Da li je Sem Hinki menadžer godine?

Najuspešniji košarkaški program iz Filadelfije u ovoj deceniji je Univerzitet Vilanova; Siksersi nisu ni blizu. Ali, Filadelfija je u poslednjih par nedelja nekako postala dobra i ovaj tekst nije mogao da sačeka da se Simons vrati vrati na parket. Konačno je došlo vreme kada navijači Siksersa mogu da skinu papirne kese sa glava i priznaju da poseduju godišnje ulaznice za utakmice u Vels Fargo Centru, iako su karte za Vilanovu još uvek traženija roba.

Proces je počeo da daje plodove i već se čuju glasovi koji tvrde da je Filadelfija naslednik trona u Istočnoj konferenciji, naravno, kada LeBron ode u penziju. Kada je TiDžej Mekonel pogodio šut iz okreta preko Mela, cela hala je, poput navijača u Evropi, zapevala „Trust the Process“, a Hinkijeva senka nad čitavom 76ers organizacijom je još malo porasla.

Svi smo razumeli razlog zbog koga je Hinki započeo svoju trogodišnju misiju maltretiranja navijača u Filadelfiji – NBA košarka je igra gde jedan dolar vredi mnogo više od pet dvadeset centovki (pogledajte trejd za Hardena), a šansa da se dobije igrač koji će godinama voditi franšizu u Ligi od 30 timova su izuzetno male. Najbolji način da se dobije transcendentni igrač je na draftu, a najbolji način da se obezbedi visoki pik je da se izgubi što više utakmica; a Hinki se nije stideo da odabere igrače koji će mu omogućiti što veći broj loptica u bubnju.

Bilo je mučno gledati Filu, ne zbog igrača koji su se trudili koliko su mogli, ni zbog trenera, koji je vikao na njih kao da se igra sedma utakmica finala, već zbog menadžmenta koji je uporno insistirao da je u redu i prihvatljivo da se na terenu pojavljuje tim koji bi se mučio i u D-ligi. Nakon druge godine otvorenog tankovanja, prvi glasovi nezadovoljstva vlasnika i generalnih menadžera su procureli u javnost. Ovi šapati su se vremenom pretvorili u zaglušujuću buku koja je naterala Adama Silvera da povuče pravi šternovski potez i nametne novo rukovodstvo timu iz „Grada bratske ljubavi“. Hinki je tiho otišao u noć uz opširno pismo od 13 strana koje ovih dana glasno odzvanja po hodnicima NBA dvorana.

Filadelfija je pobedila u 9 od poslednjih 12 utakmica i igra odbranu koja ledi krv u žilama protivnika. Embid je umetnička instalacija na društvenim mrežama koja teroriše protivnike na obe strane terena, Noel deluje kao Dikembe Mutombo pod svojim košem, Dario lupa banane svima oko sebe, Simons se sprema da pokaže da dominacija iz Letnje lige nije bila slučajnost, a Okafor je konačno tamo gde zaslužuje da bude – na klupi. Bret Braun je pokazao stoicizam dostojan Popovićevog naslednika i konačno ubira plodove svoga rada (malo je tužno ako pomislimo da će teško dostići 50% pobeda u svojoj karijeri, ali to je žrtva koju je morao da podnese kada je ušao u dil sa Hinkijem). Ko je odgovoran za sve ovo? Ne, nije Embid.

Sem Hinki bi trebalo da odnese nagradu za najboljeg menadžera godine!

Mogu samo da zamislim smešak na njegovom brku dok sedi u nekoj kancelariji u Silikonskoj dolini i razmišlja o tome kako je budalasto gledati košarku linearno i kako bi mogli da gledamo utakmice od kraja. Ako mogu da citiram Džejlena Rouza, živimo u „what have you done for me recently“ svetu i uspeh Filadelfije iz ove sezone može da ubedi neke timove koji su na ivici da se odluče za sličnu strategiju i unaprede industriju proizvodnje papirnih kesa u svom regionu (da, Orlando, na tebe mislim). Ova izjava deluje toliko neverovatno da se sam sebi čudim dok je pišem, ali sezona 2016/17 je u istoj meri godina košarkaške eksplozije Embida, kao i validacija Hinkijeve taktike.

Sledeće sezone, na Istoku ovakvom kakav je, Siksersi će postati plejof tim i uz dobro draftovanje ove godine (imaju svoj pik, kao i pik Lejkersa ukoliko ne bude jedan od prva tri), postaće tim koji će biti atraktivan za slobodne agente i veterane koji bi želeli da igraju sa novim superstarom i budu deo začetka dinastije koja bi mogla da vlada u istočnoj konferenciji pet do sedam godina. Vreme je da Filadelfija izađe iz senke mlađeg koledž brata i vrati se na mesto koje zaslužuje. Jedva čekam da Embid u potpunosti otelotvori duh Filadelfije i za dve do tri godine uzvikne „Fou, Fou, Fou, Fou“, a mi ćemo svi pažljivo da sledimo Proces.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *