguće.

Nova vrsta mučenja?

Siguran sam da Durant ovo zna, kao i da mu astronomski ugovor sa Najkijem daje slobodu da ne mora da razmišlja o tome kako da maksimalno unovči svoje umeće na terenu. Odjednom, Boston i Vašington postaju atraktivne destinacije. Ipak, isto tako sam siguran da je Kevin svestan da je ovaj tim blizu cilja, da je možda i sam kriv što su izgubili šestu utakmicu od Voriorsa, kao i da ekipa ima potencijal da izađe iz grupe koju ponosno predvode Blejzersi iz 80tih i Kingsi Divca i Stojakovića. Ne sumnjam da se seća kako je bio ljut što je Harden trejdovan u Hjuston (mada, Hardenova igra i ponašanje, kao i Adamsova odbrana dovode u pitanje „konvencionalnu mudrost“ koja nam kaže da je taj trejd bio jedan od najgorih u istoriji NBA), kao i kada je Beverli pokosio Vestbruka i ugasio nadu da OKC može da osvoji titulu 2014. godine, svakako je gledao Odluku, Povratak i Blokadu, i razume status koji Lebron sada uživa u Klivlendu i šta bi za njegov legat značilo osvajanje titule u Oklahomi. Durant je nekoliko puta rekao da je OKC njegov dom i verujem da će tako i ostati.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *